Klicsko egyesítené az amatőr és profi ökölvívást

Sport Bild Awards 2017 Sport Bild awards
Boxer Wladimir Klitschko on the red carpet at the Sport Bild Awards 2017, in Hamburg, Germany, 21 August 2017. Photo: Axel Heimken/dpa
Vágólapra másolva!
Vlagyimir Klicsko, a profi ökölvívás elmúlt másfél évtizedének egyik legmeghatározóbb alakja szerint a sportág érdeke, hogy a profi és amatőr boksz egységes legyen.

A visszavonulását éppen egy hónapja bejelentő 41 éves ukrán sztár a hamburgi férfi ökölvívó-világbajnokság vendége volt, ahol - az insidethegames.biz híre szerint - ismét kiállt az amatőr szövetség, az AIBA azon lépése mellett, amellyel a profiknak is megadta a lehetőséget az olimpiai szereplésre.

"Az az álmom, hogy ez a sport egységes lesz, s a profik és amatőrök közösen dolgoznak érte" - mondta az 1996-ban olimpiai bajnok, a profiknál pedig többek között a WBO-nál, a WBA-nál és IBF-nél is nehézsúlyú világbajnok klasszis.

Klicsko szerint jó ötlet az egyesítés Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Axel Heimken

Az AIBA tavaly, a riói olimpia előtt nem sokkal határozott a profik ötkarikás szereplésének lehetőségéről. Bár Klicsko lelkes támogatója a döntésnek, a nagy profi szövetségek közül pedig a WBA (Boksz Világszövetség) az AIBA mellé állt ebben a kérdésben és azóta is együttműködik vele, ugyanakkor

a versenyzők, edzők, szakemberek jelentős része, illetve több nagy szövetség egyértelműen ellenzi ezt a lépést.

A Boksz Világtanács (WBC) odáig ment, hogy tavaly büntetéssel fenyegette meg a ranglistáján első 15-ben lévő bokszolókat, amennyiben részt vesznek az olimpián.

A heves kritikák ellenére a riói játékok utolsó kvalifikációs tornáján a félprofik mellett a profik is elindulhattak, s közülük három versenyző jutott ki az olimpiára, az IBF korábbi légsúlyú világbajnoka, a thaiföldi Amnat Ruenroeng, valamint a kameruni Hassan N'Dam és az olasz Carmine Tommasone.