Vágólapra másolva!
Minimálisra csökkent az esély arra, hogy a magyar Davis-kupa-válogatott legyőzze Belgiumot a világcsoportban, a negyeddöntőbe jutásért. Magyarország 22 év után tért vissza az elitbe, de a bemutatkozás nem sikerült jól. A nyitómeccsen, a mi elsőszámú teniszezőnk, Fucsovics Márton nem bírt a hazaiak második számú játékosával: Ruben Bemelmans 3 óra 3 perc alatt nyert 6:4, 4:6, 7:6, 6:3-ra. A nap második mérkőzésén Balázs Attila nem bírt a világranglistán 7. David Goffinnel: 6:4, 6:4, 6:0-ra kikapott. Belgium - 

Legyünk őszinték! Ez volt az a mérkőzés, az ötből,

ahol nekünk lehetett veszíteni valónk,

ahol inkább a magyart nevezhettük esélyesnek, amit, ha nem nyerünk meg, akkor, ahogy mondani szokták, akár csomagolhatunk is. Talán érezte ezt Fucsovics Márton, de annyiszor bizonyította már, hogy elbírja a terhet, nem nyomja agyon az elvárás, képes vezére lenni a csapatnak. Igaz, életében először játszott a Davis-kupa világcsoportjában, míg a 30 éves Ruben Bemelmans már Dk-döntőben is pályára lépett, párosban.

A Davis-kupa egyik mondása, hogy nem számít a ranglista, amit magyar teniszezők is sokszor bizonyítottak már, de azért Bemelmans 120. az aktuális rangsorban, ahol Fucsovicsot a 63. helyen jegyzik és alapvetően ezért számított ez, a leginkább nyerhető pontnak. Ráadásul, 2016-ban kétszer is találkoztak, egy-egy olaszországi Challengeren és mindkét alkalommal a magyar bizonyult jobbnak. Egy 6:7, 6:4, 6:7-es vereség akkor is nyomot hagy a legyőzöttben, ha most a Davis-kupa a tét és három játszma kell a boldogsághoz.

Fucsovics Márton és a belga Ruben Bemelmans (j), mielőtt megkezdődik mérkőzésük a tenisz Davis-kupa világcsoportja nyolcaddöntőjének Belgium – Magyarország összecsapásán Liege-ben. Forrás: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Az első játszma első játékát úgy játszották mindketten, mintha az döntene a mérkőzésről. Fucsovics Mártonnak három fogadóelőnye volt, a nyolc percig tartó gémben, de egyiket sem tudta megnyerni. A balkezes

Ruben Bemelmans akkorát esett a negyedik labdamenetben, hogy egy pillanatra azt lehetett gondolni, eddig tartott a meccs.

Nem így történt, viszont azt megállapíthattuk, hogy a belgát az adogatása tartotta életben, ha Fucsovicsnak sikerült fogadni a szerváját, kialakult játék, akkor a magyaré lett a pont. Sajnos, mint később kiderült, ez volt az egyetlen olyan gém, amit ez jellemzett.

Több száz szurkoló kísérte el a magyar válogatottat a belga bányászvárosba

és a nézők megállapíthatták, hogy Liege nem Melbourne és a Country Hall nem a Rod Laver aréna. Persze Ruben Bemelmans sem Roger Federer. Az Australian Open magyar hőse nem játszott igazán jól, villanásai voltak, de túl sokat rontott.

Fucsovics Márton nem játszott igazán jól a Davis-kupa első mérkőzésén Forrás: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

A belgák nagyon felkészültek a teniszéből,

Bemelmans jól olvasta a játékát, és meglepő módon, a nem túl gyors pályán ő játszott közelebb az alapvonalhoz.

Fordulatokban nem volt hiány, de ebből a forgatókönyvből nem mi jöttünk ki jól. Fucsovocs Márton a második adogatójátékát vesztette el, de 1:4-ről, ritmust váltva, pontosabban, agresszívebben teniszezve, egyenlített 4:4-re. Ekkor a játéka és a testbeszéde is azt mutatta, magabiztos, tudja, mit kell tennie a sikerhez. Aztán 4:5-nél, váratlanul 0:40 lett és az első két játszmalabdát még hárította egy-egy látványos megoldással, de

a harmadiknál kerettel találta el a labdát: elment a szett 42 perc alatt, 6:4-re.

A második játszmában nem sokat változott a játék képe, de egy lényeges különbséget azért hozott a szett:

a fontos pontokat Fucsovics Márton nyerte.

