Fucsovics Márton nagyot küzdött, de nem bírt esélyesebb ellenfelével

2018 French Open - Day Three TENNIS france open day 3 Márton Fucsovics 2018 ADULT France FRENCH TENNIS OPEN Grand Slam ITF TOURNAMENT Individual Event International Tennis Federation MATCH Sport Men Novak Djokovic One Person Paris - France People Round On
Fucsovics Márton szereplése nem biztos a válogatott szeptemberi Davis Kupa-találkozóján
Vágólapra másolva!
Fucsovics Márton a legtöbb paraméterben már megelőzte edzőjét, Sávolt Attillát. Legjobb ranglista helyezésben (45. illetve 68.), legjobb Grand Slam-eredményben (4. illetve 3. forduló), pénzdíjban (1 093 836 illetve 698 823 dollár) és legjobb ATP-szereplésben is (tornagyőzelem illetve elődöntő). Egy tornán, a Roland Garroson Sávolt Attila egyelőre még sikeresebb, mint játékosa. Ez változhatott volna a brit Kyle Edmund ellen, de erre sajnos még várni kell.

Sávolt Attila 2003-ban, Mikhail Juzsnyíj legyőzésével a 32 közé került a francia nyílt teniszbajnokságon. Ez akkor is, most is hatalmas bravúr lenne.

A dél-afrikai születésű Kyle Edmund csak tíz évesen kezdett teniszezni. Hivatalosan a Bahamákon él. Kedvenc versenye Wimbledon, de salakon érzi magát a legjobban. Jelenleg ő az első számú brit teniszező, ami óriási nyomás, extra teher lehet rajta. Először indul kiemeltként egy Grand Slamen. Tavaly a 3. fordulóig jutott a Roland Garroson, Kevin Andersontól kapott ki ötjátszmás csatában.

Kyle Edmund jelenleg a legmagasabban jegyzett brit teniszező Forrás: AFP/Christophe Archambault

A nagy áttörést az idei Australian Open jelentette, ahol többek között Kevin Anderson és Grigor Dimitrov legyőzésével az elődöntőig menetelt. A tavaszi salakpályás szezonban döntőt játszott Marrákesben, majd Monte-Carlóban és Estorilban botladozott. Madridban újra magára talált: Novak Djokovicot és David Goffint verve jutott el a negyeddöntőig. Rómában is ment két fordulót, Alexander Zverev állította meg (5:7, 6:7.) Ne szépítsük, tekintélyt parancsoló eredmények, nagyon stabil, egyenletes teljesítményre képes játékosról van szó, akinek Fucsovics Mártonhoz hasonlóan a tenyerese és az adogatása két legkomolyabb fegyvere.

„Igyekszem nem elemezni túlságosan a helyzetet, a várható taktikát, a mérkőzést. Egyszerűen csak kimegyek a pályára, játszom a saját játékom és alapvetően abban bízom. Legutóbb két játszmában győztem ellene, de emlékszem, hogy nagyon jól ment a játék azon a napon. Fejlődött azóta, különösen Ausztráliában. A múlt héten versenyt nyert, biztos, hogy jól érzi magát, de ezzel én is így vagyok. Szükség lesz a legjobb teniszemre, aztán meglátjuk, az mire lesz elég"- nyilatkozta a Fucsovics Márton elleni találkozója előtt Kyle Edmund.

A magyar teniszező nagyon hasonlóan vélekedett a meccsükről. Igazából neki van kevesebb veszítenivalója, az viszont nem túl bíztató, hogy a szerdai páros után azt mondta, fáradtnak érzi magát.

Fucsovics Márton a Pospisil elleni sikerrel kezdte a Garrost Forrás: NurPhoto/Robert Szaniszlo/NurPhoto/Robert Szaniszlo

Fucsovics 45., Edmund a 17. az aktuláis viágranglistán.

