Brutális mezőnnyel ünnepel a sakk apró fővárosa

game Horizontal
Pictures showing the winners of the previous editions are installed in the event's venue two days ahead of the 80th edition of the Tata Steel Chess Tournament, at sports hall Moriaan in Wijk aan Zee, on January 11, 2018. The tournament will take place from 12 to 28 January. / AFP PHOTO / ANP / Koen Suyk / Netherlands OUT
Vágólapra másolva!
Wijk aan Zee-ben január 13. és 29. között rendezik meg a hagyományos versenysorozat 80. tornáját, a Tata Steel Chess 2018 szuperversenyt. Pénteken este tartják meg az ünnepélyes megnyitót és a sorsolást, szombaton indulnak a sakkórák a nagy érdeklődéssel várt viadalon. A 20-as kategóriájú, 2750-es Élő-átlagú tornán a rajtlistát a norvég világbajnok Magnus Carlsen vezeti, címvédőként az amerikai Wesley So játszik. Öten a Berlinben március 10-től megrendezésre kerülő világbajnok-jelölti döntő résztvevői, az amerikai Fabiano Caruana és So, az azerbajdzsáni Sahriyar Mamedgyarov, az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik és a korábbi kihívó, Szergej Karjakin. A torna hivatalos honlapja a www.tatasteelchess.com, ahol élő internetes közvetítés lesz.

A nagy presztízsű viadalt 2000-ig a Hoogovens Művek támogatta főszponzorként, majd a privatizáció után a brit Corus lett a fesztivál névadója, egyúttal főtámogatója. Hét éve aztán az indiai Tata Steel vette át a sakkozás kiemelt mecénásának szerepét. Ez persze mit sem változtat azon, hogy január elején a holland tengerparti városka két és fél hétig a sakk lázában ég, majd rövid pihenő után már a következő versenyre készül. Remek hangulatú a világhíres sakkfesztivál, amelynek minden évben mintegy kétezer résztvevője van, lévén az amatőröknek is számos versenyt rendeznek.

Mondják, hogy nem csodálatos!

Természetesen a 14 résztvevős szuperverseny áll az érdeklődés középpontjában, amely ezúttal 20-as kategóriájú, 2750 az Élő-átlaga.

Mindenki kedvence ki nem hagyná a tornát

A világranglista első tíz helyezettjéből hatan is elfogadták a meghívást, a világbajnok Magnus Carlsent tizennegyedszer látjuk Wijk aan Zee-ben versenyezni. A 27 éves világranglista-vezető fényes sikerekkel övezett pályafutása 2004-ben éppen a holland tengerparti városkában kezdődött meg. A „C" nagymesterversenyt

a 13 esztendős norvég titán 13-ból 10,5 pontos szenzációs eredménnyel nyerte meg.

Négy évvel később már a szuperversenyen diadalmaskodott, sikerét még négyszer ismételte meg, 2010-ben, 2013-ban, 2015-ben és 2016-ban is tornagyőztesként ünnepelhették, ötödik sikerével holtversenybe került az indiai Viswanathan Ananddal.

A holland sakkrajongók az ötszörös világbajnok játékát tizenhetedszer csodálhatják meg. Első tornagyőzelmét 1989-ben aratta, majd 1998-ban, 2003-ban, 2004-ben és 2006-ban győzött. Parádés eredménylistáján még öt második helyezés is szerepel (1996, 1999, 2000, 2001, 2005).

Carlsen szereti Wijk aan Zee-t, és az érzés kölcsönös:

Anand öt éve a 75. viadalon játszott utoljára, Szergej Karjakinnal holtversenyben harmadik volt.

Ha jó az idő, akkor jön Kramnyik is

Nagy visszatérő az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik, hét év után fogadta el a meghívást. A világbajnok-jelölti döntő előtt fontosnak érezte, hogy riválisaival megmérkőzzön. Kramnyik 1998-ban játszott először a Hoogovens tornán, Ananddal osztotta az első hely dicsőségét. Egy évvel később Garri Kaszparov és Anand mögött harmadikként végzett. Egy évvel később a sikerét megismétlő

Kaszparov mögött holtversenyben második Anand és Lékó Péter társaságában.

2001-ben Vaszilij Ivancsukkal holtversenyben harmadik. Négy kevésbé sikeres fellépése után a következő dobogós helyezést 2010-ben érte el, a győztes Carlsentől fél ponttal elmaradva lett Alekszej Shirovval lett második.

Ha valahol, akkor itt biztosan nem kell bemutatni Kramnyikot:

Kramnyik elsősorban a sokszor igen kedvezőtlen időjárási körülményekkel magyarázta távolmaradását, a meghívások visszautasítását.

Címvédőként az amerikai Wesley So rajtol. Korábban egyszer végzett dobogón, 2015-ben holtversenyben másodikként a francia Maxime Vachier-Lagrave, Anish Giri és Ding Liren társaságában. A Tata Steel szuperversenyen elért első helye nem volt meglepetés, hiszen sorozatban harmadik szuperversenyét nyerte meg, St. Louisban és Londonban végzett az első helyen, a bakui sakkolimpián aranyérmes amerikai válogatott legjobb pontszerzője volt. Hosszú veretlenségi sorozattal is dicsekedhetett, más lett volna a verseny menete, ha Rapport Richárd a harmadik fordulóban meghúzza a nyerőlépést ellene, a szerencsés megmenekülése után jó taktikával játszott, nem kockáztatott, a felkínált esélyekkel élni tudott. So-t is elérte a formaingadozás.

Wesley So idén is hazavinné a győztesnek járó trófeát:

A következő oldalon sem a futottak még kategória szerepel. Lapozzon!