Csaló és bűnös férfiak hálózták be a dollármilliomos teniszezőnőt

Acura Classic EOS1DMkII-231378 SHADOW SHOES 53312234
CARLSBAD, CA - AUGUST 4: Patty Schnyder of Switzerland on the court while playing against Francesca Schiavone of Italy during the Acura Classic on August 4, 2005 at the La Costa Resort and Spa in Carlsbad, California. Schnyder defeated Schiavone 6-7, 6-1, 6-4. (Photo by Lisa Blumenfeld/Getty Images) *** Local Caption *** Patty Schnyder
Vágólapra másolva!
Évekig az elithez tartozott a teniszben. Hétszer játszott Grand Slamen negyeddöntőt, egyszer az elődöntőig is eljutott. Gyakorlatilag mindenki ellen nyert, aki számított. A nagy álma azonban soha nem valósult meg, talán azért, mert a férfiakkal nem volt szerencséje. Most, közel a negyvenhez, édesanyaként új céljai vannak, de még mindig a teniszpályán. A svájci Patty Schnyder újra Budapest vendége.

Mintha megállt volna az idő a teniszben. A férfiaknál egy lassan 37 éves fiatalember, Roger Federer vezeti a világranglistát, és úgy uralja a mezőnyt, mint 10-15 éve. A nőknél, a júniusban 38 éves Venus Williams még mindig top tízes, vezére az amerikai válogatottnak. Mindenki azt kérdezi, hogy mi lesz, ha visszatér a szülés után alig egy évvel fiatalabb húga, Serena.

Ehhez képest a 46 éves Noszály Sándor indulása a magyar fedettpályás országos bajnokságon nem is akkora szenzáció (bár a maga nemében az). A mi hősnőnk története legalább annyira izgalmas, tanulságos, elgondolkodtató, mint a Williams nővéreké.

Patty Schnyder ugyan soha nem nyert Grand Slamet, de gyakorlatilag mindenkit legyőzött legalább egyszer Steffi Graftól Serena Williamsen át Marija Sarapováig.

December 14-én lesz 40 éves, de ne szaladjunk ennyire előre.

Húsz éve pont ezen a februári héten Hannoverben versenyzett. Jól sikerült neki a szezonkezdés: veretlen maradt a hobarti WTA Grand Prix-n (az első serlege a profik között), majd az Australian Openen eljutott a legjobb 16-ig, ahol Venus Williams állította meg. A hannoveri verseny egy 2. kategóriás, 450 000 dollár összdíjazású, rangos állomása volt a WTA Tournak. Itt verte 6:1, 6:3-ra a világranglistán akkor 5. Iva Majolit, de Nathalie Tauziat, Sabine Appelmans és a döntőben Jana Novotna sem tudta megállítani (6:0, 3:6, 7:5).

Rainer Harnecker (jobbra) és Patty Schnyder egy 1999-es hannoveri teniszversenyen Forrás: DPA/AFP/Holger Hollemann

Patty Schnyder alig múlt 19 éves ekkor. Még abban az évben legyőzte Steffi Grafot a US Openen (6:3, 6:4) és a top tíz egyik legígéretesebb tagja lett a balkezes, bázeli születésű, törékeny alkatú, de könyörtelenül labdabiztos tehetség.

Az igazi áttörés azonban elmaradt, csak 2005-ben tudott először a legjobb tíz közé kerülni. A vártnál szerényebb folytatás magyarázataként megemlíthetnénk, hogy a termete, az alkata jelentette a fejlődése gátját, de ez csak részben igaz.

Sokkal valószínűbb, hogy Schnyder pályán kívüli, meglehetősen kalandos, kaotikus élete eredményezte a megtorpanást.

Az áttörés évében találkozott a több mint 20 évvel idősebb Rainer Harneckerrel. Az alternatív gyógyászattal foglalkozó német azt tanácsolta a svájci tininek, hogy legyen vegetáriánus, és igyon meg 3 liter narancslevet naponta.

Patty Schnyder a füvön, mellette akkori barátja, Reiner Harnecker Key Biscayne-ben Forrás: AFP/Roberto Schmidt

A kapcsolat nem állt meg ezen a szinten. Schnyder eltávolodott a családjától és gyakorlatilag Németországba költözött, ahol egyébként a hatóság azért vizsgálta Harnecker tevékenységét, mert nem volt engedélye arra, amit csinált.

