Vágólapra másolva!
A kötöttfogásúak 130 kilogrammos kategóriájában szereplő Lám Bálint, illetve a 77 kilós Lőrincz Tamás is magabiztos győzelmet aratott a vigaszágon, így az esti programban mindketten a bronzéremért léphetnek majd szőnyegre. A címvédő Korpási Bálint rögtön az első meccsén kikapott a 72 kilósok között, Kiss Balázs (97 kilogramm), Szabó László (82 kilogramm) és Torba Erik (60 kilogramm) viszont a nyolc közé jutott.

A Budapest Honvéd nehézsúlyújának, Lám Bálintnak a hétfői napja rövidre sikerült, a tavalyi Eb-döntő "visszavágóján" ugyanis villámgyorsan kikapott a címvédő Riza Kayaalptól. A török klasszis ugyanakkor később meg sem állt a fináléig, így - ahogy az várható volt - a vigaszágra segítette a magyart.

Lám hétfőn úgy nyilatkozott, hogy amíg Kayaalp ellen ő volt az esélytelenebb, kedden olyan ellenfelekkel találkozhat majd, akikkel szemben neki lesznek jobb esélyei, azaz ha nem ront, akkor odaérhet a dobogóra.

Lám Bálinton (pirosban) nem könnyű fogást találni Forrás: MTI/MOB/Szalmás Péter

Az első mérkőzésén a papírformát sikerült igazolnia. A fehérorosz Georgij Csugosvili egyszerűen képtelen volt mit kezdeni vele, állásból egyértelműen Lám volt az erősebb, aki két intéssel és egy kitolással sima, 3-0-s győzelmet aratott.

A magyar idő szerint 17 órakor kezdődő helyosztós programban Lám a román Alin Alexuc Ciurariuval csap majd össze.

A háromszoros Eb-győztes, olimpiai és világbajnoki ezüstérmes Lőrincz hétfőn egy győzelem után a nyolc között kikapott a világbajnok vajdasági Nemes Viktortól, aki viszont döntőbe kerülésével újabb esélyt adott a magyar klasszisnak.

Lőrinczet a vigaszág első körében látottak alapján kicsit lehetett félteni a fehérorosz Kazbek Kilovtól, a mérkőzés azonban minden aggodalmat gyorsan eloszlatott. A kezdeti állóharcban ugyanis Lőrincz volt az aktívabb, 1,20 percnél intették (1-0) és leküldték a fehéroroszt. A Budapesti Honvéd birkózója Kilov feje elé ugrott, s úgy próbálta felülről összefogni a derekát. Néhány másodpercig teljesen hasztalannak látszott a küzdelme, végül azonban sikerült fogást találnia, ráadásul riválisa beszorult a magyar törzse és lába közé. Lőrincz ezek után

hol az egyik, hol a másik irányba billentette, s gyorsan elérte a technikai tushoz szükséges különbséget,

amelyet a fehérorosz reklamációt követő videózás is megerősített (9-0).

Lőrincz Tamás a harmadik helyért a svéd Alex Michel Bjurberg Kessidisszel küzd majd a 17 órakor kezdődő helyosztós programban.

Lőrincz Tamás (zöldben) tovább gyarapíthatja az éremgyűjteményét Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A kedden bemutatkozó öt magyar közül négyen léptek eddig szőnyegre, s a mérleg felemás.

A 2009-es világbajnok, tavaly vb-n és Eb-n is harmadik Kiss Balázs (97 kilogramm) két, Torba Erik (60 kilogramm) pedig egy győzelemmel a nyolc közé jutott, ugyanakkor Kozák István (67 kilogramm) és a címvédő Korpási Bálint (72 kilogramm) kikapott.

Kiss remek produkcióval rukkolt elő a selejtezőben, amelyben

a fehérorosz Sziarhej Sztaradubot két gyönyörű válldobással, egészen könnyedén 6-0-ra győzött le,

s ezzel a nyolcaddöntőbe verekedte magát.

