Vágólapra másolva!
Nyolcvanhat éves korában meghalt Tábori László, korábbi világcsúcstartó közép- és hosszútávfutó Los Angelesben.

Tábori - aki pályafutása során több világrekordot ért el - a melbourne-i olimpián negyedik lett 1500 és hatodik 5000 méteren, majd a játékok után nem tért haza Magyarországra, hanem Kaliforniában telepedett le. Később sikeres edzőként dolgozott a Dél-Kaliforniai Egyetemen.

Ő volt a világon a harmadik, aki négy percen belül futott egy mérföldön. Iharos Sándorral, Rózsavölgyi Istvánnal, valamint Mikes Ferenccel együtt tagja volt annak a legendás váltónak, amely 4x1500 méteren sorozatban állított fel világcsúcsokat.

Tábori 1931. július 6-án Kassán született Talabircsuk László néven. Az Egyesült Államokban 1971-ben az év futóedzőjének választották, míg 1979-ben a Runners World magazin neki ítélte a legjobb edző díjat. A Nemzetközi Fair Play Bizottságtól 2000-ben életműdíjat kapott.

Haláláról számos amerikai forrás közöl hírt, így a Los Angeles Sun is, kiemelve az Iglói Mihály által felépített fentebb sorolt nagyszerű magyar csapat eredményeit. Megemlékezik a remek futóról a Dél-Kaliforniai Egyetem, egy korábbi tanítványa pedig nem felejti el megemlíteni, milyen sokat tett azért, hogy a nők is egyenjogú tagjai lehessenek a futótársadalomnak.