A szülök nem akarták elveszíteni a lányukat, és felfogadtak egy magándetektívet, egy másik Rainert, bizonyos Hofmannt.

A megbízatása arra szólt, hogy „mentse meg" Schnydert, és érje el a családegyesítést.

Nos, Harneckerről sikeresen leválasztotta, de rögtön el is foglalta a helyét.

Szegény Schnyder szülők, Willy és Iris joggal érezték, hogy cseberből vederbe estek, mert a lányuk talán még nagyobb veszélybe került. Schnyder akkor már dollármilliomosnak számított, miközben Rainer Hofmann ellen nyomoztak csalás gyanújával, majd 2002-ben bűnösnek is találták, de megúszta három év próbára bocsájtással.

Patty Schnyder Rainer Hofmann (balra) bűvkörébe került, és feleségül ment hozzá Forrás: AFP/Torsten Blackwood

Bonyolította a helyzetet, hogy a megismerkedésükkor, a kapcsolatuk elején Hofmann még nős volt, sőt, a felesége épp a babájukat készült megszülni.

Patty Schnyder azonban kitartott mellette, és úgy tűnt megtalálta a boldogságot, mert 2003 decemberében összeházasodtak.

A lelki béke a pályán is meghozta az eredményét. 2004 januárjában elődöntőbe jutott az Australian Openen. Ez volt pályafutása legjobb Grand Slam-eredménye. Ebben az időben mindenki azt gondolta, hogy a férje egyben az edzője is, de Schnyder, pont Melbourne-ben határozottan cáfolta ezt. Azt mondta, a férjével ugyan sokat beszélgetnek teniszről, de nem az edzője, nincs edzője, csak edzőpartnerekkel gyakorol.

A következő évek sem hozták meg az igazi áttörést. Aztán 2011-ben tizenkét mérkőzéséből kilencet elveszített, az utolsó ötöt sorozatban, és a Roland Garros után úgy döntött, elég volt.

Kiégett. Nem akart utazni, és a versenyzés is fárasztotta.

Igazából 32 évesen vissza lehet vonulni. Keresett több mint nyolcmillió dollárt a hivatalos pénzdíjakból, így anyagi gondjai nem lehettek, bár a pletykák szerint a férje azért nem spórolt a pénzükkel.

A svájci Patty Schnyder a szerb Ana Ivanovics elleni mérkőzése a 2008-as Roland Garrosról Forrás: AFP/Pierre Verdy

A nagy szerelem nem tartott már sokáig, mert 2013-ban elváltak.

Patty Schnyder nem szomorkodott, 2014 novemberében megszülte gyermekét, Kimet. Arról nem beszélt, hogy ki a gyermek apja.

Élhetett volna kényelmes, boldog családi életet Hannovertől nem messze, ahova költöztek, de az nem ő lett volna. Nem nagyon bírja egy helyben két hónapnál tovább. Ha nem is volt törvényszerű, hogy visszatér, de 2015-ben mégis elkezdett újra teniszezni.

Jó lett volna, ha sokszor hideg fejjel dönt. Nem volt képes rá Forrás: AFP/Roslan Rahman

Az elmúlt két évben mindig járt Magyarországon, de nem ért el komolyabb sikereket az ITF-versenyeken. Szeret Budapestre jönni, mert kellemes emléke, hogy 2009-ben és egy évvel később is döntőt játszott az akkori WTA Grand Prix-n.

Mindkétszer Szávay Ágnestől kapott ki.

Most a világranglista 151. helyezettjeként tért vissza. Mikor tavaly, Hódmezővásárhelyen indult, a 319. helyen állt. Vasárnap megnyerte az első meccsét a Hungarian Ladies Open selejtezőjében, utána ültünk le beszélgetni.

Ha valaki azt mondja önnek 1998 februárjában, amikor megnyerte a hannoveri versenyt, hogy húsz évvel később, Budapesten indul majd a selejtezőben, mit válaszolt volna?

Biztos, őrültnek néztem volna, mert ez nem fordulhat elő.

Mennyire elégedett azzal a pályafutással, amit igazából 2011-ben befejezett?

Nagyon boldog és elégedett vagyok. Sok minden történhet egy karrier alatt.

Közel jártam hozzá többször is, de nem értem el odáig. Az soha nem izgatott igazán, hogy világelső legyek.

Mit gondol, mi hiányzott ahhoz, hogy Grand Slamen döntőbe jusson?

