A gyorskorcsolyázó Sven Kramer történelmet írt 5000 méteren

sskate Horizontal
Netherlands' Sven Kramer celebrates during the men's 5,000m speed skating event during the Pyeongchang 2018 Winter Olympic Games at the Gangneung Oval in Gangneung on February 11, 2018. / AFP PHOTO / Roberto SCHMIDT
Vágólapra másolva!
A holland Sven Kramer sporttörténelmet írt a téli olimpián, ugyanis ő nyerte meg a férfi 5000 méteres gyorskorcsolyázók versenyét. Kramer ebben a számban az előző két téli olimpián is diadalmaskodott, így ő lett az első gyorskorcsolyázó, aki egy számban, három egymást követő téli olimpián is nyerni tudott.

A hollandok 31 éves kiválósága Vancouver és Szocsi után sorozatban harmadszor tudott győzni 5000 m-en, ráadásul az előző két diadalához képest ezúttal is új olimpiai rekorddal. Kramer első férfi gyorskorcsolyázóként győzött egy versenyszámban olimpián.

A gyorskorcsolyázó Sven Kramer minden idők legerdményesebb holland olimpikonja lett Forrás: AFP/Roberto Schmidt

A nőknél korábban két versenyzőnek, a német Claudia Pechsteinnek és az amerikai Bonnie Blairnek jött össze ez a bravúr. Kramer - akinek 5000 m-en van még egy ezüstérme is - a nyolcadik (4-2-2) olimpiai érmét szerezte, amivel egyedüli rekorder a férfiaknál. A holland számára már csak egy érem hiányzik, hogy utolérje a női csúcstartókat, honfitársát, Ireen Wüstöt és Pechsteint.

A holland aranyérmes különösen a táv második felében nyújtott nagyszerű teljesítményt, amelynek köszönhetően végül magabiztosan utasította maga mögé a mezőnyt.

A második és a harmadik helyen mindössze két ezredmásodperc döntött a világcsúcstartó kanadai Ted-Jan Bloemen és a norvég Sverre Lunde Pedersen között, akik ráadásul egy futamban mentek. Pedersen majdnem egy másodperccel volt jobb kanadai riválisnál az utolsó körben, de végül teljesen elmerevedett és kikapott.

Eredmények (az olimpia honlapjáról):
gyorskorcsolya, férfi 5000 m, olimpiai bajnok:
----------------------------------------------
Sven Kramer (Hollandia) 6:09.76 - olimpiai rekord
2. Ted-Jan Bloemen (Kanada) 1.85 mp hátrány
3. Sverre Lunde Pedersen (Norvégia) 1.85 mp h.