Vágólapra másolva!
Vasárnap 12.00 óra körül landolt a magyar sportolókat szállító repülő a dél-koreai, phjongcshangi téli olimpiáról a ferihegyi reptéren. A sportolókat szállító busz 13.00 óra után nem sokkal érkezett meg a rövidpályás gyorskorcsolyázók főhadiszállására, a Gyakorló Jégcsarnokba.

A 19 sportolóból 17-en érkeztek az aranygéppel, a két magyar sífutó, Kónya Ádám és Szőcs Emőke már korábban hazautazott. Együtt érkeztek tehát haza a gyorskorcsolyázók, a műkorcsolyázó Tóth Ivett és az alpesi sízők is, valamint a freestyle-síző Swaney Elizabeth is.

A helyszínen tartózkodók már a buszutat is élőben figyelhették, ahogy az aranyos sportolók izgatottan várják a megérkezést.

A Jégcsarnok nézőtere teljesen megtelt, szurkolókkal, barátokkal, családtagokkal. A hangosbemondó egyesével szólította színpadra a versenyzőket, először a síelőket, Kékesi Mártont, Samsal Dalibort, Hozmann Szonját, Maróty Mariannt, valamint Elizabeth Swaney-t is.

Az érkezés boldog pillanatai Fotó: Csudai Sándor - Origo

A korcsolyázók között érkezett Tóth Ivett műkorcsolyázó, Nagy Konrád a zászlóvivő gyorskorcsolyázó, majd a rövidpályás gyorskorcsolyázók szakmai stábja is megkapta a maga üdvrivalgását.

Ezt követően jöttek a női rövidpályás gyorskorcsolyacsapat tagjai, akik a váltóban negyedikek lettek. Heidum Bernadett, Keszler Andrea, Kónya Zsófia, Bácskai Sára, majd az egyéniben egy hatodik helyet begyűjtő Jászapáti Petra.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az esemény fénypontjaként érkeztek a színpadra Magyarország történetének első téli olimpiai bajnokai, a rövidpályás gyorskorcsolyaváltó, azaz Burján Csaba, Knoch Viktor, Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor, valamint a tartalék, Oláh Bence. Előtte azonban a helyszínen levetítették a váltó fantasztikus döntőjének utolsó pár körét, így a hangulatot már nem is lehetett fokozni.

Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang Fotó: Csudai Sándor - Origo

Utoljára maradt a téli olimpia legeredményesebb magyar versenyzője, Liu Shaolin Sándor, aki a váltó aranya mellett két ötödik és egy nyolcadik helyet is begyűjtött. Mindenki Sanyija elsőként köszönetet mondott a sok szurkolónak, aki kilátogatott, majd elmondta, mennyire jólesett a támogatás az egész csapatnak.

A testvérek és a büszke édesanya Fotó: Csudai Sándor - Origo

"Nagy öröm, hogy ennyien kijöttek köszönteni minket. Fantasztikus érzés, erre nincsenek szavak" - mondta a fogadtatásról Liu Shaolin Sándor, aki azt is elárulta, hogy kikapcsolódásként elsőként moziba fog menni, de túl sok ideje nem marad a pihenésre, mert kedden már újra edzenie kell. Az egyéniben két ötödik és egy nyolcadik helyezést is elért short trackes egyébként ezúttal egy új kabalát, egy aranyból készült szerencsetollat viselt a fülében.

A sportolókat szinte szétszedték a rajongók, szelfik ezrei készültek a versenyzőkkel és az olimpiai aranyérmekkel, szinte megközelíteni sem lehetett az ünnepelteket. Rokonok, barátok, fiatal sportolók és rajongók százai akartak aláírásokat, közös képeket és egy kézfogást az olimpiai bajnokokkal és az olimpikonokkal.

Burján Csaba még soha nem osztott ki ennyi aláírást Fotó: Csudai Sándor - Origo

A Liu testvérek édesanyja elmondta, nagyon hosszúnak tűnt a külön töltött idő, de nagyon drukkolt a fiúknak, és elmondhatatlanul büszke rájuk. A testvérek húga elmondta, a Jégcsarnokban szurkolta ki az olimpiai győzelmet, de csak akkor nyugodott meg, amikor a koreai sportoló elesett, hogy biztos az érem, de az aranyban nagyon sokáig nem bízott.

A csapat rangidőse, Knoch Viktor szerint a Usain Bolt-féle ünneplést a dobogón Shaoang találta ki, de még mindig nem kapták meg a jamaicaitól a beígért pezsgőket. A márciusi világbajnoksággal egyelőre nem akart foglalkozni a korábban már a visszavonuláson elmélkedő sportember.

Mindenki az aranyérmekre és a magyar hősökre volt kíváncsi Fotó: Csudai Sándor - Origo

Burján Csaba és a csapat edzője, Bánhidi Ákos is azt hangsúlyozta, hogy most teljesen új szerepkörrel kell majd megismerkedniük, hiszen mindenki őket akarja majd megverni.

"Márciusban lesz a világbajnokság, amit nem vehetünk félvállról, hiszen olimpiai bajnokok vagyunk. Át kell majd beszélni a többiekkel a hogyan továbbot, de biztosan lesz még bennünk annyi erő, hogy a következő hetekben tisztességgel felkészüljünk arra, hogy megmutassuk, nem ok nélkül történt, ami történt" - mondta az Origónak Burján Csaba.

Liu Shaolin Sándorék az ország legnépszerűbb embereivé váltak, hihetetlen szeretet fogadta őket Fotó: Csudai Sándor - Origo

Bánhidi Ákos az olimpiai döntőre visszautalva elmondta, kulcsfontosságú lélektani pillanat volt, amikor a koreai csapat bukott, hiszen akkor tudatosult mindenkiben, hogy nagy hiba nélkül már biztos az érem, onnantól kezdve felszabadultabban lehetett versenyezni.

A szakember szerint megpróbálják az elért eredményeket és a megszerzett impulzusokat úgy kiértékelni, hogy a lehető legkisebb nyomással versenyezhessenek a korcsolyázók a márciusi kanadai világbajnokságon.