Ennyi szurkoló előtt még soha nem indult otthon a dél-koreai síugró

Pyeongchang 2018 - Ski jumping Sports Olympics ski jumping OLYMPIC GAMES winter Olympics 2018
Ski jumper Seou Choi from South Korea in the Alpensia Ski Jumping Centre in Pyeongchang, South Korea, 07 February 2018. The Pyeongchang 2018 Winter Olympics take place between 09 and 25 February. Photo: Daniel Karmann/dpa
Vágólapra másolva!
A 35 éves veterán dél-koreai síugró csak ámult-bámult a phjongcshangi játékok csütörtöki nyitónapján, amikor meglátta a síugró sánc tövében összegyűlt tömeget.

"Egyi kicsit ideges voltam, és csalódott is vagyok az eredményem miatt, de összességében örülök, hogy szépen be tudtam mutatni az ugrásomat" – Csoj Szeu, akinek abban a megtiszteltetésben volt része, hogy elsőként ugorhatott a férfi síugrók normál sáncon rendezett versenyének selejtezőjében. A dél-koreai ugró egy 89 méteres ugrásra 94,7 pontot kapott, amivel 39. lett az 57 fős mezőnyben. Így összesítésben a 49. helyen jutott a második fordulóba, ahol a világranglista első 10 helyezettje már várja őket.

Csoj Szeu az olimpiai sánc beülőjében Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Daniel Karmann

"Ez volt az első verseny életemben, hogy idehaza ekkora szurkolói támogatást kaptam. Hatalmas az egész létesítmény, akkora, hogy még a családomat sem találtam meg– mondta Csoj, aki már előre tekint, és az újabb célja, hogy bejusson a verseny 30 fős döntőjébe. – Ha kapok egy kis segítséget a széltől, akkor szép eredményt tudok elérni."

A 35 éves síugró a hatodik téli olimpiáján indul, amivel rekorder a hazájában a szintén síugrók Kim Hjun-kivel és a gyorskorcsolyázó Lee Kju-hjukkal. Csoj azt is megjegyezte, hogy keveset tudnak edzeni, és kevés támogatást kapnak otthon, és miközben a legjobb külföldi ugróknak legalább négy, de akár nyolc teljes felszerelésük is lehet, addig ők egy gúnyában kell, hogy letudják a játékokat.