Szakaszgyőzelmet ért Dan Martin bátor támadása

BELGACYCLING WIELRENNEN CYCLING CYCLISME TDF RONDE VAN FRANKRIJK
Irish Daniel Martin of UAE Team Emirates attacks on the Mur de Bretagne during the sixth stage of the 105th edition of the Tour de France cycling race, from Brest to Mur de Bretagne Guerledan (181 km), in France, Thursday 12 July 2018. This year's Tour de France takes place from July 7th to July 29th. BELGA PHOTO DAVID STOCKMAN
Vágólapra másolva!
Dan Martin nyerte a Tour de France országúti kerékpáros körverseny hatodik szakaszát csütörtökön, míg a belga Greg van Avermaet megőrizte első helyét összetettben.

A Brestből indult 181 kilométeres etap végét a Mur de Bretagne emelkedője zárta, az Emirates ír kerekese 1,2 kilométerrel a cél előtt indított támadást, ami végül szakaszgyőzelmet ért a számára. Martin 2015-ben ugyanezen az etapon második lett, és 2013 után másodszor nyert szakaszt a Touron.

Dan Martin úton a szakaszgyőzelem felé Forrás: BELGA/AFP/David Stockman

A csütörtöki szakaszon másodikként a francia Pierre Latour, harmadikként a spanyol Alejandro Valverde ért be.

A végső sikerre esélyesek nagy része közel azonos lemaradással tekert be, így a sárga trikó maradt Van Avermaetnél, míg az összetett második helyére a brit Geraint Thomas jött vissza. A Giro d'Italián második holland Tom Dumoulin viszont öt kilométerrel a cél előtt defektet kapott, s 53 másodperc hátránnyal ért célba. Leszakadt a hazai közönség előtt versenyző Romain Bardet is, ő 31 másodpercet kapott Martintól.

Eredmények, 6. szakasz, Brest-Mur de Bretagne, 181 km:
1. Dan Martin (ír, UAE Team Emirates) 4:13:43 óra
2. Pierre Latour (francia, AG2R) 1 másodperc hátrány
3. Alejandro Valverde (spanyol, Movistar) 3 mp h.

Az összetett élcsoportja:
1. Greg van Avermaet (belga, BMC) 22:35:46 óra
2. Geraint Thomas (brit, Sky) 3 mp h.
3. Tejay van Garderen (amerikai, BMC) 5 mp h.

A versenyzőkre pénteken a Fougeres és Chartres közötti 231 kilométer vár. A 105. Tour de France-on a július 29-i, párizsi befutóig 3351 kilométert teljesít a mezőny.