Fa Nándor a vitorlázók tiszteletbeli elnöke lett

Fa Nándor
Fa Nándor ötször vitorlázta körbe a Földet - háromszor egyedül
Vágólapra másolva!
A Magyar Vitorlás Szövetség tiszteletbeli elnöknek választotta Fa Nándor vitorlázót, aki számos nemzetközi eredménnyel és több évtizedes munkájával segítette a magyar vitorlázás fejlődését.

„Fa Nándor érdemeit hosszasan lehetne sorolni, amelyek egyenként is elegendőek lennének egy ilyen elismeréshez. Egy fantasztikus életút, fantasztikus teljesítményekkel. A mostani alkalomnak különleges apropót ad az, hogy Fa Nándor Spirit of Hungary nevű hajójával pontosan egy évvel ezelőtt, 2017. február 8-án fejezte be a franciaországi Les Sable-d'Olonne kikötőjébe visszatérve a Vendée Globe egyszemélyes földkerülő vitorlásversenyt, amelyen kitűnő eredménnyel, a nyolcadik helyen ért célba. Ezzel nemzetközi szinten egy újabb kiemelkedő teljesítmény erősíti a magyar vitorlázás hírnevét” – mondta Dr. Kollár Lajos, a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke.

Fa Nándor 2017 februárjában a Vendée Globe-ot követő sajtótájékoztatón Forrás: MTI/Mohai Balázs

Fa Nándor 93 nap 22 óra 52 perc és 9 másodperc alatt - külső segítség nélkül - teljesítette a Vendée Globe-ot, ezalatt 27 850 tengeri mérföldet vagyis 51 578 kilométert hajózott 12,35 csomós (22,87 km/óra) átlagsebességgel.

Fa Nándor az elismerést megköszönve azt mondta: „Üzenetértékű számomra, hogy a Magyar Vitorlás Szövetség vezetése ily módon is jelezni kívánja a munka és a teljesítmény iránti elkötelezettségét. Köszönöm a bizalmat, amit igyekszem megszolgálni. Ismereteim szerint a kitüntető cím nem jár kötelezettséggel, megfogalmazott feladatokkal, de ahogy eddig is, úgy ezután is megteszem a tőlem elvárhatókat a sportág érdekében, úgy magánemberként, mint tiszteletbeli elnökként egyaránt.”

Fa Nándor nem csak a Vendée Globe-on ért el emlékezetes eredményeket: sikeres finn dingi-vitorlázó, magyar hajótervező és építő, ötszörös Földkerülő, óceáni szólóvitorlázó. Első magyar hajósként társával, Gál Józseffel, a 31 lábas Szent Jupát vitorláshajón megkerülte a Földet.