Putyin: Oroszországban nincs állami doppingrendszer

President Putin's working visit to Chelyabinsk landscape HORIZONTAL russia-kazakhstan inter-regional cooperation forum
3231262 11/09/2017 November 9, 2017. Russian President Vladimir Putin at the 14th Forum of Russia-Kazakhstan Inter-regional Cooperation hosted by the Russian Electric Motors plant in the Stankomash industrial park. Evgeny Biyatov/Sputnik
Vágólapra másolva!
Oroszországban nem létezik állami doppingrendszer - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök Cseljabinszkban.

mondta Putyin.

Az orosz vezető mindemellett elismerte, hogy csakúgy, mint sok más országokban, Oroszországban is van doppingolás, az egyes eseteken az orosz vezetés "dolgozik és dolgozni fog".Mint mondta, a doppingváddal illetett sportolókat polgári bíróságokon kell megvédeni.

"Úgy gondolom, hogy a különleges bírósági rendszerek itt már nem elegendők, általános polgári bírói testületekhez kell fordulni" - hangoztatta.

A szövetségi szintű és a kiemelt bűnügyekben eljáró orosz Nyomozó Bizottság (SZK) szerdán közölte:

nem igazak a 2016-os McLaren-jelentésben leírt, az ország sportolóinak állami szintű doppingolására vonatkozó állítások.

Az SZK szerint "a WADA (a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség) által felkért független szakértő, Richard McLaren azzal kapcsolatos érvei, hogy a szocsi téli olimpia doppinglaborjában a pozitív mintákat negatívra cserélték, valamint hogy Oroszországban állami doppingprogram működne, cáfolatot nyertek".

Vlagyimir Putyin szerint Oroszországban is van doppingolás Forrás: Sputnik/Evgeny Biyatov

Mindemellett Oroszország - az SZK javaslatára - kérni fogja, hogy az Egyesült Államok adja ki Grigorij Rodcsenkovot, az orosz antidopping labor korábbi vezetőjét, aki a vádak szerint segített eltitkolni a rendszer működését a 2014-es téli olimpián.