Két korábbi teniszcsillag is meghalt egy nap alatt

Horizontal
(FILES) This file photo taken on July 2, 2010 shows Czech Republic's Jana Novotna during a ladies' invitation doubles match in the Wimbledon Tennis Championships at the All England Tennis Club, in southwest London. Novotna has died at the age of 49 after suffering from cancer, the WTA said on November 20, 2017. / AFP PHOTO / ADRIAN DENNIS
Vágólapra másolva!
Hosszan tartó, súlyos betegség után 49 éves korában meghalt Jana Novotna, a csehek wimbledoni bajnok teniszezője. Meghalt a volt világelső teniszező, a 96 éves Panchu Segura is.

A női tornákat szervező WTA hétfőn közölte, hogy a világranglista korábbi második helyezettje a rákkal vívott hosszú küzdelem után, családja körében halt meg vasárnap.

A női mezőnyben ritkaságnak számító szerva-röpte stílusban játszó Novotna 1987 és 1999 között egyesben 24, párosban pedig 76 tornát nyert meg, legnagyobb sikere egyesben az 1998-as wimbledoni diadal, illetve egy évvel korábban a WTA-világbajnokság megnyerése volt.

Párosban és vegyespárosban összesen 16 Grand Slam-győzelmet aratott, 1988-ban a csehszlovák csapattal elhódította a Fed Kupát, az 1996-os atlantai olimpián egyéniben bronz-, párosban pedig ezüstérmet szerzett. Az 1988-as szöuli játékokon ugyancsak második lett párosban. Eredményeinek elismeréseként 2005-ban beválasztották a sportági Hírességek Csarnokába.

Jana Novotna 1997-ben megnyerte a WTA-világbajnokságot Forrás: AFP/Adrian Dennis

Pancho Segurát is gyászolja a sportvilág. A volt világelső teniszező, Jimmy Connors felfedezője Ecuadorban született szegény családban, autodidakta módon tanult meg teniszezni, és kontinensbajnoki címe után sportösztöndíjjal Miamiba került.

Megélhetési okokból 1947-ben profinak állt, így ezután nem indulhatott az amatőrök számára kiírt Grand Slam-tornákon.

Négyszer nyerte meg a US Prót, azaz az amerikai bajnokságot, 1950-ben és 1952-ben "társbérletben" világelső volt az újságírók, teniszezők és promóterek szavazatai alapján. Profiként járta a világot, játszott többek között a kuvaiti sejknek, busás gázsiért vállalt éjféli meccset Madridban, amely előtt a filmsztár Errol Flynn küldött érte autót.

Pancho Segura (középen) fedezte fel Jimmy Connorst Forrás: AFP/Jean-Loup Gautreau

Később kaliforniai akadémiáján nevelt kiváló játékost a 16 évesen odaérkezett Jimmy Connorsból, aki ugyancsak világelső lett, és nyolc GS-t nyert.
"A tenisz a legdemokratikusabb sport, csak ütő és szív kell hozzá" - mondta egyszer Segura, akit 1984-ben beválasztottak a sportági Hírességek Csarnokába.