Vágólapra másolva!
Hiába jött vissza az első és a második szettben is brékhátrányból Rafael Nadal, a túl sok ki nem kényszerített hiba és Dominic Thiem extra megoldásai elégnek bizonyultak ahhoz, hogy az osztrák 7:5, 6:3-ra legyőzze a világelsőt a madridi ATP 1000-es negyeddöntőjében. A vereséggel megszakadt Rafael Nadal tavaly május óta tartó salakos győzelmi sorozata és a szabadságát töltő Roger Federer hétfőtől visszafoglalja a trónt a spanyoltól.

Csütörtökön még arról szóltak a hírek, hogy Rafael Nadal újabb tenisztörténeti rekordot állított fel:

sorozatban az ötvenedik játszmáját nyerte salakon.

Pénteken azonban az a Dominic Thiem várt rá a madridi ATP 1000-es negyeddöntőjében, aki legutóbb győzni tudott salakon a világelső spanyol ellen (tavaly Rómában.) Igaz, a 24 éves osztrák volt az is, aki bő két hete 6:0, 6:2-re kapott ki Nadaltól, Monte-Carlóban.

A Madridban eddig mutatott forma alapján egyértelműnek tűnt, hogy ezúttal nem lesz könnyű kaland megállítani Thiemet, mert az osztrák sokkal jobban játszik, mint akkor, Nadal viszont közel sem annyira meggyőző, mint Monte-Carlóban, vagy akár Barcelonában volt. Tavaly a döntőben találkoztak ők ketten és Nadal 7:6, 6:4-re győzött, összesítésben is hatszor volt jobb, nyolc mérkőzésből.

Megszakadt salakpályán a 21 mérkőzésen és 50 játszmán át tartó veretlenségi sorozata a világranglista-vezető spanyol Rafael Nadalnak Forrás: AFP/Oscar Del Pozo

Az gyorsan kiderült, hogy Dominic Thiem nagyon felkészült Nadalból. Körülbelül úgy támadta a spanyol fonákját, ahogy a mallorcai szokta Federerét. A másik újdonságot az jelentette, hogy az osztrák volt a robbanékonyabb, úgy védekezett, mint Nadal fénykorában, lehetetlennek tűnő helyzetekből tudott fordítani, nyerőt ütni. Gyakorlatilag végig ő vezetett és az sem zavarta meg, hogy az első szettért szerválva (5:4-nél), kimaradt egy játszmalabdája és Nadal egyenlített. Nem esett szét, gyorsan válaszolt. Pontosan tudta, mit kell játszania és azt tökéletesen kivitelezte. Persze a sikeréhez az is kellett, hogy a címvédő játéka kiismerhető volt, gyakran lerövidült, szokatlanul sokat hibázott és hiányzott belőle az erő, az intenzitás, az agresszívitás.

Az osztrák Dominic Thiem állította meg Rafael Nadalt Forrás: AFP/Oscar Del Pozo

A második játszmában megint Thiem került brékelőnybe, de 3:3-nál újra együtt voltak, amikor Rafael Nadal végleg elfogyott. Régen lehetett ilyen Nadalt látni. A kérdés most már nem az, ki állítja meg az idén a salakkirályt. Az új, izgalmas feladvány arról szól, hogy Nadal csak kicsit elfáradt Monte-Carlo és Barcelona után, de Rómára már visszanyeri áprilisi formáját és a Roland Garrosra is ereje teljében érkezik, vagy Dominic Thiem valóban megtalálta a spanyol sebezhető pontját.