Profinak áll Hosszú Katinka egyik legnagyobb riválisa

FINA World Championships 2017 swimming
USA's Katie Ledecky checks the scoreboard after the women's 800 metre freestyle event at the FINA World Championships 2017 in Budapest, Hungary, 29 July 2017. Photo: Axel Heimken/dpa
Vágólapra másolva!
A négyszeres olimpiai bajnok, amerikai úszó, Katie Ledecky a május 16-19. közötti indianapolisi versenyen áll be a profik közé, és indul első ízben úgy pénzdíjas versenyen, hogy eredményeivel pénzt is kereshet.

A Stanford egyetem másodéveseként az egyetemi bajnokságban rekordot rekordra halmozó Ledecky márciusban jelentette be, hogy feladja az amatőr státuszt és beáll a profik közé, ahol pénzdíjas versenyeken indulhat. Az első ilyen alkalom a TYR Pro Swim sorozat május 16-19. közötti indianapolisi állomása lesz. Ledecky egyébként már tavaly is elindult ebben a sorozatban, de akkor még amatőrként, azaz hiába nyert egy-egy számban, pénzdíjat nem vehetett fel érte.

Katie Ledecky pénzre válta a tehetségét Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Axel Heimken

A 21 éves úszó jelenleg a világ egyik, ha nem a legjobb sportolója a maga szakterületén. 2016-ban Rióban négy aranyat nyert, 200, 400 és 800 méter gyorson, valamint a 4x200-as amerikai gyorsváltó tagjaként. Így egyrészt 48 év után ő lett az első úszó, aki ebben a három gyorsúszó számban nyerni tudott, másrészt négy aranyával és egy ezüstérmével az olimpiák történetének legsikeresebb amerikai női sportolója lett, az egy játékon nyert érmek tekintetében.

Rióban csak a három számban is aranyérmet nyerő Hosszú Katinka tudta vele tartani a lépést.

A Stanford hallgatójaként első évében országos bajnoki címhez segítette a csapatot, első ízben 1998 óta, valamint 35 év után az első első éves (freshman) lett, aki elnyerte az év legjobb egyetemi női sportolójának járó Honda-Broderick-kupát. A következő évben újra országos bajnok lett a Stanford csapata, ő pedig

21. születésnapján, március 17-én egészen nyomasztó fölénnyel, 28 másodperces előnnyel nyerte az 1650 yardos (tulajdonképpen 1500 méter) gyorsúszást.

A profi sorozatban indulók számára nem túl biztató, hogy tavaly - ezek szerint csak kedvtelésből - megnyerte a TYR Pro Swim sorozat pontversenyét.