Vágólapra másolva!
Kékesi Márton alpesi síző szerint a phjongcshangi téli olimpia férfi lesikló pályája kielégíti adrenalinfüggőségét, tízes skálán nyolcas nehézségűnek tartja.

"Persze Kitzbühel húszas nehézségű. Mindenesetre mentem már nehezebb pályán is" - mondta a második hivatalos edzést követően nevetve a 22 éves sportoló, aki a klasszikusnak számító műfaj mellett minden más számban is elindul.

Kékesi elárulta, a csütörtöki tréningen még csak ismerkedett a pályával, ezúttal már jobban "engedte" a léceit, így öt másodperccel kisebb különbséggel maradt el a legjobbtól, de maximális sebességgel majd csak a versenyen fog csúszni.

Dzsongszon, 2018. február 9. Kékesi Márton alpesi síző a phjongcshangi téli olimpia férfi lesiklás számának edzése után a Dzsongszon Alpesi Központban 2018. február 9-én. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

"Spórolni kell a léccel, mert a nagy hideg miatt nemcsak rendkívül kemény a hó, hanem kristályos is,

A versenyre szánt léceket ki sem próbálom, azokat majd csak élesben csatolom fel" - mondta az MTI érdeklődésére Kékesi, aki azt is elárulta, a két norvég klasszis, Aksel Lund Svindal és Kjetil Jansrud a kedvence a favoritok közül. Előbbi Vancouverben, utóbbi Szocsiban győzött szuperóriás-műlesiklásban.

Az olimpia légkörét illetően úgy fogalmazott, kicsit visszafogott egyelőre a hangulat, amit azzal magyarázott, hogy a nagy hideg miatt jószerivel csak edzeni és enni mozdulnak ki a sportolók a szobájukból. Megjegyezte még, hogy

a gyorsasági számoknak otthont adó Dzsongszon kissé messze, mintegy negyvenperces utazásra van a phjongcshangi központtól.

A másik magyar férfi alpesi síző, a szlalomspecialista Samsal Dalibor az MTI-nek elárulta, lesiklásban nem áll majd rajthoz, a hivatalos edzéseken azért vesz részt, mert kombinációban viszont elindul.

A horvát születésű sportoló negyedik olimpiáján szerepel, eddig a szocsi játékok volt a kedvence, azt tartja a legszervezettebbnek. Hozzátette, talán nem véletlenül akkor érte el legjobb eredményét, ugyanis 18. lett műlesiklásban négy éve - még horvát színekben.

Dzsongszon, 2018. február 9. Samsal Dalibor alpesi síző a phjongcshangi téli olimpia férfi lesiklás számának edzésén a Dzsongszon Alpesi Központban 2018. február 9-én. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

"Megismételhetőnek tartom. Legalábbis ezzel a céllal jöttem" - mondta a 32 éves Samsal Dalibor.
Csütörtökön Kékesi 80. lett több mint 13 másodperccel elmaradva a leggyorsabb, a kanadai Manuel Osborne-Paradistól, akkor Samsal Dalibor nem indult. Pénteken Kékesi 81., Samsal 82. volt, hátrányuk tíz másodperc alatt maradt az első olasz Christof Innerhoferhez képest. Szombaton még egy hivatalos tréning lesz, vasárnap pedig - magyar idő szerint - hajnali 3 órától következik a lesiklóverseny.