Vágólapra másolva!
Kettős magyar sikert hozott a női K-1 1000 méter döntője a Szegeden zajló kajak-kenu világkupán: az aranyérmet Kárász Anna szerezte meg, míg másodikként Takács Tamara érkezett a célba.

Az egyetlen pénteki női fináléban két világ- és Európa-bajnok magyar versenyzőért szoríthatott a Maty-ér közönsége, és a két kajakos merőben más taktikát választott. A szegediként duplán hazai pályán versenyző, sérülésből visszatérő, 26 éves Kárász erősen kezdett, féltáv után az élre állt, és egyenletes tempóban haladt a cél felé.

Eközben a Vasas 21 esztendős sportolója, Takács messze lemaradva "felült" két szomszédos ellenfele vizére, és a hullámokon "utazva" a hajrára tartalékolt. Körülbelül 300 méterrel a befutó előtt kezdett el finiselni, sorra ment el a riválisok mellett, de az erejét jól beosztó honfitársat már nem tudta utolérni, így a célban Kárász, Takács volt a sorrend.

Kárász Anna szerezte a magyar csapat első aranyérmét a szegedi Világkupán Forrás: ALL RIGHT RESERVED/Szalmás Péter

- nyilatkozott Kárász Anna, akinek ez volt az egyetlen száma a vk-n, és mint mondta, mostantól szurkol a társaknak. Az aranyérmet Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke adta át neki.

Takács Tamara úgy fogalmazott: most nem jött össze ez a taktika, az elején talán nagyobb tempóban kellett volna lapátolnia. Hozzátette ugyanakkor, hogy nincs elkeseredve, edzőjével, Fábiánné Rozsnyói Katalinnal amolyan edzésnek fogják fel a most hétvégi versenyt, amelyen még 500 méter párosban és négyesben érdekelt.

Pénteken további két A döntőt bonyolítottak le Szegeden.

A férfi kenu párosok 1000 méteres versenyében Korisánszky Dávid és Mike Róbert középfutam-győzelemmel hangolt a fináléra, amelyben aztán óvatosan kezdett. A páros féltávnál nem volt az élboly tagja, majd 250 méterrel a befutó előtt feljött a negyedik helyre, és úgy tűnt, lesz esélye az éremszerzésre, de végül nem sikerült.

A győztes kubai duó mögött szoros volt a csata, a magyarok hatodikként értek célba. A szám másik magyar indulója, a Lelovics Dávid, Némedi Konrád duó a B döntőben hetedik lett.

A férfi kajakosok hasonló számában Gacsal Ákos és Kugler Attila - miután harmadikként zárt középfutamában - bátran kezdett az erős döntős mezőnyben, de a végére elfogyott a lendület, és maradt a hetedik hely. Hufnágel Tibor és Ilyés Róbert kettősének nem sikerült a legjobb kilenc közé kerülés, és kissé kiengedve a B döntőben is csak a kilencedik helyen végzett.

Jól teljesítettek a magyar versenyzők az esti elő- és középfutamokban is.

Bár a Nagy Bianka, Molnár Csenge kenus duónak nem sikerült csatlakoznia a finálés szereplés jogát már délelőtt megszerző Balla Virághoz és Devecseriné Takács Kincsőhöz C-2 200 méteren, középfutamában negyedikként célba érve a B döntőbe jutott, a többi magyar egység viszont sikerrel vette a második fordulót.

Balla és Takács 500-on is versenyez szombaton a legjobb kilenc között, ahol Kisbán Zsófia és Bragato Giada kettősének köszönhetően lesz még egy magyar hajó. A két egység egy középfutamban szerepelt, előbbi második, utóbbi harmadik lett. A férfiak hasonló számában is két magyar döntős van, a Hajdu Jonatán, Fekete Ádám pároshoz ugyanis - délutáni második helyével - csatlakozott az ifjúsági világbajnok Slihoczki Ádám, Szőke Attila kettős is. A női kenusokhoz hasonlóan női K-2 500 méteren is egy futamban indult a két hazai egység, Vad Ninetta és Takács Tamara nyert, Racskó Fruzsina és Szabó Ágnes pedig harmadik lett, így mindkét csapat bejutott a fináléba.

A pénteki nap zárásaként a férfi K-1 500 méter hat előfutamát bonyolították le, itt Noé Zsombor megnyerte versenyét, Kopasz Bálint pedig másodikként ért célba, szombaton mindketten a középfutamban folytatják.

A magyarok négy dobogós hellyel zárták a pénteki napot: a női K-1 1000 méter kettős hazai sikert hozott Kárász Anna és Takács Tamara révén, a para döntők során pedig Suba Róbert harmadik helye (KL1 200 m) után női VL3 200 méteren Molnárné Tóth Julianna is bronzérmet szerzett.

A pénteki A döntők eredményei:


férfiak:
K-2 1000 m:
1. Marko Tomicevic, Milenko Zoric (szerb) 3:09.667 p
2. Inigo Pena, Francisco Cubelos (spanyol) 3:12.511
3. Daniel Havel, Jakub Spicar (cseh) 3:12.839
...7. Kugler Attila, Gacsal Ákos 3:15.695


C-2 1000 m:
1. Serguey Torres Madrigal, Fernando Dayan Jorge Enriquez (kubai) 3:35.734
2. Hao Liu, Hao Vang (kínai) 3:36.712
3. Ilja Pervuhin, Kirill Samsurin (orosz) 3:36.823
...6. Korisánszky Dávid, Mike Róbert 3:37.240


nők:
K-1 1000 m:
1. Kárász Anna 3:56.180
2. Takács Tamara 3:57.214
3. Tabea Medert (német) 3:59.908