Az orosz sportminiszter érintett lehetett a szocsi doppingbotrányban

461427011 Horizontal
Russia's Sports Minister Vitaly Mutko waves prior the Men's Ice Hockey play-offs qualification match Russia vs Norway at the Bolshoy Ice Dome during the Sochi Winter Olympics on February 18, 2014. AFP PHOTO / ALEXANDER NEMENOV / AFP PHOTO / ALEXANDER NEMENOV
Vágólapra másolva!
Vitalij Mutko orosz ifjúsági és sportminiszter személyesen is érintett lehetett a 2014-es szocsi téli olimpián történt doppingesetek ügyében. Erre utalhatnak a moszkvai doppinglabor korábbi vezetőjének naplójából kiszivárgott részletek.

A két éve amerikai védőőrizetben élő Grigorij Rodcsenko naplójából most előkerült részletek némileg új megvilágításba helyezik a sportminiszter, Vitalij Mutko szerepét, valamint újabb bizonyítékkal szolgálnak afelől, hogy államilag irányított formában történt a oroszországi téli olimpián résztvevő sportolók ellátása tiltott teljesítményfokozókkal. Rodcsenko többször is feljegyezte naplójába a Mutkóval folytatott tárgyalásokat, és részletesen ki is bontja az ott elhangzottakat - írja a Guardian.

Grigorij Rodcsenkov, a moszkvai doppinglabor korábbi vezetője a szocsi ügy koronatanúja Forrás: RIA Novosti/RIA Novosti/Valeriy Melnikov

A New York Times apró részleteket is közöl a naplóból, például azt a 2014. január 29-i bejegyzést, ami két héttel a szocsi téli olimpia rajta előtt, illetve egy nappal azt követően kelt, hogy Ausztriában lebukott két magasan jegyzett orosz sílövő.

Mutko és az orosz sport számára ennél rosszabbkor nem is derülhetett volna ki az új fejlemény: a jelenleg az orosz futballszövetséget irányító sportvezetőnek holnap kell kiállnia a világ nyilvánossága elé, hogy levezényelje a 2018-as oroszországi labdarúgó-világbajnokság csoportbeosztásának sorsolását. Miközben az orosz sport nagy erőkkel igyekszik védeni saját hadállásait a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) jövő heti döntése előtt - ott dől el, hogy indulhatnak-e orosz sportolók a februári phjongcshangi téli olimpián.

Vitalij Mutko a 2018-as világbajnokság plakátja előtt Forrás: AFP/Mladen Antonov

"Nincs időm ilyeneket olvasni - reagált Mutko, amikor a naplóról kérdezték. - De rendkívül elkeserítő, hogy ennyi figyelmet kell szentelnünk ilyen dolgoknak Oroszországgal kapcsolatban. A szocsi olimpia előtt is ez történt, most pedig, tessék, közvetlenül a vb-sorsolás előtt kerül elő az ügy."