A világ legismertebb aktív műúszója is Magyarországra jön

Ona Carbonell
Spain's Ona Carbonell and Spain's Paula Ramirez compete in the Duet Free routine final during the synchronised swimming competition at the 2017 FINA World Championships in Budapest, on July 20, 2017. / AFP PHOTO / FERENC ISZA
Vágólapra másolva!
Ona Carbonell, a spanyolok fenoménja is vízbe ugrik a FINA Műúszó Világkupa-sorozat budapesti állomásán május 18. és 20. között. A szólók aktuális világbajnoka, az orosz Svetlana Kolesnichenko részvétele után Carbonell már a második klasszis, aki jelezte, hogy indul a magyarországi versenyen.

A műúszás az egyik országban pont olyan, mint a másikban – mondhatják a sportszerető, ám talán kevésbé szakértő, lelkes rajongók. Vonzó dallamok, remek koreográfiai ötletek, hosszú víz alatti tartózkodás, még hosszabb lábak és nem mellesleg szemet gyönyörködtető sportolók – nagyjából így azonosítják a sportágat. Pedig minden nemzetnek megvannak a sajátosságai, amelyek másokéval összetéveszthetetlenek. A spanyol szinkronúszás is számos egyedülálló védjeggyel rendelkezik.

Ona Carbonell a 2017-es világbajnokság után újra Budapesten mutathatja meg, mitől annyira egyedülálló a spanyol műúszás Forrás: AFP/Ferenc Isza

A spanyol szinkronúszást a kreatív, történeteket mesélő kűrök, az újító kűrruhák, az egyedi fejfedők és a meghökkentő koreográfiák fémjelzik. Láttunk már tőlük csontvázakkal teli elvarázsolt kastélyt, őrült rajongókkal tömött rockkoncertet, ezüstösen csillogó vízivilágot megjeleníteni, hogy csak a legemlékezetesebb gyakorlataikat említsük. Minden csapatprogramjukat hangeffektekkel tűzdelt zene kíséri, mely minden egyes hangsúlyos részt fokozottabban kiemel. Ezek során természetesen szívesen nyúlnak vissza a félsziget hagyományos zenei motívumaihoz, a flamencóhoz, a fandangóhoz vagy a fadóhoz.

Kűrdresszeiket minden alkalommal a kűr mondanivalójához igazítják, azonban ezen túlmenően a fejdíszeik is a legegyedibbek a mezőnyben. Ha a kűr megkívánja, akkor amolyan kapucnis kezes-lábasban ugranak vízbe, de ha úgy adódik, afrikai fonott, színes tincseket szimbolizáló „sapka" van a lányok fején. Minden részlet azt szolgálja, hogy a képi és zenei hatások által a közönség és a bírák a lehető legnagyobb mértékben azonosuljanak a kűr mondanivalójával.

Az olimpiai ezüst és világ-, valamint Európa-bajnok Carbonell egyértelműen a spanyol válogatott kiemelkedő alakja. A mediterrán országban nem titkoltan, már a 2020-as, tokiói olimpiára készülnek, így rangidősként ugrik vízbe Budapesten a katalán hölgy.