Baji Balázs olimpiai bajnokokat vert, ezüstérmes 110 gáton

BAJI Balázs, atlétika
Baji Balázs (k), a férfi 110 méteres gátfutás későbbi második helyezettje a Gyulai István Memorial nemzetközi atlétikai versenyen Székesfehérváron 2018. július 2-án. Mellette a jamaikai Andrew Riley (j) és az amerikai Aries Merritt
Vágólapra másolva!
Kiváló eredmények születtek a Székesfehérváron rendezett Gyulai István Memorial - Atlétikai Magyar Nagydíj második, hétfői napján: magyar szempontból a legkiemelkedőbb Baji Balázs nevéhez fűződik, aki 110 gáton megverte az olimpiai bajnok és világcsúcstartó amerikai Aries Merrittet és a szintén ötkarikás aranyérmes jamaicai Omar McLeodot.

A világbajnoki bronzérmes magyar atlétát csak az orosz Szergej Subenkov tudta megelőzni a világ idei legjobb eredményével. A másodikként záró Baji a versenyt követően azt mondta: nagyon reménykedett egy jó eredményben és a kiváló hangulat "kihozta" belőle. Reményei szerint ez lökést ad neki az augusztusi, berlini Európa-bajnokságig, ahol hasonló sikert szeretne elérni.

Baji Balázs (k), a férfi 110 méteres gátfutás későbbi második helyezettje a Gyulai István Memorial nemzetközi atlétikai versenyen Székesfehérváron 2018. július 2-án. Mellette a jamaikai Andrew Riley (j) és az amerikai Aries Merritt Forrás: MTI/Bodnár Boglárka

A közönség világcsúcskísérletet láthatott férfi magasugrásban a katari Mutaz Essza Barsimtól, aki végül a világ idei legjobb eredményével, 240 centiméterrel magabiztosan győzött. A katari ugró a kubai Javier Sotomayor 25 éves, 245 centiméteres legjobbját próbálta megdönteni: elsőre nagyon közel járt hozzá, de végül nem sikerült a 246 centimétert átugrania.

Szintén a világ idei legjobb eredményét érte el az etióp Genzebe Dibaba női egy mérföldön, illetve a lengyel Wojciech Nowicki férfi kalapácsvetésben. Utóbbi versenyszámban Halász Bence 78,57 méteres eredménnyel harmadik helyen végzett.

Női 100 méteren papírforma győzelem született, hiszen az elefántcsontparti Marie-Josee Ta Lou idén még nem kapott ki senkitől ezen a távon. A férfiak hasonló számában az amerikai Michael Rodgers diadalmaskodott.

Női 100 méter gáton a világcsúcstartó amerikai Kendra Harrison kikapott honfitársától, Sharika Nelvistől. Versenycsúccsal nyerte a férfiak hármasugrását az amerikai Christian Taylor, mint ahogy a 3000 méter akadályt a kenyai Benjamin Kigen is.

Női súlylökésben - Márton Anita távollétében - amerikai győzelem született: Raven Saunders egyetlen centiméterrel nyert a lengyel Paulina Guba előtt.

A török Yasmani Copello versenycsúccsal nyert férfi 400 gáton csakúgy, mint a hölgyeknél a jamaicai Janieve Russell. Férfi 400 méteren a dominikai Luguelín Santos győzött, a nőknél versenycsúcs született a bahamai Shaunae Miller-Uibo jóvoltából.

A viadal legjobb teljesítményét elérő versenyzőnek járó Dr. Spiriev Bojidar-trófeát idén Mutaz Essza Barsim kapta. A legjobb magyar versenyző díját két gátfutó, Kozák Luca és Baji Balázs kapta.

Eredmények:
110 méter gát:
1. Szergej Subenkov (Oroszország) 12.92 mp
2. Baji Balázs 13.27
3. Devon Allen (Egyesült Államok) 13.36

kalapácsvetés:
1. Wojciech Nowicki (Lengyelország) 81,85 m
2. Pawel Fajdek (Lengyelország) 81,14
3. Halász Bence 78,57