Rafael Nadal térde tartja bizonytalanságban a teniszvilágot

Horizontal
Spain's Rafael Nadal addresses a press conference ahead of the quarter-final round at the ATP World Tour Masters 1000 indoor tennis tournament on November 3, 2017 in Paris. World number one Rafael Nadal pulled out of the Paris Masters on November 3 before his quarter-final with a knee injury. / AFP PHOTO / CHRISTOPHE ARCHAMBAULT
Vágólapra másolva!
Rafael Nadal térde tartja bizonytalanságban az ATP-világbajnokság mezőnyét és stábját. A spanyol világelső múlt pénteken még elég borúlátóan nyilatkozott az indulási esélyeiről, de a legfrissebb orvosi diagnózis szerint a helyzet több mint bíztató. Persze nem ez lenne az első eset, hogy a mallorcai már biztos világelsőként kihagyja az ATP legfontosabb versenyét, amit amúgy még soha nem nyert meg.

Elmarad a golftúra, ATP-világbajnokság lesz helyette. John Isner még idén decemberben megnősül. Jövendőbeli apósa tagja a komoly presztízsű Augusta National Golf Clubnak és a kosaras termetű amerikai úgy tervezte, hogy a szezon végeztével - élve apósa meghívásával - elmegy golfozni egy jót barátjával, Jack Sockkal. Egy hete egyikük sem gondolt arra, hogy kvalifikálhatják magukat a londoni nyolcas elitbe. Isner a 20. helyen állt az idei ranglistán, Sock a 24-ről vágott neki Párizsnak.

Rafael Nadal Párizsban feladta a további versenyzést Forrás: AFP/Christophe Archambault

A matematikai esélyük megvolt, mert 1000 pont jár a győztesnek az utolsó Masters-versenyen is, de elképzelhetetlennek tűnt az egész, a példátlan sikerhez a riválisok korai búcsúja is kellett. A történet még úgy is a hihetetlen kategóriába tartozik, hogy a két amerikait öt olyan teniszező is megelőzte, akiről lehetett tudni, hogy 2017-ben már nem lép pályára. Ráadásul Jack Sock, az első meccsén 1:5-re állt, a döntő játszmában a brit Kyle Edmund ellen, majd megnyerte pályafutása első ATP 1000-s tornáját, amivel bejutott a londoni mezőnybe.

2005, 2006

2005
A 89 egyéni meccséből 79-et megnyert, 11 versenyen maradt veretlen (a Roland Garroson is) és 3 794 327 dollárt keresve már 2. helyen állt a világranglistán. Október 23-án megnyerte a madridi, akkor még fedett és keménypályás versenyt, a döntőben Ivan Ljubicicet verve 3:6, 2:6, 6:3, 6:4, 7:6-ra és többet nem lépett pályára.

2006
Tartotta a 2. helyét a ranglistán, Federer mögött. A Roland Garroson újra győzött és elindult a szezonzáron, akkor még Sanghajban. A csoportból 2 győzelemmel és egy vereséggel ment tovább (James Blake-kel nem bírt), majd az elődöntőben, két szoros szettben kikapott Roger Federertől (4:6, 5:7.)

Mindez csak azért érdekes, mert jól mutatja, hogy a profi teniszezők élete, programja olykor mennyire kiszámíthatatlan, tervezhetetlen. Jelenleg is legalább hárman vannak teljes bizonytalanságban. A nyolc résztvevő mögött ott áll Pablo Carreno Busta, Juan Martin del Potro és Sam Querrey. Gyakorlatilag valamennyien beugrásra készen. Annyi a sérülés, hogy bármi megtörténhet, elég csak arra gondolni, hogy a világranglista első 25 helyezettje közül heten jelenleg is betegállományban vannak.

Nadal a 2010-es ATP-döntőn Forrás: AFP/Glyn Kirk

2007, 2008

2007
Nagyon hasonló év, mint a 2006-os: 85 meccsből 75 győzelem, 6 serleg és több mint 5,5 millió dollár a pénzdíjakból. Sanghajban megint két megnyert mérkőzéssel jutott a négybe. Meglepetésre David Ferrertől kapott ki és Djokovicot verte, aztán az elődöntőben újra a svájci állította meg (4:6, 1:6.)

