Del Potro állíthatja meg Federert

2017 US Open Tennis Championships US New York United States 2017 Switzerland Spain TENNIS Roger Federer sports MATCH Philipp Kohlschreiber
NEW YORK, USA - SEPTEMBER 4: Roger Federer of Switzerland celebrates after defeating Philipp Kohlschreiber of Germany (not seen) in Men's Singles tennis match within the 2017 US Open Tennis Championships at Arthur Ashe Stadium in New York, United States on September 4, 2017. Mohammed Elshamy / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Két mérkőzés választ el minket a New York-i Nadal-Federer álomelődöntőtől a US Openen, a világelső spanyolnak ehhez a 19 éves Andrej Rubljovot, míg a 19-szeres Grand Slam-bajnok svájcinak az argentin Juan Martín del Potrot kell legyőznie.

Egyik sem lehetetlen feladat, bár Federernek nyolc éve épp a dél-amerikai ellen szakadt meg a sikersorozata Flushing Meadows-ban. A hétfő és az idei US Open leghősiesebb produkcióját egyébként Del Potro produkálta. A nőknél négy amerikai jutott a legjobb nyolc közé, mert Madison Keys 7:6, 1:6, 6:4-re verte a 4. kiemelt Jelina Szvitolinánát. Ezzel eldőlt, hogy már csak Karolina Pliskova, vagy Garbine Muguruza lehet világelső jövő hétfőtől.

Federer könnyedén jutott a nyolc közé, Philipp Kohlschreiber nem tudta megnehezíteni a dolgát Forrás: Anadolu Agency/2017 Anadolu Agency/Mohammed Elshamy

Kezdjük egy találós kérdéssel. Mi a közös a következő teniszezőkben? David Ferrer, Mikhail Juzsnyíj, Jarkko Nieminen, Feliciano Lopez és Philipp Kohlschreiber. Valamennyien több mint tíz alkalommal találkoztak Roger Federerrel a pályán, de soha nem tudtak nyerni ellene. Ferrer és Juzsnyíj 17-17-szer, Nieminen 15-ször, Lopez 13-szor és Kohlschreiber (hétfő este óta) 12-szer gratulálhatott a svájcinak. Sokkal többet amúgy nem is érdemes mondani Federer és a német legutóbbi meccséről. Kohlschreiber ugyan fogadkozott, hogy végre egészséges, új edzője van és egyébként is játszottak szoros mérkőzéseket, de képtelen volt fogást találni Federeren. Egyetlen apró fogadóelőnyig nem jutott, így nem is lehetett más a vége, mint sima 6:4, 6:2, 7:5. Roger Federer tehát úgy jutott el a negyeddöntőig, hogy két ötszettes, kötéltáncos, szenvedős csata után két nagyon laza bemutató következett. Ami azonban némi aggodalomra ad okot, hogy hétfőn este, a második játszma után Federer egészségügyi szünetet kért, és beszaladt a fizióhoz, mert izomfeszülést érzett a hátában. Az interjúszobában mindenkit megnyugtatott, minden rendben, sajnálja, de aggodalomra semmi ok.

– kezdte az emlékezést Federer a Del Potro elleni összecsapás kapcsán, majd meg is indokolta meglepő kijelentését. – „Abban az évben nyertem a Roland Garroson, majd Wimbledonban is, és a lányaim is akkor születtek. A döntőbe jutás már jó eredmény volt a US Openen, ráadásul Juan Martín elképesztően jól játszott, előtte Rafat is legyőzte. Persze azért fájt kikapni öt szettben, de megérdemelte a sikert. Mostanra mindketten más játékosok vagyunk, máshogy teniszezünk, mint nyolc éve. Neki a csuklóműtétje miatt megváltozott a fonákja. Többet nyes arról az oldalról, már csak emiatt is teljesen más az egész. Én agresszívabban teniszezem, rövidebb labdameneteket játszom, és nem nyesek annyit fonákkal. Mondjuk a tenyerese és a szervája még mindig olyan, mint volt, sőt inkább erőteljesebb, mert fejlődött a technikája” - magyarázta Roger Federer, aki szerint Rafa Nadal tenyerese a legjobb a mezőnyben.

Del Potro a sírból hozta vissza nyolcaddöntőjét, felrobbantva ezzel az Arthur Ashe Stadion közönségét Forrás: AFP/2017 Getty Images/Clive Brunskill

Juan Martín del Potro óriási közönségkedvenc szinte az egész világon. Hétfőn a Grandstand katlanban labdarúgó-mérkőzésekre emlékeztető hangulat uralkodott. A közönség annyira hangos volt, hogy az Arthur Ashe stadionban Federerék is hallották a tomboló publikum energizáló hangorkánját. A szurkolóknak minden okuk megvolt a pozitív őrjöngésre: Del Potro megint kitette a szívét a pályára. Egy órán át csak kóválygott, szédelgett az argentin. Az orra piros volt, annyit fújta az elmúlt két napban, belázasodott, és a torka is fájt. Úgy tűnt, csak idő kérdése, hogy bedobja a törülközőt, ráadásul Dominic Thiem jól is játszott és vezetett 6:1, 6:2-re. Aztán hatni kezdhetett az orvosság és az adrenalin szint is folyamatosan emelkedett. A negyedik játszmában az osztrák előbb 5:2-re vezetett, majd 6:5-nél két meccslabdához jutott, de Del Potro két ásszal visszajött. Csodálatos csata lett a szenvedősnek indult találkozóból, szegény Thiem kikapott 3 óra 35 perc alatt 1:6, 2:6, 6:1, 7:6, 6:4-re.

Igazi csemegének ígérkezik a Federer-Del Potro csata Forrás: AFP/Glyn Kirk

– értékelt Juan Martín del Potro, majd elmesélte, hogy élte túl a krízist. – „A 2. szettben azon gondolkodtam, hogy feladom. Nem kaptam levegőt, nem tudtam mozogni. Aztán láttam a közönséget, hogy több teniszt akar, várják a jó tenyereseimet, a jó adogatásaimat. Minden maradék energiámat összeszedtem, hogy inkább harcoljak tovább, és ne dobjam be a törülközőt. Kezdtem egyre jobban élvezni, és együtt éltem a szurkolókkal, hihetetlen hangulat volt. Az emberek értékelik az olyan pasit, aki soha nem adja fel” - magyarázta szerényen az argentin, aki azt mondta, tudja, milyen tenisz kell Federer legyőzéséhez, de kérdés, hogy fogja magát érezni fizikálisan a hétfői csata után.