Vágólapra másolva!
A kanadai Anton Kovaljov előbb legyőzte a korábbi világbajnokot, a következő körben pedig kizáratta magát egy gyerekes ostobaság miatt.

A Világkupa harmadik fordulójának első játéknapja váratlan incidenssel kezdődött. A viadalon a legjobb 64 között az indiai exvilágbajnok Viswanathan Anandot búcsúztató kanadai Anton Kovaljov játék nélkül vesztette el az izraeli Maxim Rodhstein elleni partiját.

A kanadai sakkozó már az első két fordulóban is vétett a FIDE "dress code" szabályzata ellen, akkor a bírók szemet hunytak, engedték, hogy sortban játsszon, de a szombati játszmája előtt a lengyel főbíró, Tomasz Delega átöltözésre kötelezte, amit Kovalyov megtagadott, 15 perccel a forduló megkezdése után vesztesnek nyilvánították.

A FIDE szabályzatának C.01 (8.1) pontja kimondja, hogy "a játékosok gondot kell fordítaniuk a megjelenésükre. A sakkozó öltözete alapvető jelentőségű, mely nem csupán a játék iránti tiszteletet hivatott mutatni, de azon szponzorok felé is üzenettel bír, akik pénzt áldoznak a sportágra."

A rövidnadrágok éve

Az Origo sakkszakírója, Verőczi Zsuzsa egy hasonló esetet elevenített fel nagy hirtelenjében. "1987-ben történt Szabadkán, a világbajnoki zónaközi döntőn, amikor a pokoli hőségben az angol Nigel Short a szó szoros értelmében sortban jelent meg a Városházán a Ribli Zoltán elleni meccsére. Még kis lepkék is voltak a gatyáján. Volt kalamajka, de sikerült elsimítani az ügyet, és Short többet nem játszott sortban.

A másik eset már focihoz köthető. Az 1987.07.29-i lipcsei NDK-Magyarország (0-0) barátságos találkozó előtt a reptéri érkezéskor a magyar szövetségi kapitány Verebes József hasközépig kigombolt ingben és rövidnadrágban kászálódott le a repülőről az esemény súlyának megfelelően, talpig egyenruhában álló NDK-s küldöttség legnagyobb döbbenetére