Orosz doppingbotrány: Mutko a NOB és a WADA felelősségét firtatja

Vitalij Mutko, Julija Jefimova, úszás
Russian Sports Minister Vitaly Mutko (R) awards Russian two times silver medallist swimmer Yulia Yefimova with the Order of Honour during a ceremony at the Kremlin that honoured Russian Olympic medallists returning from Rio, on August 25, 2016 in Moscow. President Vladimir Putin on August 25, 2016 lashed out against the ban on Russian Paralympians from Rio as the country has vowed to keep fighting the suspension it faces over state-sponsored doping. "The decision to suspend our Paralympians is outside the law, morality, humanity," Putin said during a ceremony for Rio Russian medallists. / AFP PHOTO / ALEXANDER NEMENOV
Vágólapra másolva!
Vitalij Mutko orosz miniszterelnök-helyettes kifogásolta, hogy miközben Oroszországot okolják a 2014-es szocsi téli olimpia doppingeseteiért, aközben senki sem veti fel a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) és az antidopping-szervezetek, így mindenek előtt a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) felelősségét.

Mutko csütörtöki nyilatkozatában visszautasította, hogy egyoldalúan csak őket illessék vádakkal, mivel "Oroszország ártatlan, s nem viselheti a felelősséget azért, ami történt".

Azután nyilatkozott így újságíróknak, hogy tíz orosz olimpikont - hat sífutót és négy szkeletonost - örökre eltiltott az olimpiai részvételtől a NOB a doppingellenes szabályoknak a szocsi játékokon történt megszegése miatt.

- tette fel a kérdést a miniszterelnök-helyettes.

Vitaly Mutko és Yulia Yefimova Forrás: AFP/Alexander Nemenov

Reagálása nyilvánvalóan összefügg azzal, hogy következő, lausanne-i végrehajtó bizottsági ülésének első napján,

december 5-én határoz majd a NOB arról, indulhatnak-e orosz sportolók februárban a phjongcshangi téli olimpián.

A NOB múlt hét péntekén jelentette be a döntés időpontját, egyúttal közölve, hogy Thomas Bach elnök aznap 19.30-kor sajtótájékoztatót tart.

Az ötkarikás testület két vizsgálóbizottságot is felállított korábban, és ezek jelentéseit várja. Az egyik csaknem harminc olyan orosz sportolót ellenőrzött, akinek a pozitív mintáját a vád szerint tisztára cserélték ki a moszkvai doppingellenőrző laborban. A másik azon orosz szervek működését tekintette át, amelyekről azt feltételezik, hogy részesei voltak a központilag irányított doppingrendszernek.

Az oroszok és a nemzetközi szervezetek, elsősorban a WADA közötti viszony a közelmúltban a korábbinál is feszültebbé vált.

A WADA egy hete jelentette be, hogy meglátása szerint az oroszországi doppingellenes intézkedések továbbra sem megfelelőek, így változatlanul kérdéses, hogy az ország sportolói ott lehetnek-e a 2018-as téli olimpián. Egyúttal közölte, a RUSADA, az orosz doppingellenes ügynökség továbbra is a "nem megfelelő" státuszban marad. Minderre a Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov úgy reagált, hogy a WADA közlésével nem értenek egyet, s változatlanul visszautasítanak minden olyan vádat, amely szerint államilag támogatott doppingolás folyik az országban.