Vágólapra másolva!
Fernando Gaviria, a Quick-Step Floors kolumbiai versenyzője nyerte a 105. Tour de France országúti kerékpáros körverseny első szakaszát, így ő viselheti vasárnap az összetettben élen állónak járó sárga trikót.

A 201 kilométeres szakaszon sprintbefutó döntött, a második helyen a szlovák Peter Sagan (Bora-Hansgrohe), míg a harmadikon a német Marcel Kittel (Katyusa-Alpecin) ért célba.

Gaviria 2004 óta az első kerékpáros, aki újoncként nyerte meg az első szakaszt a Touron, akkor a svájci Fabian Cancellarának jött össze ez a bravúr.

Fernando Gaviria sikere és öröme Forrás: BELGA/AFP/Yorick Jansens

Az egyhangú szakaszt a hajrához közeledve előbb egy mezőnybukás tette izgalmassá - szétszakadt az élboly, amelynek kétharmada elveszítette a lendületét -, majd a címvédő brit Chris Froome bukott, és kötött ki a pálya széli mezőn. A 33 éves kerekes - aki már négyszer diadalmaskodott a Touron, ötödik sikerével pedig beállítaná a rekordot és csatlakozna Jacques Anquetilhez, Eddy Merckxhez, Bernard Hinault-hoz és Miguel Indurainhoz - így négy kilométerre a cél előtt közel 400 méteres hátrányt szedett össze az élen haladókhoz képest. Ez a folytatásban még tovább nőtt, végül a szakaszgyőztestől 51 másodpercet kapott.

Az esélyesek közül Nairo Quintana a hajrában kapott defektet, így Froome-hoz hasonlóan ő is jelentős, de még a britnél is nagyobb hátrányt (1:15 perc) szedett össze az első szakasz végén.

Eredmény, 1. szakasz, Noirmoutier-en-l'Ile - Fontenay-le-Comte, 201 km:
1. Fernando Gaviria (kolumbiai, Quick-Step Floors) 4:23.32 óra
2. Peter Sagan (szlovák, Bora-Hansgrohe) azonos idővel
3. Marcel Kittel (német, Katyusa-Alpecin) a. i.

A mezőnyre vasárnap a Mouilleron-Saint-Germain és La Roche-sur-Yon közötti 182,5 kilométeres sík szakasz vár. A 105. Tour de France-on a július 29-i, párizsi befutóig 3351 kilométert teljesít a mezőny.