Nem tudok semmi olyat mondani, hogy valamit jobban kellett volna csinálnom, vagy többet edzenem.

Először Graf és Hingis, aztán jött Henin, Clijsters, Capriati, Davenport, Mauresmo, majd a Williams nővérek, és én nem voltam képes legyőzni őket a nagy versenyeken.

Patty Schnyder egy Amelie Mauresmo elleni mérkőzésen az 1999-es Ausztrál Openen Forrás: AFP/Greg Wood

Az igaz, hogy mindegyikük ellen tudtam nyerni, de a Grand Slameken nem volt jó a statisztikám a top tízes játékosok ellen. Nem tudnék kiemelni egyetlen meccset sem, amiért fáj a szívem. Olykor túlizgultam, de többnyire jobban adogattak, jobban ütötték a labdát, mint én.

Persze, néhány kritikus pillanatban lehettem volna agresszívabb, kevésbé ideges. Apróságok, de valahogy soha nem jött össze nekem.

Emlékszik a napra, amikor eldöntötte, hogy szeretne visszatérni? Egyszer felébredt, és rájött, hogy valami hiányzik az életéből?

Lassú folyamat volt. Néztem az Australian Opent a tévében, amikor otthon voltam a kisbabámmal. Szerettem volna újra formába jönni a szülés után, és azt vettem észre, hogy élvezem az edzést a gymben. Elkezdtem fiatalokkal edzeni, és azt is élveztem.

Patty Schnyder a román Sorana Cirstea elleni mérkőzésen a 2011-es Roland Garroson Forrás: AFP/Thomas Coex

Aztán arra gondoltam, hogy megpróbálhatnám a teniszt. Eleinte nem voltam száz százalékosan fit, és nem voltam biztos abban, mit is akarok. Lépésről lépésre haladtam. Egyre több energiát tettem bele. Eleinte nem is hívtam visszatérésnek.

Most már mondhatjuk, hogy visszatért? Azért egyre jobban közelít a top százhoz.

Igen, hívhatjuk úgy... részemről rendben. Saját magam is meglepődöm, mennyire élvezem újra a teniszt, a versenyzést. Még úgy is, hogy messze vagyok a top ötvenes szinttől. A pillanatnak élek.

Azt azért kijelenthetjük, hogy ez a visszatérés nem a pénzről szól. Megkockáztatom, hogy az elmúlt két évben talán többet költött a teniszre, mint amannyit keresett vele.

Talán igaza van. Bár nem vagyok válogatós, de nem mindig a legolcsóbb járatokkal utazom. Ráadásul szeretek napos helyeken lenni, ezért is utaztam annyit különböző versenyekre.

Emmanuelle Gagliardi pezsgővel locsolja Martina Hingist, a háttérben Patty Schnyder örül egy Franciaország elleni Fed Kupa-győzelem után Forrás: AFP/Jacques Demarthon

Meg szerettem volna mutatni a világot az új partneremnek és a lányomnak. Az ITF-versenyeken sokkal nagyobb a választék, a szabadság, hogy mikor, hol indulsz. Elmentünk Brazíliába, aztán Bangkokba, ami nem egy rossz életforma.

Mikor gondolt először arra, hogy szeretne édesanya lenni?

Számomra, 19-20 éves koromtól tiszta volt, hogy egy napon szeretnék gyereket. Aztán mindig a nem most állapotban voltam. Amikor befejeztem, akkor azt mondtam, szükségem van időre, hogy magammal foglalkozzam.

Szóval, egyelőre nem tudom, mi lesz.

És mi most a célja a tenisszel? Még mindig Grand Slam-döntőről álmodik?

Nem, nem... egyáltalán nem. Egy Grand Slam-főtábla. Akár a selejtezőből indulva, vagy a ranglista alapján már nagyszerű lenne. Nagyon jönnek a fiatalok, akik nagyon jól teniszeznek, és keményen küzdenek. Ráadásul ők több versenyen indulnak, mint én.

Nehéz visszakerülni a legjobbak közé, de úgy érzem, vannak még fegyvereim, és úgy gondolom, képes vagyok rá.

A nagy visszatérés nem Budapesten következik. A svájci ugyanis a magyar fővárosban zajló WTA tornán a spanyol Garcia-Pereztől 5-7, 6-3, 6-2-re kikapott, így nem került fel a főtáblára.