A biatlon királya elfoglalta a trónját, szenzáció a dobogón

Biathlon - Winter Olympics Day 3 Horizontal
France's Martin Fourcade celebrates after crossing the finish line in the men's 12,5km pursuit biathlon event during the Pyeongchang 2018 Winter Olympic Games on February 12, 2018, in Pyeongchang. / AFP PHOTO / Jonathan NACKSTRAND
Vágólapra másolva!
A hölgyekhez hasonlóan a férfiak üldözőversenye is a sprint végeredményének megfelelően rajtolt el, azaz a vasárnapi bajnok német Arnd Peiffer indulhatott az először, majd a cseh Michal Krcmar és az olasz Dominik Windisch következett szorosan. Közülük azonban senki sem állhatott dobogóra, a francia Martin Fourcade harmadik olimpiai aranyát ünnepelhette, második helyen a fiatal svéd Sebastian Samuelsson, a harmadikon a német Benedikt Doll végzett, így a németek újabb éremmel gazdagodtak Phjongcshangban.

Peifferre már az első fekvő lövészetre feljöttek az üldözői, viszont hibátlanul lőtt ő és három honfitársa, Lesser, Doll és Schempp is, de az osztrák Julian Eberhard volt a leggyorsabb, így ő vezetett a sorozat után, mögötte szorosan Peiffer.

Windisch két hibával, a címvédő és világbajnok Martin Fourcade eggyel abszolválta a nyitást, Tarjei Bö és Johennes Bö viszont szintén leszedte mind az öt korongot.

Peiffer a másodikat is lehozta hibátlanul, ahogy Tarjei Bö, Fourcade és Lesser is, Eberhard azonban rontott. Johannes Bö kettőt is fennhagyott, amivel rögtön elszálltak az éremesélyei. Elöl Peiffer, Lesser, Bö, Schempp és a 20 éves svéd Samuelsson haladt, mögöttük kicsivel lemaradva Fourcade és Eberhard. Az első ötös hibátlanul lőtt az első két fekvőben.

Amikor még Peiffer vezetett a második sorozat után Forrás: AFP/Odd Andersen

Hétfős élmezőny alakult ki, szinte teljesen egyszerre érkeztek az első álló lövészethez. Egyedül az elmúlt évek legjobb biatlonosa, Martin Fourcade nem remegett meg, a többiek mind lőttek 1-1 hibát. Peiffer 20 másodperccel volt lemaradva, majd Bö, Samuelsson, Schempp, Doll, Bjöntegaard volt a sorrend.

Fourcade nagy magányában érkezett a 4. sorozathoz és le is szedte az összes korongot,

így már csak be kellett csúszkálnia a célba, vetélytársaitól egyáltalán nem kellett már tartania. A dobogóért azonban nagy harc folyt, hibátlanul lőtt Doll és Samuelsson is, a többiek azonban nem, így itt is kialakult az első három mezőnye, és ahogy hölgyeknél, úgy itt is a második helyért ment a harc.

Az olimpiai bajnok az utolsó méterekre megkapta a francia zászlót Forrás: AFP/Franck Fife

Fourcade zászlóstúl csúszott be a célba, a fiatal svéd pedig komoly hajrával szakította le Dollt, aki végül megérkezett a harmadik helyen és

újabb érmet szerzett a németeknek.

Peiffer a 8., Eberhard a 15., Windisch a 16. helyen futott be. Érdekesség, hogy csak a dobogósok, valamint a 23. helyezett belga (egykoron német) Michael Rösch úszta meg 1 lövőhibával, a többiek mind kettő, vagy afölött zártak.

A húszéves Sebastian Samuelsson (elöl) élete legjobb eredményét érte el ezzel az olimpiai ezüsttel Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

Sílövészet, férfi üldözéses verseny, 12 km, végeredmény
1. Martin Fourcade, francia, 32:51.7 (1 lövőhiba)
2. Sebastian Samuelsson, svéd, +12.0 (1)
3. Benedikt Doll, német, +15.1 (1)