Vágólapra másolva!
Bernard Hinault szerint a győztes Chris Froome-ot nem szabadott volna engedni rajthoz állni a vasárnap zárult 101. Giro d'Italia országúti kerékpáros körversenyen.

"Pozitív tesztet produkált a Vuelta a Espanán, ezt

- fejtette ki Hinault, aki 1980-ban, 1982-ben és 1985-ben megnyerte az olasz viadalt. A négyszeres Tour-győztes Froome triplázását ugyanis beárnyékolja a tény, hogy december közepén kiderült róla: pozitív doppingtesztet produkált a 2017-es spanyol körversenyen. A szeptember 7-én adott mintájában az asztmás rohamok kezelésére és megelőzésére alkalmas szalbutamol magas szintjét, a megengedett érték kétszeresét mutatták ki.

Így elképzelhető, hogy utólag mégis eltiltják a Sky kerekesét, aki a Giro első brit győztese lett.

Hinault rámutatott, szerinte Froome-nak "soha nem lett volna szabad rajthoz állnia" a Girón, s úgy vélte, a brit kerekes neve "nem tartozik" a Giro győzteseinek listájához.

A brit Chris Froome sikerének nem mindenki örül Forrás: BELGA/AFP/Yuzuru SUNADA/Yuzuru Sunada

"Miért kell ilyen hosszan várnunk az ítéletre, miközben a két olasz versenyző, akik ugyanazt követték el, sokkal gyorsabban megkapták büntetésüket?" - utalt Alessandro Petacchira és Diego Ulissire Hinault, aki a három Giro-sikere mellett a Tour de France-on ötször (1978, 1979, 1981, 1982, 1985), míg a Vuelta a Espanán kétszer (1978, 1983) diadalmaskodott. "Miért van Froome-nak ennyi ideje arra, hogy magyarázatot találjon? A Sky-nak ilyen sok pénze van?"

Hinault hozzátette:

"Froome nem része a sportág legendáinak".

Froome sikerével történelmi triplázást hajtott végre: a tavalyi Tour és Vuelta megnyerése után diadalmaskodott az olasz háromhetes viadalon. Márpedig amióta 1995-től a Vueltát a Tour de France után rendezik, még senkinek nem sikerült egymás után mindhárom körversenyt megnyernie.

Két olyan kerekes van, aki a régi lebonyolítási rendszer szerint - akkor a Vueltával indult a szezon, majd azt követte a Giro és a Tour - egymás után legalább három körversenyt nyert: a belga Eddy Merckx 1972-73-ban sorozatban négyszer, míg Hinault 1982-83-ban háromszor ünnepelhetett elsőséget.