Vágólapra másolva!
Kereken 100 napig tartó versenyszünet után a szerdán kezdődő százhalombattai rövidpályás országos bajnokságon – egyben válogatón - ismét megméretteti magát Cseh László, a magyar úszósport kiemelkedő tudású és eredményességű vezéralakja. Utoljára a budapesti FINA világbajnokságon állt rajtkőre, ahol a 200 méteres pillangóúszásban sikerült begyűjtenie egy ezüstérmet, ezúttal régi riválisa és mondhatni jóbarátja, a dél-afrikai Chad le Clos mögött.

„A világbajnoksággal megszűnt a rám nehezedő bizonyítási kényszer, a belső és külső elvárások feszültségekkel teli időszaka. Kellett is utána egy hosszabb pihenő, kicsit talán jobban, mint a korábbi években. Szeptemberben aztán azzal a jóleső érzéssel mentem le újra az uszodába, hogy az idén már csak egyetlen nagy próbatétel vár rám, a december 13-án kezdődő kismedencés Európa-bajnokság Dániában, aminek az elővizsgája a szerdán rajtoló hazai országos bajnokság.

– avatott a titkaiba az SzPress Hírszolgálatnak nyilatkozó Cseh László.

Cseh László a FINA-vb férfi 100 méteres pillangó döntőjében Fotó: Mudra László - Origo

Harcosságban nem lesz hiány

A négynapos százhalombattai rövid pályás bajnokságot versenyszerű

edzésnek is tekinti, ezért nevezett be az 50, 100 és 200 pillangó mellett a 100, 200 és 400 méteres vegyesúszásba is,

és akkor a váltó szerepléseiről még nem is esett szó. Nagy csaták is várnak rá, a nála fiatalabb, pontosabban jóval fiatalabb ellenfelei meglepetéssel is szolgálhatnak.

„Ez az élet rendje, ilyen a sport. Évről-évre újabb ifjú titánok tűnnek fel, akik nem csak győzni akarnak, hanem skalpokra is vadásznak."

"Én még soha nem álltam úgy rajthoz, hogy jó lesz nekem a második, vagy a harmadik hely, és ezen a felfogásomon a jövőben nem is szándékozok változtatni."

Cseh László 31 évesen is tanul új dolgokat Fotó: Szabó Gábor - Origo

Rekorder Európában

Tizenöt éve, hogy 2002-ben először indult „téli", azaz fedett medencében zajló Európa-bajnokságon. Ebben a rövidpályás versenyformában a dániai lesz a 11. erőpróbája.

Egyetlen olyan férfi és női úszó nem akad az öreg kontinensen, aki ehhez hasonló sorozattal büszkélkedhetne.

„Az Európa-bajnokságon

márpedig ez a célom, a vártnál is szebb lesz az idei Karácsonyom." – mondta befejezésül Cseh László, akinek eddig öt rövid pályás Eb-n sikerült három aranyat megszereznie, először 2005-ben. legutóbb pedig két esztendeje.