Vágólapra másolva!
Chris Froome győzött a Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny szombati, 14. szakaszán, amelyen az éllovas, másodikként célba érő Simon Yates növelte előnyét közvetlen riválisaival szemben.

A San Vito al Tagliamentóból induló etapon 186 kilométer megtétele, s a végén a tíz kilométeres emelkedőnek, a 11,9 százalékos átlagos meredekségű Monte Zoncolannak a megmászása várt a mezőnyre.

A Tour de France-on és a Vuelta a Espanán is címvédő Froome az utolsó bő négy kilométeren ellépett az esélyesek csoportjától, s bár rózsaszín trikós honfitársa nagy hajrával közel zárkózott hozzá, utolérni nem tudta.

A Giro történetének második olyan szakasza volt ez, amelyen brit versenyző végzett az első két helyen.
Froome a jóváírással együtt tíz másodpercet faragott korábbi hátrányából, ám így is 3:10 perc a lemaradása Yateshez képest, aki mintegy negyven másodperccel növelte előnyét az összetettben második, címvédő holland Tom Dumoulin előtt.

Chris Froome Girója eddig nem úgy alakult, ahogy tervezte, most a királyszakasszal vigasztalódhat Forrás: BELGA/AFP/Yuzuru SUNADA/Yuzuru Sunada

A 2015-ös Vueltán győztes olasz Fabio Aru több mint kétperces hátránnyal ért célba, így végképp kiszállt az összetett elsőségért folyó versenyből.

Eredmények:
San Vito al Tagliamento-Monte Zoncolan, 186 km:
1. Chris Froome (brit, Sky) 5:25:31 óra
2. Simon Yates (brit, Mitchelton-Scott) 6 másodperc hátrány
3. Domenico Pozzovivo (olasz, Bahrain-Merida) 23 p h.
4. Miguel Ángel López Moreno (kolumbiai, Asztana) 25 mp h.
5. Tom Dumoulin (holland, Sunweb) 37 mp h.
6. Thibaut Pinot (francia, Groupama-FDJ) 42 mp h.

Az összetett élcsoportja:
1. Yates 61:19:51 óra
2. Dumoulin 1:24 perc hátrány
3. Pozzovivo 1:37 p h.
4. Pinot 1:46 p h.
5. Froome 3:10 p h.
6. López Moreno 3:42 p h.

Vasárnap a Tolmezzo és Sappada közötti 176 kilométer megtétele vár a résztvevőkre, hegyi befutóval. A mezőny összesen 3562,9 kilométert teker a jövő vasárnapi, római célba érkezésig.