38 év szünet után nyerhetnek érmet a magyarok a téli olimpián

Horizontal
Gold medalist Hungary's Shaolin Sandor Liu (R) celebrates next to second placed South Korea's Hyo Jun Lim after the final of the Men's 500m race during the ISU Short Track Speed Skating World Cup at the BOK Hall in Budapest on September 30, 2017 during their Olympic qualification event. / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Vágólapra másolva!
Elérkezett az, amire a téli sportok szerelmesei négy éve, Szocsi óta várnak: rajtol a 2018-as phjongcshangi téli olimpia. Bízunk benne, hogy ez a bő két hét is legalább annyira eseménydús lesz, mint az előzmények, melyektől hangos volt a világsajtó az elmúlt időszakban. Talán mindenki értesült arról, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság kizárta Oroszországot a játékokról, az orosz sportolók pedig csak függetlenként indulhatnak. Ez még annál is nagyobb csapásként érte az olimpiát, mint amikor korábban az NHL is bejelentette: a világ legjobb jégkorongosai nem vehetnek részt a téli olimpia ékkövének számító hokitornán. Ilyen prológus után a résztvevőknek maradandót kell alkotniuk azért, hogy az utókor ne a botrányok miatt emlékezzen Phjongcshangra. Nézzük, kikre számíthatunk ebben!

Kezdjük rögtön a számunkra legérdekesebb sportággal.

Rövidpályás gyorskorcsolyában a két Liu-testvérnek, Liu Shaolin Sándornak és öccsének, Liu Shaoangnak kiválóak az esélyei arra, hogy érmet nyerjenek.

A magyar sport 1980-ban a Regőczy Krisztina, Sallay András jégtáncospár révén szerzett legutóbb téli olimpiai medált – egy ezüstöt. Annak az ezüstnek aranynak kellett volna lennie, csak éppen a csaló pontozóbírók másképpen gondolták.

Magyarok a short track pályán

A magyar rövidpályás gyorskorcsolya-válogatott névsora: Bácskai Sára Luca, Heidum Bernadett, Jászapáti Petra, Keszler Andrea, Kónya Zsófia, Burján Csaba, Knoch Viktor, Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor, Oláh Bence

A Liu-testvérek minden egyéni számban és valószínűleg a váltóban is indulnak majd. Mindhárom távon (500, 1000 és 1500 méter) a világranglistán az első tízben vannak, az ezrest Liu Shaolin Sándor vezeti, 500-on második, testvére ötödik.

Liu Shaolin Sándor a rövidpályás gyorskorcsolyázók ezer méteres számában a világranglista vezetőjeként érkezik Koreába Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Persze, nem érdemes túlzottan nagy terheket rájuk tenni, a short track pont az a sportág, ahol egy pillanat alatt megváltozhat minden.

Pontszerzőink 2006 óta folyamatosan vannak ebben a sportágban.

Fantasztikus lenne, ha ezúttal érme(ke)t is tudna szerezni a tíz főből álló válogatott. Sőt, akár az első magyar téli olimpiai arany is megszülethet.

További magyar indulók az olimpián

További magyar indulók:
• Nagy Konrád - gyorskorcsolya, 1000, 1500m
• Tóth Ivett - műkorcsolya, jégtánc, egyéni
• Kékesi Márton - alpesi sízés, műlesiklás, óriás-műlesiklás, szuper-G, lesiklás, kombináció, csapatverseny
• Samsal Dalibor - alpesi sízés, műlesiklás, óriás-műlesiklás, szuper-G, kombináció, csapatverseny
• Hozmann Szonja - alpesi sízés, műlesiklás, óriás-műlesiklás, csapatverseny
• Maróty Mariann Mimi - alpesi sízés, műlesiklás, óriás-műlesiklás, csapatverseny
• Kónya Ádám - sífutás, sprint, 15km, 15+15km skiathlon
• Szőcs Emőke - sífutás, 10km
• Swaney Elizabeth - szabadsízés, félcső

A téli játékok talán legizgalmasabb versenye a jégkorong-torna. 1998, a naganói téli olimpia óta mindig leállt erre a két hétre a hokivilág, az összes nagyobb bajnokság, amely játékosokat delegált a különböző válogatottakba. Így aztán bombaerős nemzeti csapatok formálódtak, a sportág krémje mérkőzött meg egymással, legendás meccsek és egyéni teljesítmények születtek a téli olimpiákon.

