Nem vonulhatnak saját zászló alatt az oroszok a záróünnepségen

Pyeongchang 2018 - opening ceremony Sports Olympics WINTER 2018 OPENING CEREMONY FLAG
Russian athletes enter the stadium at the opening ceremony of the Winter Olympics in Pyeongchang, South Korea, 9 February 2018. Photo: Daniel Karmann/dpa
Vágólapra másolva!
Nem vonulhatnak saját zászló alatt az oroszok a phjongcshangi téli játékok vasárnapi záróünnepségén.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó bizottsága néhány órával a záró ceremónia előtt döntött arról, hogy elutasítja az oroszok kérését.

Az olimpia alatt egy háromfős NOB-testület vizsgálódott az ügyben, hogy az orosz sportolók teljesítik-e a NOB által számukra előírt viselkedési normákat.

A nyitóünnepséghez hasonlóan a zárón is az ötkarikás zászló alatt vonulhat az orosz küldöttség Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Daniel Karmann

Thomas Bach NOB-elnök kiemelte: nagy csalódás volt, hogy két orosz sportoló is fennakadt a doppingvizsgálaton Phjongcshangban. A curlinges Alekszandr Kruselnyickij és a bobos Nagyezsda Szergejeva tesztje hozott pozitív eredményt.

Az államilag irányított doppingrendszer miatt a NOB korábban felfüggesztette az Orosz Olimpiai Bizottságot, kizárta a phjongcshangi játékokról, és csak semlegesként, az ötkarikás zászló alatt engedélyezte az orosz sportolók indulását, "Olimpiai Sportolók Oroszországból" (OAR) megjelöléssel. Ez a jelzés szerepelt az öltözékükön, aranyérem esetén pedig az olimpiai himnuszt játsszák el nekik.