A mérkőzés

Fucsovics kezdte az adogatást, de az első pontot Edmund szerezte, majd egy kettős hibát is vétett a magyar játékos. Az első nyerője után Edmund elütésből szerzett pontot, rögtön két bréklabdához jutott, Fucsovics hárította mindkettőt, de nem tudta lezárni a gémet, a harmadik előnyét már kihasználta Edmund.

A brit magabiztosan hozta adogatását, 15-re nyerte a második gémet. Fucsovics a harmadik gémet is elbukta egy szoros játékban, ilyen szintű ellenfél ellen nem férnek bele a kettőshibák. Edmund újra hozta az adogatását, 0-4-nél pedig megint bréklabdához jutott, az elsőt még hárította Fucsovics, de a másodikat behúzta a brit. A szett utolsó játéksa sem alakult túl fényesen,

Edmund semmire hozta adogatását, Fucsovics 15 ki nem kényszerített hibát vétett az első szettben, 6-0 oda, innen jöhetett a folytatás.

A második játszma is Fucsovics adogatásával kezdődött, egy szép elütésből szerzett pontot, semmire hozta a szerváját, ezzel megnyerve az első játékát a meccsen. A folytatás is remekül alakult, Fucsovics első bréklabdájához jutott, szépen mozgatta Edmundot és el is vette a szerváját. Az újabb adogatójátékot egy remek rövidítéssel kezdte Fucsovics, majd mintha az első játszma nem is lett volna, olyan természetességgel hozta a gémet, 3-0.

Fucsovics Márton az Edmund elleni meccsen Forrás: MTI/AP/Michel Euler

A szünetben Edmundhoz orvos érkezett, aki az ujját nézegette, de különösebb ápolás végül nem történt. Edmund 30-0-re állt adogatójátékában, de Fucsovics gémen belül is feltámadt, egy remek elütéssel, majd egy lecsapással fordított és újra elvette ellenfele adogatását. A szerváját semmire hozta Fucsovics, 5-0-nál megint jött az orvos, aki bekötötte Edmund ujját. Az ápolás jót tett, a brit semmire hozta adogatását, első játékát nyerte a második szettben.

Fucsovics a második szettért adogatott, Edmund váratlanul bréklabdához jutott, de Fucsovics nem ijedt meg, két varázslatos megoldással lezárta a gémet és a második szettet, 6-1.

A harmadik szettben Edmund hozta az adogatását, hosszú idő után újra vezetett. A folytatásban Fucsovics megint elbizonytalanodott, adogatóként csak egy pontot szerzett, Edmund brékelni tudott. A brit az adogatását is hozta, agresszívabb tenisszel rukkolt elő, Fucsovicsnak szinte végig védekeznie kellett. A szerváját mindkét játékos összerakta, brékre nem nagyon volt esély a következő négy játékban. 5-2-nél a szettbenmaradásért szervált Fucsovics. Tudta ezt persze Edmund is, aki megint rátett egy lapáttal, Fucsovics nem bírta a tempót, 6:2 lett a harmadik szett.

A negyedik szett Edmund-adogatással, de Fucsovics-ponttal indult. Egy elütés után egy remek rövidítés következett, de innen is visszajött a brit, övé lett a negyedik szett első játéka. Fucsovics simán hozta az adogatását és egyenlített, majd Edmund is hasonlóan cselekedett. Fucsovicson volt nagyobb nyomás, de újra egyenlített, sőt Edmund adogatásánál bréklabdája is volt, de nem sikerült élnie a lehetőséggel. Az ötödik gém nem kezdődött jól, de Fucsovics összekapta magát és hozta az újabb adogatását. Edmund adogatásánál hamar nyert ként pontott, majd Fucsovics visszajött, de a székbíró meglátása szerint hibásan mondott outot a vonalbíró, így ásznak adta az utolsó pontot Edmundnak.