A folytatás is hasonlóan sikerült, ugyanis a dán Mathias Bak egy kiléptetéssel hiába vezetett ellene, a legendás "gyötrő" Kiss-féle állóharc felőrölte a skandinávot, a magyar pedig előbb egy intést ért el, lent pedig kétszer is gyönyörűen megpörgette, így 5-1-es sikerrel jutott tovább.

Torba Erik a litván Justas Petraviciusszal fordulatos meccset vívott, amelyen 2-0-ra és 4-2-re is riválisa vezetett, ám a végét erővel sokkal jobban bíró magyar szép kivitelekkel fordított, s 5-4-gyel jutott a nyolc közé.

Gyors, imponáló győzelemmel mutatkozott be Szabó László, aki szintén a nyolc közé jutott a kötöttfogásúak 82 kilogrammos kategóriájában.

Az UTE versenyzője órákon át várakozott első meccsére az Ali Alijev Arénában, ám a hosszú tétlenség nem hagyott nyomott rajta, legalábbis az osztrák Michael Wagner elleni nyolcaddöntője alapján.

A Bódi Jenő (1988-ban Európa-bajnok, kétszeres olimpiai pontszerző) edzette Wagner egy ideig jól állt a lábán, igaz, egyértelműen Szabó ment előre. Másfél perc után meg is intették az osztrákot (1-0), aki a lenti helyzetet nagyon szépen ki is védekezte.

Ennek ellenére a meccs a szünetig sem jutott el, ugyanis két és fél perc után Szabó gyönyörű kétkaros szaltóval eldobta riválisát (5-0), néhány másodperc után pedig tusba szorította.

Szabó így Torba Erikhez (60 kilogramm) és Kiss Balázshoz (97 kilogramm) hasonlóan következő mérkőzésén az elődöntőbe kerülésért lép szőnyegre.

Kozák István és Korpási Bálint egyaránt roppant bosszantó vereséget szenvedett, s mindkét meccsen erősen vitatható bírói döntések születtek, ami nem a magyaroknak kedvezett.

Az Eb- és vb-győztes Korpási az orosz Adam Kurak ellen remekül kezdett, intéssel, majd lentről pörgetéssel 3-0-s előnybe került.

Senki nem érti, hogy a bírók miért úgy döntöttek, ahogy Korpási Bálint (balra) mérkőzésén Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Viszont néhány másodperccel később egy figyelmetlenség után riválisa kiterelte a szőnyegről, amiért két pontot kapott. Sike András és Repka Attila egyaránt értetlenül állt a döntés előtt, mert Kurak akciója szerintük egy pontot ért. Ám ez nem változtatott semmin. A folytatásban aztán az orosz mindent megtett, nagyon stabilan és keményen dolgozott állásból, így kevéssel a vége előtt meg is intették a magyart, Kurak pedig 3-3-mal, később szerzett ponttal győzött.

Sike András a meccs után az oldalbírónál reklamált, ami nem tetszett az orosz szövetségi kapitánynak, aki összeszólalkozott a magyar szakemberrel,

s mindkettejüknek szükségük volt némi időre, hogy némileg megnyugodjanak.

A 67 kilóban érdekelt Kozák a dán Fredrik Holmquist Bjerrehuus ellen óriási tempóban kezdett, ami viszont a bírónak egyáltalán nem tetszett, mármint az, hogy Kozák nagy lendülettel ütközött többször is a dánnal. A mérkőzésvezető előbb figyelmeztette néhányszor, majd másfél perc után két pontot érően meg is intette. Ez az intés meghatározta a meccset. Egy kiléptetéssel ugyanis 3-0-ra növelte előnyét a dán, akit egy szabálytalan védekezésért szintén kétpontos intést kapott, de 3-2-re ő nyert.

Sike András közölte: nem érti, mi volt szabálytalan.

Korpási és Kozák egyaránt még a vigaszági folytatásban reménykedhet.