2008
Az egyik legsikeresebb éve: először lett wimbledoni bajnok és világelső. A nyolc serleg, a 82 megnyert meccs és a több mint 6,5 millió dolláros pénzdíj után úgyis a ranglista élén maradt, hogy a párizsi negyeddöntőben, 1:6-nál feladta Davigyenko ellen és abban az idényben nem is játszott többet, nem ment el Sanghajba.

Nincs ebben a hétben a világelső Rafael Nadal, aki két hete nem indult el Bázelben, múlt pénteken pedig váratlanul visszalépett Párizsban, a negyeddöntő meccse előtt. Akkor alaposan ráijesztett az ATP vezetőire, a londoni szervezőkre, a szurkolóira. Kétségessé vált, hogy elindul-e november 12-én a Nitto ATP Finalsen.

Egyszerűen csak őszinte volt, amikor kijelentette: nem gondol Londonra, sokkal fontosabb számára, hogy hosszútávon rendben legyen a térde.

Párizsban is azért adta fel a küzdelmet, mert nem látott arra esélyt, hogy még három mérkőzést kibírjon a térde. Hasonló a hozzáállása Londonhoz, csak akkor fog elindulni, ha az orvosai, a csapatához tartozó egészségügyi szakemberek azt mondják neki, hogy fizikális állapota alapján képes akár öt meccset lejátszani sorozatban a világ legjobbjai ellen.

2009, 2010

2009
Parádés kezdet (az Australian Open döntőjében Federert verte) után megszakadt a veretlenségi sorozata a Roland Garroson, Wimbledonban el sem indult, de így is világranglista másodikként érkezett az első londoni ATP-világbajnokságra. Ott azonban olyan történt vele, ami előtte és azóta sem: sorozatban három mérkőzést vesztett, sőt játszmagyőzelem nélkül búcsúzott a csoportküzdelem végén.

2010
A Grand Slameket tekintve pályafutása legsikeresebb éve: a Roland Garroson, Wimbledonban és a US Open végén is ő ünnepelhetett, így biztos világelsőként indult Londonban. Veretlenül érkezett a döntőbe, előző nap a verseny történetének egyik legnagyobb csatáját nyerte Andy Murray ellen (7:6, 3:6, 7:6), és talán ezért is kapott ki újra Roger Federertől (3:6, 6:3, 1:6.)

Az elmúlt évek tapasztalatai és történései alapján az volt a csoda, hogy Rafael Nadal, egészen október második feléig azokon a versenyeken indult, amelyeket eltervezett – csak a Roland Garros után mondott le tornát, de azt sem sérülés miatt. A spanyol 2017-ben 75 egyéni meccset játszott (65-öt megnyert), csak David Goffin lépett pályára többször, mint ő (a belgának 54-23-as mutatója van).

Nadal 2013-ban a döntőben kapott ki Forrás: AFP/Carl Court

Tehát most ott tartunk, hogy ha Rafael Nadal nem indul el, akkor Pablo Carreno Busta lép a helyére (teljesen véletlen, hogy egy másik spanyol), és Juan Martin del Potro lesz az elsőszámú tartalék. Ez az a pozíció, amit néhány éve Grigor Dimitrov nem vállalt, pedig nem ingyen kell a kispadon ülni.

2011, 2012

2011
A Djokovic-fóbia kialakulásának kezdete (hatszor kapott ki a szerbtől, Madridban és Rómában, majd a wimbledoni és a New York-i döntőben is.) A Roland Garroson azért ő maradt a király, de összesen csak három serleget nyerve kvalifikálta magát Londonra. Egy győztes meccsel kiesett az elődöntő előtt. Federer ellen 3:6, 0:6, de Jo-Wilfried Tsongával sem bírt.

2012
A tenisz történetének egyik legbrutálisabb döntőjét vesztette el Melbourne-ben, az Australian Open döntőjében Djokovic ellen, de salakon háromszor is visszavágott a belgrádinak, hogy Wimbledon után, sérülés miatt befejezze a szezont. Jellemző a tavaszi dominanciájára, hogy hat hónap alatt, 42-6-os mutatóval kvalifikálta magát Londonra, de természetesen ott sem indult, így is 4. lett a világranglistán, a szezon végén.