A cseh kapus, Dominik Hasek parádéjára sokáig emlékezhetünk az 1998-as naganói olimpiáról Forrás: AFP/Olivier Morin

Így emlékezhetünk a cseh kapus, Dominik Hasek 1998-as parádézása, vagy a svéd Tommy Salo végzetes potyája 2002-ben, Salt Lake Cityben.

Előttünk van Joe Sakic két gólja a Kanada-Egyesült Államok döntőben 2002-ben, egy északi párbaj 2006-ban, hogy aztán 2010-ben egy újabb klasszikussal a juharlevelesek visszafoglalják a trónt, ismét az Egyesült Államok ellen.

Négy éve szintén a kanadaiak örülhettek, de a torna inkább az amerikai TJ Oshie oroszok elleni egyszemélyes show-járól marad emlékezetes.

Az olimpia mindig is többet jelentett egy hokis számára, mint egy vb-cím. Egyrészt, világbajnokságot évente rendeznek. Másrészt, arra az időre nem áll le az NHL, sőt, a legizgalmasabb szakasza, a rájátszás zajlik olyankor. Így a vb-re soha nem a legjobb játékosok érkeztek, az olimpiára viszont igen.
Egészen eddig.

Karcos jég. Az NHL-ben szereplő hokisok nem mennek a téli olimpiára, az észak-amerikai profi bajnokság nem áll le Forrás: AFP/2015 Getty Images/Bruce Bennett

Gary Bettman, az NHL első embere 2017 nyarán meghozta a döntést, miszerint

az NHL ezúttal az olimpia idejére sem fog szünetelni, a játékosok pedig maradnak szépen a fenekükön és játszanak tovább.

A kezdeti lázongások hamar alábbhagytak, ezzel párhuzamosan minden remény elszállt azzal kapcsolatban, hogy a szokásos színvonalú tornát láthassuk. Kanada és az Egyesült Államok jelenlegi csapatai az igazi válogatottal köszönőviszonyban sincsenek, és akkor még finoman fogalmaztunk. A svédek és a finnek a hazai bajnokságokból, valamint a KHL-ből ütőképes együtteseket küldenek Koreába, de nem tűnnek elég erősnek ahhoz, hogy az oroszokkal felvegyék a versenyt, akik egy komplett KHL All-Star csapattal érkeznek Ázsiába.

A fiatal svéd tehetségre, Rasmus Dahlinra (sárga mezben) érdemes lesz odafigyelni a téli olimpián Forrás: AFP/2018 Getty Images/Kevin Hoffman

A skandinávoknál korábbi NHL-veteránok és tehetséges fiatalok alkotják majd a válogatottakat (külön érdemes lesz figyelni a szupertehetséges 17 éves svéd Rasmus Dahlinra), az észak-amerikaiaknál pedig az NHL-ben megbukott, vagy kiöregedett rutinos játékosok húzzák majd a szekeret.

Apropó oroszok.

Már a megnevezés is helytelen, ugyanis 2017. december 5-én a Nemzetközi Olimpiai Bizottság eltiltotta Oroszországot a részvételtől.

Az ok a szocsi olimpia alatt felmerült szisztematikus doppingolás bizonyítása volt, ennek értelmében csak olyan sportolók mehetnek Phjongcshangba, akiknek tiszta az előéletük.

Szokatlan mezben indulnak az orosz sportolók a téli olimpián Forrás: Sputnik/Vladimir Pesnya

Ráadásul ők sem Oroszországot képviselik, hanem „Olimpiai Sportoló Oroszországból” titulussal indulhatnak. Ez áll majd az oroszok hokimezén is, és összesen 168 sportoló méreti meg magát így az olimpián.

Lapozzon a folytatásért, hiszen nincs még vége.