Vágólapra másolva!
Tbilisziben szeptember 2. és 27. között rendezik meg a 128 résztvevős, kieséses rendszerű Világkupát. A viadalon két magyar résztvevőnek drukkolhatunk, Rapport Richárd Élő-pontjai alapján kapott meghívást, Erdős Viktor az idei Európa-bajnokságon vívta ki az indulási jogot. A rajtlistát a norvég világelső Magnus Carlsen vezeti, először játszik regnáló világbajnok a Vk-n.

A sorsolást az augusztusi Élő-pontszámok alapján készítették el, Carlsent két amerikai nagymester követi, Wesley So és Fabiano Caruana. A címvédő orosz Szergej Karjakin tizenkettedik a rangsorban. A Világkupa díjalapja bruttó 1 millió 600 ezer dollár, a győztes nettó 96 ezret nyer.

Az esztendő egyik legrangosabb viadalának nagy tétje a világbajnok-jelölti cím, az első két helyezett szerez jogot a jövő évi nyolcfős világbajnok-jelölti döntőn való részvételre, amelynek győztese lesz Magnus Carlsen kihívója.

Rapport Richárd élő-pontjai alapján kapott meghívást a Világkupára Forrás: Origo

A rajtlistán 51. Rapport (2675) a perui Emilio Cordovával (78., 2629), a 80. Erdős (2628) az egyiptomi Bassem Aminnal (49., 2680) játszik az első körben. Rapportra győzelme esetén a 64 között a kínai Wei Yi várna, míg Erdősre a két évvel ezelőtti ezüstérmes, a 2001-es viadal győztese, az orosz Peter Szvidler.

A Világkupák történetének legerősebb viadalát elsősorban Magnus Carlsen részvétele fémjelzi,

de három exvilágbajnok is csatába indul, Vlagyimir Kramnyik, Viswanathan Anand és Ruszlan Ponomarjov. Olimpiai bajnokok, világbajnok-jelöltek, Világkupa, Grand Slam és Grand Prix győztesek, a sakkvilág legjobbjainak küzdelmében remek csatákat ígérnek a két-kétjátszmás párharcok, a döntőben pedig már négy partira kerül sor. 1-1, illetve 2-2 esetén rájátszás döntené el a továbbjutást, illetve a végső győztest! A mezőny erősségét jól jellemzi, hogy az augusztus 1-től érvényes világranglista első 25 helyezettjéből huszonhárman a rajtnál. Négyen a + 2800 Élő-pontosok elit csoportjának tagjai.

A rajtlista élcsoportja


Magnus Carlsen (norvég, 2822)
Wesley So (amerikai, 2810)
Fabiano Caruana (amerikai, 2807)
Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2803)
Levon Aronjan (örmény, 2799)
Sahriyar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2797)
Hikaru Nakamura (amerikai, 2792)
Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2789)
Alekszandr Griscsuk (orosz, 2783)
Viswanathan Anand (indiai, 2783)
Ding Liren (kínai, 2777)
Szergej Karjakin (orosz, 2773)
Anish Giri (holland, 2772)
Wei Yi (kínai, 2753)
Jan Nepomnjacsij (orosz, 2751)
Peter Szvidler (orosz, 2751)

A Nemzetközi Sakkszövetség megjelentette a szeptember 1-től érvényes világranglistát.

Különösen a top tízben jelentősek a változások,

a Grand Chess Tour 2017 harmedik tornája, a St. Louis-i 5. Sinquefield Cup végeredménye alaposan átírta a sorrendet. A francia Maxime Vachier-Lagrave remek előségével a nyolcadik helyről a másodikra lépett előre, az amerikai Wesley So hat helyezést rontott. Az exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik és Levon Aronjan egyet javított, az exvilágbajnok Viswanathan Anand hármat. Az új lista a Világkupa sorsolását természetesen nem változtatta meg. Sakkozóink közül Almási Zoltán 2707 ponttal a 39., Lékó Péter 2679-cel a 62., Rapport Richárd 2675-tel a 68. helyen.

A top 15 új Élő-pontszámai

Magnus Carlsen 2827, Maxime Vachier-Lagrave 2804, Vlagyimir Kramnyik 2803, Levon Aronjan 2802, Fabiano Caruana 2799, Sahriyar Mamedgyarov 2797, Viswanathan Anand 2797, Wesley So 2792, Alekszandr Griscsuk 2788, Hikaru Nakamura 2781, Szergej Karjakin 2780, Anish Giri 2777, Ding Liren 2771, Peter Szvidler 2756, Yu Yangyi 2750.

A Világkupa 2005-től a világbajnoki endszer egyik fontos láncszeme,

Levon Aronjan volt az első győztes, két év múlva az amerikai Gata Kamsky nyert.

