Bravúr: negyedik helyen zárt a magyar női rövidpályás gyorskorcsolyaváltó

KÓNYA Zsófia; BÁCSKAI Sára Luca, Téli olimpia, tizenkettedik nap, kedd
Kónya Zsófia (j2) és Bácskai Sára Luca (j), előttük a holland csapat tagjai a rövidpályás gyorskorcsolyaverseny női 3000 méteres váltó táv B döntőjében a phjongcshangi téli olimpián a Kangnung Jégcsarnokban
Vágólapra másolva!
A B döntőben a második helyen végzett, de miután az A döntőben Kínát és Kanadát is kizárták, így a magyar női rövidpályás gyorskorcsolyaváltó végül a 4. helyen zárt a phjongcshangi téli olimpián. Így ebben a számban sorozatban harmadik alkalommal lett pontszerző a magyar csapat. Egyéniben Keszler Andrea 1000, míg Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang 500 méteren jutott a csütörtöki negyeddöntőbe.

A Keszler Andrea, Jászapáti Petra, Kónya Zsófia, Bácskai Sára Luca összeállítású csapat a 3000 méteres táv során végig szorosan a hollandok mögött haladt, akik világcsúccsal futottak be elsőként a célba. A futam óriási tempóját jól érzékelteti, hogy a másodikként beérő és

4:03.603 percet repesztő magyar csapat is fél másodperccel a régi világcsúcson belül végzett.

Ekkor már biztos volt, hogy megvan a harmadik magyar pontszerző helyezés Phjongcshangban, előzőleg Liu Shaolin Sándor ötödik, Jászapáti Petra pedig hatodik lett 1500 méteren.

Kónya Zsófia (j2) és Bácskai Sára Luca (j), előttük a holland csapat tagjai a rövidpályás gyorskorcsolyaverseny női 3000 méteres váltó táv B döntőjében a phjongcshangi téli olimpián a Kangnung Jégcsarnokban Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Az ezután következő A döntőt a B döntős csapatok már úgy nézték, hogy tudták, ha valamelyik váltót kizárják, ők előre léphetnek. Végül idegőrlően hosszú videózás után a zsűri kizárta a másodikként végző kínaiakat és harmadikként befutó Kanadát, így az olaszok örülhettek az ezüstnek, a mieinket három tizeddel legyőző hollandok pedig bronzéremmel utazhatnak haza - a magyar váltó pedig negyedik lett.

A női váltó így vancouveri ötödik, és a Szocsiban elért 6. hely után sorozatban harmadszor lett pontszerző, ami óriási bravúr.

– mondta nevetve a magyar staféta 19 éves befejező embere, Jászapáti Petra.

A harmadik olimpiáján szereplő Keszler kifejtette, nincs bennük csalódottság, hogy megnyert B döntő esetén meglett volna a bronzérem, mivel minden más versenyen hatodikként zártak volna, így inkább csak örülnek a két hely előrelépésnek.

Nem sajnálom a bronzot a hollandoktól, úgy mentek világcsúcsot, hogy az elejétől a végéig vezettek, ami elképesztő. Ott a helyük" – fogalmazott Keszler, aki hozzátette, három másodpercet javítottak az országos csúcson.

Jászapáti Petra (b) és Keszler Andrea a rövidpályás gyorskorcsolyaverseny női 3000 méteres váltó táv B döntőjében a phjongcshangi téli olimpián a Kangnung Jégcsarnokban Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A tatabányai sportoló az ünneplésről annyit mondott, hogy mennek vacsorázni a McDonald'sba, mert most megérdemlik. De neki még versenye van, illetve a többiek is ugyanúgy edzenek tovább, mivel közeleg a junior és a felnőtt világbajnokság is, így legfeljebb a csütörtöki versenynapot követően lesz valamiféle ünneplés.

"Az elején nagyon izgultam, kicsit le is maradtunk nálam, de aztán felvettem a ritmust" - nyilatkozott phjongcshangi olimpián most debütáló Kónya Zsófia, aki Keszlerhez és az ezúttal tartalék Heidumhoz hasonlóan tagja volt a Szocsiban hatodik együttesnek is. A világcsúcsról azt mondta:

A győztes dél-koreaiak pedig elmondhatják magukról, hogy 24. olimpiai bajnoki címűkkel az íjászatot letaszítva a képzeletbeli trónról, immár a rövidpályás gyorskorcsolya az ország legeredményesebb olimpiai sportága.

Egyéni versenyszámokat is rendeztek kedden: a nők 1000 méteres versenyében Jászapáti Petra és Keszler Andrea állt rajthoz. Míg előbbi kicsúszott és utolsóként végzett a futamában, addig utóbbit Elise Christie kizárása után a zsűri továbbjuttatta a csütörtöki negyeddöntőbe.

A brit Elise Christie-t kizárták, Keszler Andreát viszont továbbjuttatták 1000 méteren Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A brit Christie számára Szocsi után újabb olimpia zárult rémálomszerűen: négy éve mindhárom egyéni számban kizárták, ezúttal 1000 és 1500 méteren zárták ki, míg az 500 méter döntőjében bukott.

A férfiak 500 méteres versenyében a vilákupában az ötödik helyen álló

Liu Shaoang és a 2016-ban Szöulban ezen a távon világbajnoki címet szerző Liu Shaolin Sándor is magabiztosan versenyezve, futamgyőztesként jutott a csütörtöki (február 22.) negyeddöntőbe.

Magyarországnak Phjongcshangban már biztosan van három olimpiai pontszerzője, amire eddig egyetlen alkalommal, az 1948-as St. Morritz-i játékokon volt példa. Akkor a gyorskorcsolyázó Pajor Kornél, valamint a műkorcsolyázó Kékessy Andrea-Király Ede páros, illetve Király Ede egyéniben tudott pontot szerezni.

A női 1000 méter és a férfi 500 méter negyed- és elődöntőire, valamint döntőjére február 22-én csütörtökön kerül sor, csakúgy, mint a férfi váltó döntőjére, ahol az A döntőben lesz érdekelt a magyar csapat.

Eredmények:
Rövidpályás gyorskorcsolya, női 3000 méteres váltó, olimpiai bajnok:
Koreai Köztársaság (Csoj Min Dzsong, Kim Alang, Sim Szuk Hi, Kim Je Dzsin) 4:07.361 perc
2. Olaszország (Lucia Peretti, Cecilia Maffei, Martina Valcepina, Arianna Fontana) 4:15.901
3. Hollandia (Yara van Kerkhof, Lara van Ruijven, Suzanne Schulting, Jorien ter Mors)
4. Magyarország (Jászapáti Petra, Bácskai Sára Luca, Kónya Zsófia, Keszler Andrea)