Hatalmas sikerrel rajtolt az Overwatch League

Overwatch League Season, Final
2018-02-10 / Photo: Robert Paul for Blizzard Entertainment
Vágólapra másolva!
Amikor 2017-ben bejelentésre került az Overwatch League (avagy röviden OWL), azonnal óriási sajtóvisszhangot keltett. A felkapottság nem a játékot övező tömegek végett jött létre, sokkal inkább a szervezők elképesztő anyagi követelései kerültek a célkeresztbe. Azon csapatoknak, akiknek szándékában állt részt venni a bajnokságon, 20 millió dolláros belépőösszeget kellett fizetniük, mely a legfrissebb hírek szerint a következő szezonban akár a triplájára nőhet.

A sokkolóan magas részvételi díj ellenére sikerült összetrombitálni 12 csapatot, akik között 9 amerikai, 2 ázsiai és 1 európai bázisút tisztelhetünk. Ők egyaránt a klasszikus amerikai sportformációt követve léteznek a ligán belül. Az esportokban oly' népszerű osztályokra és ágakra bontott rendszer helyett

az Overwatch League állandó csapatokból áll, és időszakokra bontott megmérettetésekkel operál.

Minősítésüket illetően a csapatok között nincsenek különbségek, illetve felépítésüket tekintve pontosan ugyanúgy működnek.

Az Overwatchot fejlesztő Blizzardnak arra is sikerült megoldást találni, hogy egy elegáns módszerrel kössék össze az OWL-t a játék történetével. A csapatok, ahelyett, hogy az őket fenntartó támogatócégeket hirdetnék,

neveikkel a világ nagyvárosai előtt tisztelegnek, melyeket egyúttal támaszpontjukként tekintenek.

Illusztráció Forrás: Blizzard Entertainment/Robert Paul

Ami pedig a játékosokat illeti, a mérkőzéseken hatan vágnak neki a köröknek, mellettük foglalnak helyet a kispadosok, akik kiállítás során azonnal átvehetik a kieső társuk helyét. Mindannyian szerepkörüket tekintve kerülnek besorolásra,

ám a szabályzat nem köti meg a kezüket azt illetően, hogy egy adott mérkőzésen ne változtathassanak funkciót.

A helyzettől függően egy elsődleges lövész felveheti egy támogató karakter szerepét, például annak érdekében, hogy megfordítsanak egy vesztesnek hitt szettet.

Kitaposott ösvény

A verseny felépítése, mint ahogy azt korábban említettük, amerikai mintára jött létre, ezért akik ismerik az NBL, vagy az NFL által követett formulát, azoknak semmi újdonsággal nem fog szolgálni. 2017 decemberében az úgynevezett előszezonnal vette kezdetét a Blizzard által létrehozott és önállóan szervezett bajnokság. Ennek lényege, hogy a megmérettetésen résztvevő csapatok

felkészülés jelleggel kipróbálják magukat egymás mellen, valamint hozzászokjanak a helyszínen tartandó versenyekhez.

Az előszezonban való részvétel nem kötelező, de erősen ajánlott, főként mivel a tornán szereplő fiatalok többségükben először szerepelnek olyan megmérettetésen, amelyen nem az otthonuk kényelméből vesznek részt.

Az alig 4 napot felölelő korai szakaszt követi a reguláris szezon, avagy az alapszakasz. Ha a liga egy személy lenne, ezt a részét tekintenénk a testnek, mivel az OWL első idényének főeseménye január 10. és június 16. között zajlik.

A 6 hónapon keresztül tartó főszezon feszített tempóján kisebb-nagyobb megszakításokkal lazítanak, amik a verseny 5 etapjának végén kerülnek beiktatásra.

A szünetek alkalmával a játékosok kényük-kedvük szerint válthatnak csapatot, mivel szerződésük engedélyezi a szabad mozgást.

illusztráció Forrás: Blizzard Entertainment/Robert Paul

A főszezon alatt minden csapat a saját csoportján belül, és azon kívül egyaránt 20 szettben vesz részt, melyek folyamán 4 mérkőzést játszanak egymással. Ezen 4 játék mindegyike más-más kategóriájú térképen történik,

és amennyiben a mérkőzések 2-2-es döntetlennel zárulnak egy 5. játékkal rekesztik be a holtversenyt.

A meccsek eredményeként pontok ütik a csapatok markát, ezeket gyűjtve juthatnak magasabbra a ranglétrán.

A főszezont folytatva kezdődik az utószezon, vagyis a rájátszás, ahova már csak a legjobbak kerülhetnek be. Az évad utolsó stádiuma július 11. és 22. között kerül sor, melyet a 26-28 között megtartott fináléval koronáznak meg. Végezetül pedig némi ráadásként szolgál augusztus második hetének vége, amikor is az Overwatch közösség kedvenc játékosai mérettetnek meg egymással egy kötetlen hangulatban rendezett, kihívásokkal teli megmérettetésen.

Nincs még vége. Lapozzon a folytatásért!