Újabb amerikai csodatehetség lett olimpiai bajnok, kizárták az egyik magyart

Horizontal WINTER OLYMPIC GAMES ALPINE SKIING SKIING
USA's Mikaela Shiffrin reacts as she crosses the finish line to win gold in the Women's Giant Slalom at the Yongpyong Alpine Centre during the Pyeongchang 2018 Winter Olympic Games in Pyeongchang on February 15, 2018. / AFP PHOTO / Martin BERNETTI
Vágólapra másolva!
A favorit amerikai Mikaela Shiffrin nyerte a női alpesi sízők óriás-műlesikló versenyét.

A műlesiklásban címvédő, még csak 22 éves klasszis mögött a norvég Ragnhild Mowinckel végzett a második helyen, míg a harmadik az olasz Federica Brignone lett.

Mikaela Shiffrin olimpiai bajnoki öröme a célban Forrás: AFP/Martin Bernetti

A magyarok közül az első futamban Hozmann Szonja az 54., Maróty Mariann pedig a 65. helyen ért célba, a másodikban aztán előbbi a 49., utóbbi pedig az 57. időt síelte, de Marótyt végül utólag kizárták.

Most csináltam olyan pályát először, ahol vannak piros csíkok részidőknél, amikor azok mellett elmentem, egy plusz motivációt éreztem. Voltak ugyan hibáim, de megpróbáltam úgy kijavítani, hogy megmaradjon a sebesség" - mondta még az első futam után Hozmann Szonja.

Viszont nem volt annyira széttűzve, a kaputávolság is hosszabb volt, ezért jobban lehetett ereszteni a léceket. Mentálisan hasonlóan éreztem magam, mint az első futamban, talán kevésbé voltam izgatott, mert láttam korábban, hogy tud ez menni.

Nem rossz ez az eredmény. Előzőleg nem gondoltam, hogy az első ötvenben végzek, meg vagyok elégedve"

- értékelt Hozmann Szonja.

Hozmann Szonja izgult az elején Forrás: AFP/Javier Soriano

"Nagyon kemény volt a pálya, és mint 77. induló úgy éreztem, a kanyaroknál már sok vájat volt. A

lapos részen viszont egész jó maradt a hó, de nagyon szét volt tűzve az összes kapu, ezért nem volt könnyű a vonalvezetés.

A pálya első felében egész jól sikerült mennem, persze ott is van még mit javítani, a meredeket viszont nem sikerült jól megsíelnem, mert elkezdtem lekésni a kapukat" - értékelt Maróty Mariann, aki tavaly indult már a világbajnokságon, az olimpia pálya azonban a keménységét és jegességét, legfőképpen a meredekségét nézve sokkal nehezebb volt véleménye szerint.

Annak nagyon örülök, hogy lejutottam mindkét futamon, mert ez mégiscsak olimpia, és sokkal többet nem is várhattam magamtól. Mégsem vagyok teljesen elégedett, mert a technikámon lehet még csiszolni" - mondta Maróty Mariann, akit utólag korai rajt miatt kizártak.

Maróty Mariann szerint kemény volt a pálya Forrás: AFP/Javier Soriano

Eredmények:
Alpesi sí, női óriás-műlesiklás, olimpiai bajnok:
-------------------------------------------------
Mikaela Shiffrin (Egyesült Államok) 2:20.02 perc (1. futam: 1:10.82 perc/2. futam: 1:09.20 perc)
2. Ragnhild Mowinckel (Norvégia) 2:20.41 (1:11.17/1:09.24)
3. Federica Brignone (Olaszország) 2:20.48 (1:10.91/1:09.57)