Az olimpia eddigi legnagyobb szenzációját hozta a női Super G

TOPSHOTS Horizontal WINTER OLYMPIC GAMES ALPINE SKIING SKIING
Winner Czech Republic's Ester Ledecka celebrates during the victory ceremony of the Women's Super-G at the Jeongseon Alpine Center during the Pyeongchang 2018 Winter Olympic Games in Pyeongchang on February 17, 2018. Czech snowboarder Ester Ledecka sprang one of the biggest shocks in Winter Games history when she won the super-G with US star Lindsey Vonn finishing sixth. / AFP PHOTO / Martin BERNETTI
Vágólapra másolva!
Nagy meglepetésre Ester Ledecká nyerte szombaton a női szuperóriás-műlesiklást a phjongcshangi téli olimpián.

A 22 éves cseh versenyző - aki hódeszkásként világbajnok - 26-os rajtszámmal siklott le a pályán, amikor már sokan gratuláltak az aranyéremhez a négy éve győztes osztrák Anna Veithnek. A célba érkezéskor Ledecká ideje egy századmásodperccel jobb volt, noha a pálya alsó szakaszán egy ugratónál nem éppen a legsimábban fogott talajt.

Ő maga sem hitte el, hogy megnyerte a versenyt,

miközben Veith csalódottan vette tudomásul, hogy minimális különbséggel lemaradt a címvédésről.

Az osztrák síelő egy tizeddel előzte meg a harmadik helyezett Tina Weirathert, akinek az édesanyja, Hanni Wenzel Liechtenstein egyetlen olimpiai bajnoka. Weirather a bronzérmet úgy harcolta ki, hogy mindössze egy századdal volt jobb a svájci Lara Gutnál.

A rajt az erős szél miatt egy órát csúszott a dzsongszoni pályán, ahol a várakozás után elsőként a 80 világkupa-elsőségével az abszolút örökranglista második helyén álló amerikai Lindsey Vonn, a szám egyik esélyese siklott le. A pálya felső szakaszán szépen jött, alul viszont egyszer lecsúszott az ideális ívről, emiatt végül hatodik lett a 45 fős mezőnyben.

Ledecká egyébként eredetileg snowboard-versenyző, 2015-ben vb-címet is nyert, Szocsiban is ebben a számban indult.

Eredmények:

női szuperóriás-műlesiklás, olimpiai bajnok:
Ester Ledecká (Csehország) 1:21.11 perc
2. Anna Veith (Ausztria) 1:21.12
3. Tina Weirather (Liechtenstein) 1:21.22