Nem kapnak meghívást a CAS által felmentett orosz sportolók

PyeongChang 2018 - biathlon Sports BIATHLON Olympics WINTER OLYMPIC GAMES 2018 Pyeongchang
The Olympic flag and flags of participating nations flying at the biathlon facilities in Pyeongchang, South Korea, 05 February 2018. The PyeongChang 2018 Olympic Winter Games are due to run from 09 - 25 February. Photo: Hendrik Schmidt/dpa-Zentralbild/dpa
Vágólapra másolva!
Nem vehetnek részt a phjongcshangi téli olimpián a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) által múlt héten felmentett orosz sportolók.

A CAS csütörtökön mind a 39 esetben törölte a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) által az oroszországi rendszerszintű doppingolás miatt kiszabott örökös eltiltásokat. A sportdöntőbíróság közlése szerint ezek közül 28 esetben nem volt bizonyított a doppingvétség, így a 2014-es szocsi téli játékokon elért eredményeiket is visszakapják az érintettek.

Az ugyanakkor már akkor eldőlt, hogy további 11 versenyző változatlanul nem kap indulási jogot a pénteken kezdődő játékokra, de az életre szóló eltiltás az ő esetükben sem érvényes.

Szimpátiatüntetésekkel nem lehet meghatni a NOB-ot Forrás: Sputnik/Sergey Rasulov

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) korábban 43 oroszt tiltott el örökre az ötkarikás játékoktól, közülük 42 fordult a CAS-hoz, amely három, már visszavonult sportoló esetét később vizsgálja.

A 28 teljesen tisztázott sportoló közül 15 - 13 aktív versenyző és kettő, azóta már edzőként tevékenykedő szakember - esetében kért meghívást a phjongcsangi játékokra az Orosz Olimpiai Bizottság,

a NOB azonban - illetékes testületének állásfoglalása alapján - ezt nem támogatta.

"Noha a meghívásokat áttekintő testület figyelembe vette a CAS határozatát, azt is megjegyezte, hogy a sportdöntőbíróság az állásfoglalását alátámasztó részletes magyarázatot nem hozta nyilvánosságra" - indokolt közleményben hétfőn a NOB, hozzátéve: "A vizsgáló testületnek nem az a dolga, hogy bizonyítsa a doppingolást, hanem azt kell mérlegelnie, hogy ezeket a sportembereket tisztának lehet-e tekinteni és így kaphatnak-e meghívást".

- áll a kommünikében.

A Kreml nem sokkal később közölte: "őszintén sajnálja", hogy a NOB nem engedélyezte a CAS által felmentett sportolók phjongcshangi indulását.

"Arra számítottunk, hogy a CAS döntése eloszlat minden gyanút a sportolókról. Meg vagyunk győződve arról, hogy a CAS határozata bizonyította, a gyanúsítgatások alaptalanok" - mondta Dmitrij Peszkov szóvivő.

Később Dmitrij Medvegyev miniszterelnök úgy fogalmazott: politikai döntés született.

- idézte a kormányfőt a RIA hírügynökség.

Az ügy hátterében a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) által megbízott kanadai jogászprofesszor, Richard McLaren vezette független vizsgálóbizottság jelentése áll, amely az oroszok államilag támogatott, rendszerszintű doppingolását tárta fel.

Az Orosz Olimpiai Bizottságot december elején kizárta a játékokról a NOB, az azóta indulási engedélyt kapott 169 orosz sportoló - aki bizonyítottan tisztán készült - csak semleges zászló alatt versenyezhet Phjongcshangban.