Vágólapra másolva!
A 2018-as Tour de Hongrie a nemzetközi versenynaptárban már UCI – 1. kategóriával szerepel. Hazánkban még sohasem rendeztek ilyen magas besorolású profi viadalt. A verseny augusztus 14-én rajtol és 19-én fejeződik be, az útvonalat várhatóan jövő év februárjában mutatják majd be. Ami pedig az utakat illeti, széles szakmai összefogás eredményeként hamarosan Kresz-szabályok módosítására kerülhet sor.

A november 23-i budapesti sajtótájékoztatón újdonságként elhangzott még, hogy a 2018-as TDH-ban az előzőekhez képest

jövőre már World Tour csapatok is rajthoz állhatnak a Magyar Körversenyen.

2018-ban akár a mezőny fele a Tour de France-ról ismert World Tour-klubok kerekeseiből állhat. Hazai kerékpárosok viszont csak „kontinentális" klub, vagy magyar válogatott színeiben indulhatnak.

A Tour de Hongrie is csatlakozik a Tour de France kampányához, amelynek a célja, hogy minden közlekedő fordítson nagyobb figyelmet a keréskpárosok védelmére Forrás: Origo

A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) szabályai szerint mintegy

38 ezer eurós, azaz 11,5 millió forintos pénzdíj talál gazdára 2018-ban, amely több mint a kétszerese a 2017-es díjazásnak, ráadásul a megszerezhető világranglista pontok is duplázódnak.

De nem csak a versenyről, hanem rendkívül fontos kampányról is beszéltek a sajtótájékoztató házigazdái.

"A kerékpározás azért is különösen fontos, mert sokkal élhetőbbé teszik a várost, elég csak Koppenhágát említeni. Azokon a helyeken, ahol nagy számban ülnek a nyeregbe, sokkal kevesebb a baleset" – mondta Révész Máriusz kormánybiztos.

Hozzátette, hogy széles szakmai összefogás eredményeként hamarosan KRESZ módosításra kerülhet sor.

A tervek szerint előzéskor előírják majd, a lakott területen belüli 1 méter, azon kívül pedig 1,5 méter oldaltávolságot.

A közlekedési kultúra javítása érdekében munkafüzet készül a negyedik-ötödik osztályosok részére, a kiadványt jövő évtől minden gyermek megkapja majd.

Révész Máriusz: fontos, hogy a kerékpárosok biztonságban érezzék magukat az utakon Forrás: Origo

„Azzal kezdeném, hogy 2017-es Tour de Hongrie fantasztikus volt. De engedjék meg, hogy rátérjek a tárgya, amely

– hívta fel a figyelmet Christian Prudhomme, a Tour de France versenyigazgatója, aki segíti a magyar kampányt.

Magyarországon a kerékpáros halálalesetek száma háromszor annyi, mint Franciaországban.

Eisenkrammer Károly, a TDH szervezőbizottságának elnöke elmondta, a TDH is csatlakozik a felhíváshoz.

A jövő évi versenyen a megkülönböztető mezeken is visszaköszön majd a kampány üzenete.

A BringaAkadémia programmal részt vesznek a 10-14 éves diákok az oktatásban.

Lovassy Krisztián szerint a minimum a 1,5 méteres távolság Forrás: www.facebook.com/VanikZoltanFoto/Www.Facebook.Com/Vanikzoltanfoto

„Ez a 1,5 méter a minimum annyi, amennyit az autósoknak be kellene tartani. Akár lehetne több is."

A profi versenyző ezt ki tudja védeni, de lehet, hogy a hétköznapi kerékpáros nem" – mondta a legjobb magyar kerékpáros, Lovassy Krisztián.

A sajtótájékoztatón Kürti Gábor, a Magyar Kerékpárosklub elnöke, és a Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke, Princzinger Péter is felszólalt. Mindketten egyetértettek abban, hogy nagyon fontos az új kampány, és ezzel együtt a szemléletváltás.