Vágólapra másolva!
Sokszoros bajnok a 36 éves Andrew Cotton, aki már rendkívül kockázatos helyzetekben is sikeresen állva maradt a szörfdeszkáján. A portugál partoknál azonban az Atlanti-óceán hullámverése egyelőre megoldhatatlan feladatnak bizonyult számára. Nagy szerencséje volt, hogy élve megúszta a kalandot.

A szörfbajnokságok már nem jelentenek elég izgalmat Andrew Cottonnak, így amellett, hogy versenyeken indul, időnként lélegzetálló mutatványokkal próbálkozik meg a világ szörfös szempontból leghírhedtebb helyein. Ezúttal Portugáliában tette próbára magát, Nazare városához közel, amely 120 kilométerre található Lisszabontól északra. Az Atlanti-óceán hatalmas hullámai ostromolják itt a partot az évnek ebben a részében.

Andrew Cotton itt még a deszkán, mögötte a hullám, ami már megoldhatatlan feladatnak bizonyult számára Forrás: AFP/Getty Images

Andrew Cotton tisztában volt vele, hogy mire vállalkozik, de ilyen súlyos sérülésre még ő sem számított. Amikor elveszette az uralmát a szörfdeszka fölött, akkor mint egy szalmaszálat dobálta ide-oda a hatalmas hullám a testét. Természetesen komoly háttércsapattal érkezett, amelynek a tagjai kimentették a vízből,

rögtön észlelték, hogy megsérült a gerince, ezért egy szörfdeszkán stabil helyzetbe fektetették

a mentők megérkezéséig. Felesége és két gyereke rögtön Portugáliába utazott, hogy mellette legyenek ebben a kritikus időszakban, amikor meg sem tud mozdulni a kórházi ágyon.

A baleset lelkileg egyáltalán nem törte meg Andrew Cottont. Nyilatkozata szerint pontosan tudja, hogy miben hibázott, és melyik volt az a pillanat, amikor másképp kellett volna döntenie. A balesetről készült megdöbbentő videofelvétel jól mutatja, hogy min ment keresztül, és ő maga is azt mondja, hogy ez volt a legdurvább élménye eddigi szörfös pályafutása során. Mégsem gondol arra, hogy abbahagyja. Családja támogató segítségével szeretne minél előbb felépülni, hogy aztán újra veszélyes vizeken próbálkozzon. Akár Nazare partjainál, amit minden szörfös kockázatos, kiszámíthatatlan helyszínnek tart.