Egy húszéves magyar lány lehet az első 2020-as olimpikon

Horizontal
Érdi Mária csak hat éve kezdett el vitorlázni. Ma már Világkupa futamokat nyer és olimpikon
Vágólapra másolva!
Bár még fél év sem telt el, Érdi Mária vitorlázó az idén a világ legjobbjait felvonultató versenyeken rendre az élmezőnyben végzett. A mérföldkő számára a dániai Aarhusban sorra kerülő világbajnokság lesz, ahol esélyesként kiharcolhatja a tokiói olimpiai részvételt.

Az idei év különösen fontos a nemzetközi szinten is egyre jobb eredményeket elérő – a Magyar Vitorlás Szövetség által támogatott - magyar vitorlázók, köztük az egyszemélyes női olimpiai hajóosztályban (Laser Radial) versenyző az Érdi Mária számára.

Bérelt hely az élmezőnyben

Bár még az év fele sem telt el, a húszéves Érdi Mária már számos olyan nemzetközi versenyen vett részt, amelyen a világ legjobbjaival küzdött a helyezésekért. Az eddigi eredmények önmagukért beszélnek, Érdi Mária ugyanis rendre az élmezőnyben végzett. A sikersorozat idén januárban kezdődött a Miamiban rendezett világkupaversenyen, ahol a magyar élsportoló éremfutamot is nyert és összetettben a negyedik helyen zárt. Ez a helyezés az addigi legjobb felnőtt eredménye volt.

mondta még januárban Érdi Mária. Az az eredmény azért is különösen fontos, mert a versenyen egy nagymenő kivételével mindenki ott volt, akik augusztusban a dániai Aarhusban sorra kerülő világbajnokságon az olimpiai kvótákért fognak küzdeni – de erről az aarhusi állomásról még később is szó lesz. Érdi Mária hozzáállása is beszédes, a Miamiban elért sikernek ugyan örült, de kihangsúlyozta, hogy vannak kijavítandó hibák, csak akkor tud majd még jobb lenni, ha ezeket megoldotta.

Érdi Mária hajója Marseille-ben Forrás: Pedro Martinez/Sailing Energy/World Sailing/Pedro Martinez/Sailing Energy/World Sailing/Pedro Martinez/Sailing Energy

Márpedig még jobb lett. A nagyobb versenyek körül Miami után következett ugyanis a neves spanyolországi Palma de Mallorca-i Trofeo Princesa Sofia verseny, amelyen felnőtt pályafutása első érmét nyerte, miután a harmadik helyen végzett az összetettben. Majd következett a franciaországi Hyeres-ben rendezett nemzetközi verseny, ahol Érdi az ötödik helyet szerezte meg, ezt követően a szintén franciaországi La Rochelle-ben rendezett Európa-bajnokságon szintén az ötödik helyen végzett. Ezután jött a Marseille-ben rendezett világkupadöntő, amelyről Érdi Mária az ezüstérmet hozta el. Összességében elmondható, hogy a legnagyobb nemzetközi versenyeken Érdi Mária az idén rendre az élmezőnyben végzett.

Esélyesként az olimpiai úton

A felsorolt eredményei alapján esélyesként utazik majd a már említett dániai világbajnokságra, amely valamennyi olimpiára aspiráló vitorlázó számára a legfontosabb idei versenyt jelenti, mivel itt lehet megszerezni az indulási jogot a 2020-as tokiói olimpiára.

Érdi Mária (balra) a dobogón Marseille-ben Forrás: Pedro Martinez/Sailing Energy/World Sailing/Pedro Martinez/Sailing Energy/World Sailing/Pedro Martinez/Sailing Energy

Annál is inkább esélyes az olimpiai kvótára, mert az idei eredményeinek köszönhetően június közepén az egyszemélyes női olimpiai - Laser Radial - hajóosztály világranglistáján az előkelő harmadik helyen állt. Érdi Mária idei felnőtt korosztályban elért kiemelkedő eredményei nem meglepőek a korábbi teljesítménye alapján, ugyanis ötszörös korosztályos világbajnokként, Európa-bajnokként érkezett ebbe a mezőnybe.

Most csak a vitorlázás!

Érdi Mária egyébként érdekes módon került közel a vitorlázáshoz. Kisgyerekként még zongorázott, akkor még arról is szó volt a családban, hogy profi zenész legyen, ám később fordult a kocka.
Érdi Mária családja ugyanis a Balatonhoz költözött és az iskola, ahol tanult nagyon közel volt egy vitorlásklubhoz, ott kezdett sportolni.

Érdi Mária 2012 óta versenyzik, Laser 4,7-ben kezdte, majd két év múlva ült át a felnőtt, olimpiai hajóba, a Laser Radialba. Bár Érdi Máriát a jó érettségije után felvették az Eötvös Lóránd Tudományegyetem (ELTE) pszichológia szakára, de az élsport és a tanulás nem megy együtt, ezért az utóbbi parkolópályára került. Érdi Mária azt mondta erről, hogy egyelőre nem gondol még a vitorlázás utáni jövőre, most az élsport köti le minden energiáját.