Mutass egy rekordot, majd Rafael Nadal megdönti!

TENNIS - MUTUA MADRID OPEN 2018 - MEN 1000 2018 ATP CLAY COURT ESPAGNE MADRID MASTERS men MUTUA OPEN Spain SPORT TENNIS TERRE
Rafael Nadal of Spain in action during the Mutua Madrid Open 2018, tennis match on May 9, 2018 played at Caja Magica in Madrid, Spain - Photo Oscar J Barroso / SpainDPPI / DPPI
Vágólapra másolva!
Rafael Nadal a múlt héten megdöntött egy több mint három évtizedes rekordot, ebből az alkalomból pedig a madridi sportlap, a Marca összeszedett egy szakajtóra való egyéb, átlagos halandó számára szinte felfoghatatlan csúcsot.

A Mutua Madrid Open nyolcaddöntőjében a spanyol sztár 6:3, 6:4-re legyőzte Diego Schwartzmant, ami azt jelentette, hogy 21. mérkőzését és 50. szettjét nyerte megszakítás nélkül ugyanazon a borításon, jelesül salakon, amivel megdöntötte az amerikai John McEnroe rekordját, aki sorozatban 49 játékot nyert csak éppen kemény borításon. A következő fordulóban ugyan legyőzte Dominic Thiem, de a rekord ettől még rekord marad.

És van még rekord bőven, amit most a Marca gyűjtött össze.

Rafa a legfiatalabb, aki teljesítette a Grand Slamet, még csak 24 éves, három hónapos és tíz napos volt, amikor már mind a négy nagy tornán bezsebelt egy győzelmet, utolsóként a 2010-es US Opent. Miután Monte Carlóban és Barcelonában is 11-11 sikernél jár (ezek is rekordok), összesítve ő nyerte a legtöbb 500-as, 1000-es és Grand Slam-tornát.

Az egyetlen teniszező, aki tíz egymást követő szezonban (2005-2014 között) tudott legalább egy Grand Slam-tornát nyerni.

Nem kevesebb mint 31 Masters 1000-es tornát nyert, ebből 23-at salakon, és 47 alkalommal jutott be a döntőbe. A győzelmek száma rekord, a döntők tekintetében pedig csak Roger Federer tartja vele a lépést.

2005 és 2007 között összesen 81 mérkőzést nyert meg zsinórban salakon, ami tizenhattal több, mint Roger Federer füvön elért rekordja. A salak egyébként is Nadal legjobb barátja, hiszen összesen 55 tornát nyert ezen a borításon.

Nadal és a salak Forrás: DPPI/Oscar Barroso

Ő az egyetlen, aki behúzta a "Salakos Grand Slam"-et, azaz ugyanabban az évben (2010-ben) győzni tudott a Roland Garroson, Monte Carlóban, Rómában és Madridban is. A salalkon elért mérlege ugyancsak elképesztő,

jelenleg 439 meccsből 403 győzelemnél tart, ami 91,79%-os győzelmi mutató.

De nem csak salakon tud teniszezni, persze, hiszen ő az egyetlen, akinek vörös borítás mellett kemény borításon is összejött a több mint 400 siker, egészen pontosan 425-nél tart most a számláló.

Az pedig már csak a hab a tortán, hogy ő az egyetlen férfi játékos, aki egyesben (2008, Peking) és párosban (2016, Rio de Janeiro) is olimpiai aranyérmet tudott nyerni.