A magyar küldöttség komoly sportdiplomácia sikere Phjongcshangban

LIU Shaoang; KESZLER Andrea; JÁSZAPÁTI Petra; KNOCH Viktor; LIU Shaolin Sándor; KÓNYA Zsófia; BURJÁN Csaba; OLÁH Bence; HEIDUM Bernadett; BÁCSKAI Sára Luca, gyorskorcsolya
Budapest, 2018. január 27. Elöl Keszler Andrea (b), Heidum Bernadett (b2), Jászapáti Petra (b3), Bácskai Sára Luca (b4) és Kónya Zsófia (b5), hátul Oláh Bence (b), Liu Shaoang (b2), Liu Shaolin Sándor (b3), Burján Csaba (b4) és Knoch Viktor (b5), a február 9-én kezdődő phjongcshangi téli olimpiára kiutazó magyar rövidpályás gyorskorcsolya-válogatott tagjai a Liszt Ferenc-repülőtéren 2018. január 27-én. MTI Fotó: Bruzák Noémi
Vágólapra másolva!
Az első sportdiplomáciai sikert már elkönyvelte a magyar küldöttség Phjongcshangban, a pénteken kezdődő téli olimpia helyszínén azzal, hogy kiharcolta a rövidpályás gyorskorcsolyázók egyenlő edzésidejét.

"A magyar küldöttség minden tagja egészséges,

és egyéni program szerint készül, edz, vagy éppen pihen a rajt előtt - nyilatkozott Orendi Mihály, a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke az M1 aktuális csatornán hétfő este. - viszont, akinek testalkata sokat változott az utóbbi időszakban, pont most tanulmányozza az új korcsolyáját, ami annyira speciális, hogy csak egy helyen, az Egyesült Államokban gyártják".

Liu Shaoang, a február 9-én kezdődő phjongcshangi téli olimpiára kiutazó magyar rövidpályás gyorskorcsolya-válogatott tagja elköszön családtagjától a Liszt Ferenc-repülőtéren Forrás: MTI/Bruzák Noémi

A Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség ügyvezető igazgatója hozzátette: a magyar küldöttség már egy sportdiplomáciai sikert is elért, miután a házigazda dél-koreaiak más nemzetek képviselőinek nem biztosítottak megfelelő jégidőt az olimpiai versenypályán.

"Megkerestük a nemzetközi bizottságot ezzel a problémával, majd a NOB illetékesei léptek.

- hangsúlyozta Orendi.

A sportvezető közölte: biztosan lesz a magyar küldöttségből rövidpályás gyorskorcsolyázó a pénteki megnyitón, viszont Knoch Viktor nem lesz ott. A 28 éves sportoló a negyedik olimpiáján vesz részt - 2006-ban pontszerző volt -, és nagy valószínűséggel ő vitte volna a magyar zászlót a megnyitón.

Knoch Viktor már szombaton megkezdi a szereplést a téli olimpián, így kihagyja a pénteki megnyitót Forrás: MTI/EPA/Filip Singer

"Megtisztelő, történelmi a felkérés, ám meglehetősen kockázatos,

így nem vállaljuk" - árulta el a MOB alelnöke. Elmondta: Phjongcshangban esténként mínusz 20 Celsius fok körüli a hőmérséklet, a nyitott stadionban sorra kerülő megnyitó pedig több órán keresztül tart majd. Knoch Viktor viszont már szombaton megkezdi szereplését, az ő hiányzását ezért szakmai érvek támasztják alá.

Közben hétfőn elutazott Budapestről a téli olimpiára a magyar küldöttség utolsó csoportja, benne öt sportoló: Hozmann Szonja, Maróty Mariann, Kékesi Márton és Samsal Dalibor alpesi síző, valamint a síakrobata Swaney Elizabeth.