Vágólapra másolva!
Nagyszerűen kezdtek a magyarok a világ legveszélyesebb kajakversenyén, a dél-afrikai Dusi Marathonon. Boros Adrián férfi párosban, Kiszli Vanda pedig női párosban áll a harmadik helyen, míg Czéllai Zsófia a második helyről várja a folytatást vegyespárosban az első nap után.

A magyar kajakosoknak – akik mindhárman a helyi körülményeket ismerő dél-afrikai párral vágtak neki a versenynek – csütörtökön 42 kilométert kellett megtenniük kajakozva és futva. Boros Adrián és Carl Foscher az első sorból rajtolhatott, végül pedig harmadik helyen értek célba 2 óra 43 perc 8 másodperces időeredménnyel, mindössze egy másodperccel lemaradva a második helyezettől.

„Nagyon jó napot zártunk, kivéve egy helyen, ahol úsztunk egyet véletlenül, mert egy szikla az utunkat állta, de nem estünk pánikba, és tökéletesen kezeltük a helyzetet – mondta Boros Adrián a Magyar Kajak-Kenu Szövetség honlapjának.

Ha pénteken épségben leérünk a folyami szakaszon, akkor onnan bármi lehet. Erősnek érzem magunkat, nagyon várom a holnapot!"

Kiszli Vanda a női párosoknál az ugyancsak dél-afrikai Jenna Warddal szintén a harmadik helyen ért célba az első nap végén.

„Elégedettek vagyunk ezzel a harmadik hellyel, első nap volt, nagyon sok futással, most csak az volt a célunk, hogy közel maradjunk a többiekhez, ami sikerült is. Most pihenünk egy nagyot és várjuk a következő napokat" – mondta Kiszli Vanda.

Czéllai Zsófia eredményéről sokáig érkezett hivatalos hír, de később megerősítette, a vegyes párosok között a második helyről várják a folytatást a szintén dél-afrikai Brandon van der Walttal. Ráadásul elég kalandosra sikerült a versenyük.

Ekkor lapátot cseréltünk, három-négy kilométeren keresztül ő az enyémmel evezett, én pedig az ő törött lapátjával. Nagyon elégedett vagyok, főleg úgy, hogy ez az első versenyem vadvízen" – mondta Czéllai Zsófia.

A második nap 43, szombaton pedig 36 kilométer vár a mezőnyre.