Kanada a curling vegyespáros első olimpiai bajnoka

Curling Mixed Doubles / Canada wins / PyeongChang Olympics
Canadian Switzerland’s Kaitlyn LAWES and John MORRIS compete against Switzerland during Curling Mixed Doubles Gold Medal Game of the PyeongChang Winter Olympic Games at the Gangneung Curling in Gangneung, South Korea on Feb.13, 2018. Canada won by 10-3. ( The Yomiuri Shimbun )
Vágólapra másolva!
Kanada kettőse, John Morris és Kaitlyn Lawes nyerte a curling vegyespárosok versenyét a phjongcshangi téli olimpián, mivel a döntőben magabiztosan, 10-3-ra legyőzte a tavaly világbajnok Jenny Perret, Martin Rios svájci duót.

A keddi finálé 2-2 után gyakorlatilag már a harmadik endben eldőlt, amikor a kanadaiak kihasználták a számukra nagyon kedvező állást és egy szép dobással négy pontot szereztek. Jelentős előnyük bőven elégnek bizonyult, már csak azért is, mert bár a következő szakaszt 1-0-ra elveszítették, az ötödiket és a hatodikat 2-0-val hozták, ezzel ki is alakult a végeredmény.

Mindenkit lesöpörtek a pályáról Forrás: The Yomiuri Shimbun/Yomiuri/Manabu Kato

Kanada a tavalyi vb-n ezüstérmes volt, de nem ebben az összeállításban. A mostani győztesek már korábban is nyertek olimpiai aranyat, John Morris 2010-ben a férfi, Kaitlyn Lawes pedig négy éve a női csapatversenyben.

A dél-koreai játékokon a körmérkőzéses selejtezőben is a kanadaiak bizonyultak jobbnak, akkor 7-2-re verték a svájciakat.
A vegyespárosok számára most először rendeztek versenyt a téli olimpiák történetében.

Eredmény, curling vegyespáros:
döntő:
Kanada-Svájc 10-3
bronzmérkőzés:
Olimpiai Sportolók Oroszországból (OAR)-Norvégia 8-4

A végeredmény, olimpiai bajnok:
Kanada (John Morris, Kaitlyn Lawes)
2. Svájc (Jenny Perret, Martin Rios)
3. Olimpiai Sportolók Oroszországból (Anasztaszija Brizgalova, Alekszandr Kruselnyickij)

A vegyespáros szabályai nagyban különböznek a csapatversenyétől. Ebben nem négy-, hanem kéttagú csapatok játszanak egymással, ráadásul nem tíz, hanem csak nyolc endből állnak a mérkőzések. Csapatonként csupán öt eldobott, valamint egy-egy előre felhelyezett kővel játsszák a játékot. A dobósorrend pedig úgy néz ki, hogy az egyik játékos indítja az első és utolsó, a másik játékos pedig a középső három követ. Ezt a pozíciót játékrészenként lehetőségük van cserélni a csapatoknak.