Véget kell vetni az atlétikában a modern emberkereskedelemnek

ATHLETE RACE compete Arab Athletics Championships Qatar Doha HORIZONTAL
Qatari athlete Samual Fransis (C) leads the men's 100m final heat during the18th Arab Athletics Championships in Doha, Qatar. Mohamed Farag / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnökének, Lord Sebastian Coe-nak a felkérésére tart előadást Monacóban a magyar szövetség főtitkára, Gyulai Márton a sportágban egyre inkább elharapódzó nemzetváltásokról.

A Magyar Atlétikai Szövetség 2008-ban kinevezett főtitkárát, aki második esztendeje az Európai Atlétikai Szövetség Tanácsának a tagja, személyesen Sebastian Coe, az IAAF brit elnöke kérte fel arra, hogy kapcsolódjon be a munkacsoport kutatói és helyzetelemző tevékenységébe.

Sebastian Coe a Nairobiban megrendezett ifjúsági atlétikai világbajnokságon kereste meg a magyar sportvezetőt, hogy kezdjek el foglalkozni az atlétika jövőjét is fenyegető, részben kiterveltnek minősülő villámhonosítások ügyével.

Már Sebastian Coe sem tudja követni, ki milyen zászló alatt áll éppen rajthoz Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Rainer Jensen

"Erre nem sokkal az után került sor, hogy a Hiroshi Yokokawának, az IAAF japán tanácstagjának a vezetésével felállt munkacsoport első nekifutásra ebben a kérdésben mindent rendben lévőnek és szabályosnak talált. Belenyugodva abba – nevek említése nélkül - hogy

– nyilatkozta Gyulai Márton az Szpress Sporthír Szolgálatnak. Hozzátette, azokban az időkben, amikor még az édesapja, Gyulai István volt az IAAF főtitkára, még csak a jeleit lehetett látni az elvándorlásnak, amelyről sokáig gondolták azt, hogy az a versenyzőket képviselő menedzserek műve. Mára azonban kiderült, hogy nem egészen erről van szó.

olyan vállalkozóké, akiket – ha a befektetéseik már megtérültek és hasznot is hoztak – nem igazán érdekel, hogy miként alakul a szülőföldjük elhagyására rábírt atléták sorsa – folytatta Gyulai Márton.

A felzúdulás olyan mértéket öltött, hogy idén év elején a nemzetközi szövetség befagyasztotta a nemzetváltásokat, és a kérelmekkel sem foglalkozott. Ezt követően állt elő a munkacsoport azzal a véleményével, hogy a sorompót nyugodtan fel lehet emelni a távozásra készülők előtt.

A nigériaiból katarivá lett Samuel Francis Afrika helyett Ázsia egyik legjobb sprintere lett mára Forrás: Anadolu Agency/Mohamed Farag

"Októberben kaptam először szót a csoport ülésén, és mondhatom, azonnal követ dobtam az állóvízbe. Véleményem szerint ugyanis

Olyan, többnyire védtelen és naiv fiatal versenyzőkről, akiknek fűt-fát ígérnek, de aztán, ha nem megy a szekér, rájuk se hederítenek, és gyorsan a süllyesztőbe kerülhetnek."

Gyulai Márton végül arra is felhívta a figyelmet, hogy más megoldásra váró feladatból is jócskán akad az IAAF háza táján. Éppen az említettek miatt is több figyelmet kellene szentelni, és erősebb anyagi hátteret biztosítani azon a kevésbé tehetős nemzetek atlétáinak, akik egyelőre nem juthatnak szóhoz az igazán jól fizető első vonalbeli nemzetközi versenyeken, de egy kis segítséggel viszonylag gyorsan az élvonalba kerülhetnek.