Most sem sikerült áttörni a maratonfutás kétórás álomhatárát

Berlin Marathon 2017 MARATHON sports berlin
Eliud Kipchoge from Kenya wins the Berlin Marathon, in Berlin, Germany, 24 September 2017. Berlin's mayor Michael Mueller is holding the finishing tape on the right. Photo: Soeren Stache/dpa
Vágólapra másolva!
A férfiaknál az olimpiai bajnok Eliud Kipchoge nyerte a vasárnap rendezett 44. Berlin Marathont. A kenyai atléta azzal a céllal állt rajthoz, hogy nem csupán megdönti a három éve ugyanitt futott világrekordot, de ő lesz az első, aki két óra alá szorítja a győztes időt.

A kenyai futó nagy csatát vívott a verseny meglepetésemberével, az etióp Guye Adolával, akit végül a 41. kilométeren szakított le.

"Nagyon boldog vagyok, noha nem voltak barátságosak a körülmények az eső miatt, de szerencsére a szél nem volt erős" - mondta a győztes, aki szerette volna megdönteni Dennis Kimetto világcsúcsát, azonban végül alig több mint fél perccel elmaradt a 2:02:57 órás rekordtól.

Eliud Kipchoge beér a berlini célba Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Soeren Stache

Kipchoge 2015 után másodszor diadalmaskodott a német fővárosban, de a második Adola sem szomorkodhat, ugyanis pályafutása első maratoniján lett második, ráadásul olyan idővel, amelyet még sosem ért el debütáló versenyző a klasszikus távon.

A nőknél Gladys Cherono révén szintén kenyai siker született.

Eredmények:
férfiak:
1. Eliud Kipchoge (kenyai) 2:03:32 óra
2. Guye Adola (etióp) 2:03:46
3. Alex Milne (brit) 2:06:09

nők:
1. Gladys Cherono (kenyai) 2:20:23 óra
2. Ruti Aga Sora (etióp) 2:20:41
3. Valerie Jemeli Aiyabei (kenyai) 2:20:53