Míg a királyok békésen ütögetnek, újra kitört a nagy teniszháború

Horizontal TENNIS AUSTRALIAN TENNIS OPEN MAN JOY WINNER CLOCK SPONSOR FULL-LENGTH CROUCHING DOCUMENTATION-SELECTION BACK VIEW
Rafael Nadal of Spain falls to the floor in front of the oncourt clock as he celebrates victory after his men's singles semi-final match against Fernando Verdasco at the Australian Open tennis tournament in Melbourne on January 30, 2009. Nadal beat fellow Spaniard Fernando Verdasco 6-7 (4/7), 6-4, 7-6 (7/2), 6-7 (1/7), 6-4 over a record five hours and 14 minutes to set up an Australian Open final with Roger Federer. AFP PHOTO/Paul CROCK / AFP PHOTO / PAUL CROCK
Vágólapra másolva!
Bár az igazi az, amikor a pályán van párbaj, csata, háború, de most úgy néz ki, a teniszt irányító sportvezetőknek, közel húsz év béke után megint sikerült egymásnak esniük. Szerencsére ez az eléggé értelmetlen, méltatlan ütközet nem árnyékolja be a wimbledoni bajnokságot, sőt a foci-vb sem befolyásolja a sportvilág egyik legrégebbi bajnokságának népszerűségét, sikerét. Tények, gondolatok a pályákról, és azokon kívülről a füves Grand Slam szünnapján.

Kezdjük a tenisszel, mert a főszerep a játékosoké, még ha néha meg is feledkeznek róluk az illetékesek – erről majd egy kicsit később. Szombat estére kialakult a legjobb 16 mezőnye a nőknél és a férfiaknál is,

jöhet a Magic Monday, a mágikus hétfő,

ami kicsit olyan, mint a US Openen volt régen a Super Saturday. A bajnokság 7. napján egyszerre lép pályára az összes, még versenyben maradt harcos. Úgy tartják, ez egy új verseny kezdete. Bejutni a második hétre már önmagában komoly eredmény.

Ez a női nyolcaddöntő mezőnye:

Ez pedig a férfiaké:

Két mondatban összefoglalva, mi is történt hétfő óta. A nőknél a bármi előfordulhat jegyében kiesett a világelső, a címvédő, az ötszörös wimbledoni bajnok, tavalyi döntős, az első tíz kiemeltből kilencen, viszont Serena Williams tartja magát, sőt, egyre jobb. A férfiaknál ugyan az első 16 kiemelt közül csak heten jutottak el a 4. fordulóig, de

komolyabb meglepetést egyedül Marin Cilic gyors búcsúja jelentett, így összejöhet még Roger Federer és Rafael Nadal álomdöntője, a klasszikus fináléjuk tízedik

évfordulóján. Ehhez persze Novak Djokovicnak is lesz egy-két szava.

Akár jelképesnek is nevezhetnénk, hogy vasárnap déltől egyszerre edzett a három király, ráadásul közvetlenül egymás mellett.

Az Aorangi park gyakorló pályáin Roger Federer a hármason, mellette Novak Djokovic a négyesen és eggyel odébb Rafael Nadal az ötösön. A svájci a balkezes horvát Mate Pavicsal ütött. A szerb a fiatal görög Stefanos Cicipasszal teniszezett. A spanyol saját edzőjével, Francisco Roiggal iskolázott. A junior játékosok körbeállták a pályákat és lelkesen figyeltek. Igen, nagyon valószínű, hogy már

csak Novak Djokovic akadályozhatja meg az újabb Nadal-Federer Grand Slam-döntőt.

Legutóbb 2017 januárjában, az Australian Openen volt ilyen, azóta várja mindenki a következőt.

A hét egyik visszatérő kérdése volt, hogy mit szólnak a játékosok a 25 másodperces szabály bevezetéséhez a US Openen. Illetve a szabály eddig is létezett, de elég rugalmasan alkalmazták és nem volt óra a pályán, ami egyértelműen mutatta volna, mennyi idő telt el az előző labdamenet vége és az adogatás megkezdése között.

Ez nem az az óra, de úgy látszik, ez is elég ijesztő Forrás: AFP/Paul Crock

A székbíró döntésén múlt, hogy figyelmezteti-e az időhatárt túllépő teniszezőt. Sok éve létező ügy ez, ami állandó téma a versenyeken, de most megpróbálnak érvényt szerezni a szabálynak, valóban betartatni azt.

"A Játékos Bizottság ülésén hallottam erről, de egy nagyon egyszerű ok miatt nem voltam miatta boldog – kezdte a hír értékelését Novak Djokovic, aki elég alaposan elmagyarázta, mi a gondja. – Nem a bevezetése ellen vagyok, lehet róla beszélni.

Nem vontak be minket az előkészítésbe és a döntésbe sem. Játékosként ez nagyon frusztráló. Egy Grand Slam bármit eldönthet, megvan hozzá a száz százalékos hatalma. Ezt nem is kérdőjelezi meg senki.

Miért nem készítenek egy felmérést a játékosok körében, hallgatják meg a mi véleményünket, tanácsunkat. Mi vagyunk a show főszereplői. Nem volt sok negatív visszajelzés, amikor tavaly a selejtezőben kipróbálták, de egészen más a főtábla, a stadion, amikor három nyert szettre megy a mérkőzés."