A belgának háromszor volt fogadóelőnye, de 2:1-nél és 4:3-nál is visszajött a hátrányból a magyar, majd 4:4-nél megcsinálta az egyetlen brékpontját. A játszmáért adogatva egy parádés egyenes fonákkal zárta le a szettet, 47 perc alatt 6:4, ide.

Ruben Bemelmans remekül felkészült Fucsovics Márton játékából Forrás: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Megnyugodni nem volt okunk,

átmenetileg fellélegezhettünk,

de egyértelműen látszott, hogy Bemelmans nem úgy teniszezik, mint a 120., a maximumot hozza ki magából, míg Fucsovics messze van az oroszok ellen mutatott formájától, sőt, Melbourne-ben is jobban teniszezett. Vitte a szíve, küzdött becsülettel,

kereste a megoldást, hogy tud ezzel a játékkal győzni.

A harmadik játszmában a rövidítésre maradt a döntés, mert adogatóként senki nem botlott. A belga elhúzott 6:2-re, túl sok pontot kapott ajándékba. Fucsovics még három játszmalabdát hárított, de 5:6-nál egy újabb hiba fonákkal, könnyű helyzetből ütötte a hálóba a labdát, a szettbe került: 57 perc alatt 6:7.

Jöhetett a negyedik szett, amely - mint kiderült - az utolsó volt a mérkőzésen. Újabb fordulat helyett, Fucsovics Márton egyre gyengébben teniszezett és kétszer is elveszítve a saját adogatását, a 4. játszma lett a legsimább, 6-3 a belgának.

"Későn kapcsolódtam be az edzésekbe, így nem tudtam százszázalékosan felkészülni a meccsre. Nem éreztem se a labdát, se a pályát. Ha meglett volna a harmadik szett, máshogy alakult volna minden" - nyilatkozta a meccs után Fucsovics, aki a kisebb sérülésével kapcsolatban elmondta, a kitámasztásoknál nem tudta teljesen odatenni magát.

Sávolt Attila, Fucsovics Márton edzője így értékelt a mérkőzés után: "Azt nem tudom megítélni, hogy Marci teljesítményét mennyire befolyásolta a lábsérülése, de

az biztos, hogy az elmúlt másfél hétben nem tudtuk elvégezni azt az edzésmunkát, amit kellett volna.

Azt egy kicsit furcsállom, hogy nem hoztunk ki balkezes teniszezőt, aki ellen lehetett volna az adogatás-fogadást. Nagyjából erre számítottam, bár bíztam abban, hogy a mérkőzés közben Marci lendületbe jön. Erre egyébként a második és a harmadik játszmában meg is volt minden esély, de sajnos a belga is akkor teniszezett a legjobban."

Elmaradt a csoda a második mérkőzésen. Várható volt, hogy az utóbbi időben sérüléssel bajlódó, a világranglistán 227. Balázs Attilának nem lesz esélye David Goffin ellen. A stabil top tízes belgán nehéz fogást találni, nem véletlenül győzte le, tavaly novemberben Roger Federert, az ATP Finals elődöntőjében.

Balázs, az alapvetően sima, 6:4, 6:4, 6:0-ás vereség ellenére megérdemli a dicséretet, mert bátran teniszezett.

Tudva, hogy a saját játékával végképp kilátástalan a helyzete, megpróbált agresszívan támadni, lerövidíteni a labdameneteket, így meglepni Goffint. Nagyszerűen adogatott és az első két játszmában mindent megpróbált, hogy lépést tartson klasszis ellenfelével.

David Goffin nem adott esélyt Balázs Attilának a Davis-kupa második mérkőzésén Forrás: AFP/BELGA/Eric Lalmand

"Goffin nagyon jól szervált, ezzel kicsit meg is lepett, szinte pontot sem tudtam csinálni az adogatásaiból.

Sajnos kicsit lebetegedtem, így fizikailag sem voltam a topon, talán ha teljsen egészséges vagyok, egy szett meg lehetett volna.

Alszom egy jót, remélem a szombati páros jobban sikerül majd." -nyialtkozta Balázs a mérkőzést követően.

A különbség fogadóként volt jelentős, mert a belga egyszer sem engedte őt bréklabdához jutni.

Az első nap után, a házigazda belgák 2:0-ra vezetnek, ami azt jelenti, hogy Fucsovicséknak nyerni kell a szombati párost ahhoz, hogy a vasárnapi két egyesből, legalább az elsőnek legyen még tétje.

Illúzióink ne legyenek, ha sikerül is hozni a párost, Fucsovics Mártonnak, a jelenlegi fizikális állapotában és formájában, semmi esélye sincs David Goffin ellen.