Fucsovics 4-3-nál, a lehető legrosszabbkor bukta el az adogatását, Edmund egy játékra került a továbbjutástól. Az utolsó gémben Fucsovicsnak szerencséje sem volt hálón megpattanó labda után szerzett pontot a brit, akinek 40:15-nél két mérkőzéslabdája volt. Fucsovics az elsőt egy remek elütéssel hárította, de a másodikat megoldotta Edmund, ezzel ő jutott a legjobb 32 közé.

A címvédő Rafael Nadal könnyed győzelmet aratott az argentin Guido Cella ellen Forrás: AFP/Eric Feferberg

A címvédő, első helyen kiemelt Rafael Nadal és a női világranglista-vezető román Simona Halep is simán győzött, így mindketten a legjobb 32 közé jutottak.

A Roland Garros tizszeres bajnoka az argentin Guido Cella ellen lépett pályára, és mindössze négy játékot veszített. A mérkőzés ugyanakkor nem volt rövid, több mint két órán át játszottak a felek.

Simona Halep mindössze 1 óra 10 percet töltött a pályán, mivel az amerikai Taylor Townsend nem tudta igazán megnehezíteni a dolgát.

2. forduló (a 32 közé jutásért):

férfiak:
Nadal (spanyol, 1.)-Cella (argentin) 6:2, 6:1, 6:1
Anderson (dél-afrikai, 6.)-Cuevas (uruguayi) 6:3, 3:6, 7:6 (7-5), 6:4
Ramos-Vinolas (spanyol, 31.)-Ruud (norvég) 6:4, 6:2, 6:4
M. Zverev (német)-Sztahovszkij (ukrán) 6:3, 6:7 (0-7), 7:6 (7-2), 6:1
Coric (horvát)-Fabbiano (olasz) 4:6, 6:2, 6:1, 6:1
Cilic (horvát, 3.)-Hurkacz (lengyel) 6:2, 6:2, 6:7 (3-7), 7:5
Thiem (osztrák, 7.)-Cicipasz (görög) 6:2, 2:6, 6:4, 6:4
Pouille (francia, 15.)-Norrie (brit) 6:2, 6:4, 5:7, 7:6 (7-3)
Edmund (brit, 16.)-Fucsovics 6:0, 1:6, 6:2, 6:3
Fognini (olasz, 18.)-E. Ymer (svéd) 6:4, 6:1, 6:2
Marterer (német)-Shapovalov (kanadai, 24.) 5:7, 7:6 (7-4), 7:5, 6:4
Gasquet (francia, 29.)-Dzsaziri (tunéziai) 6:2, 3:6, 6:3, 6:0
Zopp (észt)-Bemelmans (belga) 4:6, 4:6, 6:3, 6:4, 6:4
Johnson (amerikai)-Struff (német) 4:6, 7:6 (7-5), 6:2, 6:2

nők:
Halep (román, 1.)-Townsend (amerikai) 6:3, 6:1
Ka. Pliskova (cseh, 6.)-Safarova (cseh) 3:6, 6:4, 6:1
Mertens (belga, 16.)-Watson (brit) 6:3, 6:4
Bertens (holland, 18.)-Sasnovics (fehérorosz) 6:4, 6:2
Sarapova (orosz, 28.)-Vekic (horvát) 7:5, 6:4
Curenko (ukrán)-Vandeweghe (amerikai, 15.) 3:6, 6:4, 6:0
Muguruza (spanyol, 3.)-Ferro (francia) 6:4, 6:3
Mertens (belga, 16.)-Watson (brit) 6:3, 6:4
Rybarikova (szlovák, 19.)-Bencic (svájci) 6:2, 6:4
Gavrilova (ausztrál, 24.)-Pera (amerikai) 5:7, 7:5, 6:3
Stosur (ausztrál)-Pavljucsenkova (orosz, 30.) 6:2, 7:6 (7-1)
Petkovic (német) - Mattek-Sands (amerikai) 6:0, 7:6 (7-5)