A hétfői állás szerint nagyobb az esély Nadal londoni útjának, mint azt pénteken gondolhattuk. Hétvégén, a gyors orvosi vizsgálatok után bátorítást kapott doktorától a mallorcai.

- nyilatkozta Angel Ruiz Cotorro az El Espanol újságnak. "Ismerős ez a helyzet, nem különbözik attól, amit az ázsiai túra végén diagnosztizáltunk. Ez egy kemény, megterhelő év, sok mérkőzéssel. Az inak nehezen viselik ezt az igénybevételt, de a felvételeket nézve nincs különbség a korábbi állapothoz képest, tehát nem történt semmi új. Van már tapasztalatunk abban, hogy kezeljük ezt a helyzetet és

azon vagyunk, hogy sikerüljön őt megfelelő állapotba hozni Londonra. Ha jól érzi magát, akkor játszani fog, ha nem, feladja. Meglátjuk, miként alakul, fejődik az egész a következő napokban"

- magyarázta a specialista, aki régóta ismeri ezt a térdsérülést.

2013, 2014

2013
Csak februárban tért vissza, de gyorsan formába lendült és meg sem állt tíz tornagyőzelemig. Újra megcsinálta a Roland Garros-New York duplát, ami például Björn Borgnak soha nem sikerült. A londoni vb-re már biztos világelsőként érkezett. Az elődöntőben, karrierje során először jobbnak bizonyult Roger Federernél a szezonzárón, de a fináléban elbukott Djokovic ellen (3:6, 4:6), pedig abban az évben 3:2-re álltak, Nadal a Roland Garroson, Montréalban és a US Openen is verte a szerbet.

2014
A Wawrinka ellen elvesztett Australian Open-döntő után salakon is érték kellemetlen vereségek, Monte-Carlóban Ferrertől, Barcelonában Almagrotól, Rómában Djokovictól kapott ki, de a Roland Garros koronáját nem adta, ott legyőzte a szerbet a döntőben. Az újabb korai, wimbledoni búcsút követően már csak három versenyen indult, de így is kvalifikálta magát Londonra, csak nem játszott. Megint egy gyakorlatilag fél szezonnal zárt a 3. helyen.

Rafael Nadal nem az a könnyen feladós fajta. Ezzel együtt 2005 óta most kvalifikálta magát tizenharmadszor, de eddig ötször maradt távol. Ez az egyetlen komoly serleg - és a US Open-győzelme -, ami hiányzik a gyűjteményéből. A Pekingben és Sanghajban mutatott formája alapján minden esélye megvolt arra, hogy megkoronázza az évét. A szezonvégi világelsőség, két újabb Grand Slam-trófa és további négy verseny kupája már messze több annál, mint amiről a szezon elején akár csak álmodott volna.

2015, 2016

2015
Talán az egyik legszenvedősebb, legsikertelenebb éve. Először maradt Grand Slam-serleg nélkül 2005 óta, összesen húsz mérkőzésen kapott ki. Azért így is eljutott Londonba, ráadásul a csoportban mindhárom meccsét megnyerte. Az elődöntőben Djokovic állította meg (3:6, 3:6.)

2016
A Roland Garroson, csuklósérülés miatt lépett vissza a 3. fordulóban és csak azért tért vissza augusztusban, mert az olimpián indulni akart. Rióban kétszer játszott éremért egyéniben, de az elődöntőben Del Potrotól, a bronzmeccsen Nisikoritól kapott ki (párosban azért nyert egy aranyérmet.) A folytatás megint nem a teniszről szólt, próbálkozott, de október közepén, a korai sanghaji kudarc után úgy döntött elég, hosszabb pihenőre és alapos felkészülésre van szüksége. Ennek lett az eredménye a 2017-es parádé. Amúgy tavaly is kvalifikálta magát Londonra, de értelemszerűen, azt is lemondta.

London nélkül is boldog lesz a karácsonya, de biztosak lehetünk abban, mindent megtesz majd azért, hogy ott legyen. Igaz ez annak ellenére, hogy az elmúlt években gyakran fejtegette, mennyire igazságtalannak tartja a pályaválasztást. Szerinte, ha rendeznek versenyeket salakon, füvön és keménypályán, akkor az év végi világbajnokság talaja is időnként lehetne salak. Van benne logika, igazság, más kérdés, hogy a verseny 1970 óta íródó történetében még nem volt erre példa.