Két érmet jósolnak a magyaroknak az olimpián

LIU Shaolin Sándor
Liu Shaolin Sándordöntőbe jutott 1500 méteren a rövidpályás gyorskorcsolyázók olimpia kvalifikációs világkupa-sorozatának első állomásán a budapesti BOK Csarnokban 2017. szeptember 30-án
Vágólapra másolva!
A prognózissal is foglalkozó Gracenote Sports adatportál szerint a németek végeznek a jövő februári, pjongcsangi téli olimpia éremtáblázatának élén, a magyarok pedig egy-egy ezüst- és bronzéremmel történetük legsikeresebb szereplésével zárnak.

A tanulmány jóslata alapján Liu Shaolin Sándor rövidpályás gyorskorcsolyázó nyakába akasztják mindkét medált, ugyanis 500 méteren második, 1000 méteren pedig harmadik lesz a tavalyi világbajnokságon a legrövidebb táv győztese.

Ez minden idők legjobb magyar szereplése lenne téli olimpiákon, mivel az eddigi játékokról legfeljebb egy dobogós helyezéssel tértek haza a magyarok, legutóbb 1980-ban egy ezüsttel. Magyarország összesen két ezüst- és négy bronzérmet gyűjtött a téli játékokon.

Liu Shaolin Sándortól két érmet vár az előrejelzésekkel is foglalkozó Gracenote Sports adatportál Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A prognózis vezetője, Simon Gleave arra hívta fel a figyelmet, hogy jelenleg nagyon nehéz megbecsülni a pontos végeredményt, mivel egyelőre nem dőlt el százszázalékosan, hogy az oroszok részt vehetnek-e a dél-koreai eseményen. Hozzátette, az orosz sportolók indulásával számolva alkották meg az éremtáblázatot.

Az előrejelzés a németek sikerét ígéri 35 medállal, köztük 14 arannyal, ezzel Norvégiát előznék meg, amely 32 medálra, köztük 12 aranyra számíthat. Harmadik helyre az amerikaiakat várják tíz diadallal és 29 dobogós hellyel.

Gleave arról beszélt, hogy az oroszok kitiltásával a nekik jósolt 21 érmen - amelyből hat arany - 11 ország osztozhatna.

Az előrejelzés a riói játékokon jórészt pontos volt, a dobogósok az esetek 80 százalékában az adott szám legjobb nyolc közé várt sportolóiból és csapataiból kerültek ki. Gleave hasonló eredményt vár ezúttal is.

A pjongcsangi téli olimpiát február 9. és 25. között rendezik.