Ilyen érmekkel írhat történelmet a magyar csapat a téli olimpián

Szöul, 2017. szeptember 21. Bemutatják a 2018-as pjongcsangi téli olimpiára tervezett érmeket Szöulban 2017. szeptember 21-én. A 2018-as téli olimpiát február 9. és 25. között rendezik a dél-koreai városban. (MTI/EPA/Dzson Hon Kjun)
Vágólapra másolva!
Helyi idő szerint szerdán délutuán Szöulban bemutatták a jövő évi phjongcshangi téli olimpiára tervezett arany-, ezüst- és bronzérmeket.

Az érmek Lee Szuk-wo, ipari formatervező elgondolása szerint a délkoreai hagyományokra és kultúrális örökségre utalnak megjelenésükkel.

Az ország kultúrális alapkövének tartott koreai ábécé, a hangeul karakterei hangsúlyosan jelennek meg az érmeken, ahogy a játékok emblémájában is. Ugyanígy megjelenik a játékok jelmondata - a szenvedély összeköt -, valamint az olimpiai eszme hármas jelszava, a kiválóság, barátság és tisztelet.

Az érmek oldalára is érdemes lesz vetni egy pillantást Forrás: AFP/Jung Yeon-Je

Az érmek elülső oldalán futó párhuzamos, csiszolt hatású minta - ki nem találnák - a játékok történelmére, és a sportolók elszántságára utal. A hátsó oldalon pedig egy-egy versenyszám emblémája látható, az olimpiai ötkarika társaságában.

Bemutatják a 2018-as pjongcsangi téli olimpiára tervezett érmeket Szöulban 2017. szeptember 21-én (MTI/EPA/Dzson Hon Kjun) Forrás: MTI/EPA/Dzson Hon Kjun

Az érmet tartó szalag sem csak egy szimpla szalag: a hagyományos koreai textil, a gapsa az anyaga, és ezen is találhatóak hangeul karakterek.

Az érmek szép tokot is kaptak, amelyek pedig a koreai építészetben nélkülözhetetlen, a templomokon, de a modern épületeken is rendre felbukkanó hullámvonalakkal emlékeztetik majd a győztest Phjoncshangra.

A doboz is míves darab (MTI/EPA/Dzson Hon Kjun) Forrás: MTI/EPA/Dzson Hon Kjun

Lee Szuk-woo jelenleg az egyik legismertebb délkoreai formatervező, akinek a neve rendre felbukkan a különböző top 10-es tervezői listákon, mint például a 2015-ös Red Dot Formatervezői Díj esetében, 2013-ban pedig a Forbes magazin a koreai új generáció egyik legfontosabb vezetőjeként nevezte meg.

A 2018-as téli olimpiát február 9. és 25. között rendezik Phjongcshangban. A magyar csapatnak most először van talán igazán reális esélye, hogy megszerezze az ország első téli olimpiai aranyérmét - mégpedig a rövidpályás gyorskorcsolyázók révén.