Novak Djokovicnak megvan a véleménye az óra ügyben Forrás: AFP/Glyn Kirk

"Egy ilyen döntés befolyásolja a játékot, a teniszező ritmusát, elengedhetetlen lenne egy konstruktív párbeszéd a bevezetése előtt. Nem vagyok teljesen ellene, értem, mi a cél, próbálják modernizálni a teniszt, de ezzel a módszerrel azt mutatják, mennyire nem tisztelik a játékosokat, ami nem szerencsés" – magyarázta Novak Djokovic, aki úgy tudja, hogy a székbíró indítja majd az órát, miután bemondta az állást. A kérdés csak az, mi történik, ha egy hosszú labdamenet után a közönség sokáig tapsol?

Nem egyértelmű, hogy mikor indul az óra, illetve továbbra is a játékvezető döntése lesz a meghatározó.

Arról ugyanis egyelőre nincs szó, hogy ha lejár a 25 másodperc, akkor megszólal a duda, mint a kosárlabdában a támadóidő végén.

"32 éves vagyok. Nem tudom, meddig teniszezem még, remélhetőleg, sokáig, de nem zavarnak már az ilyen ügyek – reagált először Rafael Nadal a hírre, majd őszintén elmondta a véleményét. – Nem érzem úgy, hogy engem ez komolyan érintene. Ha a sport, a tenisz szempontjából nézem, akkor más a helyzet. Ha gondolkodás nélküli, gyors játékot akarnak, akkor hajrá.

Úgy tűnik, néha csak az üzlet számít. Nem tudom támogatni ezt a döntést, mert a sportágunk történetében nem a gyors, rövid mérkőzésekre emlékezünk. Nem emlékszem egyetlen olyan érzelmes, emlékezetes meccsre, ami két óráig tartott.

Ahhoz, hogy ilyen meccseket játsszunk, szükség van időre két labdamenet között. Nem lehet sorozatban hosszú, érzelmes labdameneteket játszani 25 másodperces szünetekkel" – jelentette ki határozottan Nadal.

Rafael Nadal igazi szakértője a maratoni csatáknak Forrás: The Yomiuri Shimbun/Yomiuri/Kota Kawasaki

Ezekben a hetekben nem ez az egyetlen vitás ügy a teniszben. A másik ügy sokkal komolyabb, dollármilliárdos tétje van. Igazi sportpolitikai háborút vizionál.

A tenisz történetében volt már egy szűk tízéves periódus, amikor a Nemzetközi Tenisz Szövetség (ITF) és a sportág másik meghatározó szervezete az ATP folyamatos harcban állt egymással.

Az ATP Tour 1990-es indulásakor inkább a konkurenciát, a versenytársat, már-már az ellenséget látták egymásban a két alakulat vezetői.

Hiába lenne mindkettőnek ugyan az a célja, feladata, sokáig nem értettek szót. Az ITF elindította a Grand Slam-kupát Münchenben, amivel a frankfurti ATP Masterst gyengítette. A müncheni eseményen hatmillió dollár volt a pénzdíj, ami akkor óriási összegnek számított (a wimbledoni összdíjazás nem érte el a négymillió fontot) és 16 játékos osztozott rajta, a győztes kétmilliót kapott (a wimbledoni bajnok 230 000 fontot.) Közel tíz év kellett ahhoz, hogy békét kössenek és közös hajóba üljenek. A nyugalom, az együttműködés közel húsz évig, egészen mostanáig tartott.

A Davis-kupa eddig is jól muzsikált üzleti szempontból, de lehet még rajta csavarni Forrás: AFP/Marco Bertorello

Az aktuális konfliktushoz az vezetett, hogy megint külön kezdték keresni a megoldást az új kihívásokra. A tenisz fejlődése töretlen, az elmúlt 30 évben nem volt olyan pénzügyi válság, ami komolyan érintette volna a sportágat, a bevételek minden szinten folyamatosan nőnek, az üzlet szárnyal. Ilyenkor természetesen az üzletemberek keresik a további növekedés lehetőségeit. Jelen esetben ez csak új eseményekkel kivitelezhető. A konjunktúrát csak egy új, látványos versenyformával lehet kihasználni.

A Davis-kupa megreformálása évek óta slágertéma, de a tradíciók miatt és, mert alapvetően sikeres, sok pénzt termel az ITF-nek, eddig nem nyúltak hozzá jelentősen. Most viszont drasztikus átalakítás előtt áll. A labdarúgó-vb mintájára egy 18 csapatos, egy helyszínes teniszünnepet terveznek a helyére,

ami mögé felsorakozott egy dollár milliárdokat biztosító szponzor.

Erről már írtunk korábban, mert a nemzeti szövetségekben elég felemás a fogadtatása. A helyzet azonban tovább bonyolódott, mert az ATP bejelentette, hogy 2019-ben ő is csapat világkupát szervez, ráadásul összefogott az ITF egyik legerősebb tagjával, a Grand Slamet is szervező Tennis Australiaval.

Amint az várható volt, kitört a háború.

Egyelőre a nehéztüzérség még bevetésre vár, de a kommunikáció szintjén már megindult az ütközet és ki tudja, hogy a fehér sport legszentebb bajnoksága alatt, milyen párbajok zajlanak londoni tárgyalótermekben. Valószínűleg jobban járunk, ha a jövő héten inkább arra koncentrálunk, hogy mi történik a füvön.