2009-ben az izraeli Borisz Gelfand diadalmaskodott, a negyedik viadalon Peter Szvidler győzött. 2013-ban a Vk-t a norvégiai Tromsøben az exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik nyerte meg, két éve Bakuban az orosz Szergej Karjakin a döntőben emlékezetes nagy csatában honfitársát, Petert Szvidlert győzte le rájátszásban, a 6-4-gyel végződött találkozón valamennyi játszma döntéssel végződött!

A norvég Magnus Carlsen mindhárom sakk-műfajban vezeti a világranglistát Forrás: AFP/Karim Jaafar

Sokakat meglepett Magnus Carlsen indulása. A jelentős díjazás is vonzó lehet számára, de leginkább az újabb titulus megszerzésének motivációja, három világbajnoki címe mellett már a rapid-és a villámsakkban is a legjobbnak bizonyult, mindhárom műfajban vezeti a világranglistát. Carlsen 2005-ben 15 évesen bejutott a világbajnok-jelölti páros mérkőzés sorozatra, Elisztában Aronjantól kapott ki,

2007-ben a Vk-n elődöntőt játszott Kamskyval.

A Világkupára a világbajnok mellett a két évvel ezelőtti viadal első négy helyezettje, Karjakin, Szvidler, az ukrán Pavel Eljanov és a holland Anish Giri nevezhetett.

Tizennyolcan a 2016. február és a 2017. január közötti Élő-listák súlyozott pontszámai alapján játszhatnak.

A 2015-ös és a 2016-os junior világbajnok is meghívást kapott. Negyvenhatan a 2016-os és a 2017-es Európa-bajnokságról harcolták ki a továbbjutást. Húsz-húsz résztvevő Amerikát és Ázsia/Óceániát képviseli. Hatan Afrikából érkeznek, öt sakkozónak a FIDE elnöke, Kirszan Iljumzsinov adhatott szabadkártyát, többek között a kínai exvilágbajnoknőt, Hou Ji-fant jelölte.

Négy sakkozót a rendező grúzok indíthatnak.

AZ ACP (Profi Sakkozók Szövetsége) az ukrán Vaszilij Ivancsukot választotta.

Tbilisziben a nagy tét a világbajnok-jelöltség kiharcolása. Szergej Karjakin már páholyban érezheti magát, a tavalyi világbajnoki döntő veszteseként jogosult a vb-jelölti döntőn való szereplésre. Carlsen vagy Karjakin győzelme esetén az elődöntő két vesztese mérkőzne meg a második világbajnok-jelölti helyért. Ha Carlsen és Karjakin játszaná a döntőt, akkor az elődöntő két másik résztvevője lesz világbajnok-jelölt.

Szergej Karjakin az egyik legnagyobb esélyes Forrás: NurPhoto/Igor Russak

Ketten a Grand Prix-sorozatról jutnak tovább, az utolsó versenyt novemberben Palma de Mallorcán játsszák, még öten pályáznak a vb-jelöltséget biztosító első két helyezésre. Nagy a szerepe az Élő-pontoknak is, ketten a 2017-es esztendő súlyozott Élő-pontjaikkal lehetnek vb-jelöltek.

A Világkupa végeredménye elsőbbséget élvez, a riválisok egymást is „segíthetik", ha minél kevesebb meglepetés születik.

Ha érvényesülne a „papírforma", akkor ez lenn a negyeddöntő párosítása:

Magnus Carlsen – Maxime Vachier-Lagrave
Vlagyimir Kramnyik – Levon Aronjan
Wesley So – Hikaru Nakamura
Fabiano Caruana – Sahriyar Mamedgyarov

Szeptember 2-án a megnyitó ünnepségen tartják meg a színsorsolást is, eldől, hogy Magnus Carlsen világossal, vagy sötéttel kezdi-e az első párharcát,

a páratlan rajtszámúak követik az ő beosztását, a párosok ellenkező színnel játszanak. A második fordulóban ellenkező a színelosztás, az alacsonyabb értékszámú sakkozó győzelemmel átveszi az előkelőbb rajtlistás sakkozó beosztását.

Az esélyes nagymesterek számára az első forduló „sétagaloppnak" ígérkezik, érdekesebb párosítások a derékhadnál alakultak ki.

A két-kétjátszmás találkozókon azért a legjobbak sem mehetnek biztosra. Egy-egy elnézés, időzavaros hiba, vagy éppen a rapid rájátszás, a villámpartik okozhatnak nagy meglepetéseket. Erről Vaszilij Ivancsuk tudna a legtöbbet mesélni, aki 2005-ben a második, nyolc éve a harmadik, hat éve a második kört nem „élte túl". 2009-ben az azeri Tejmur Radzsabov és az orosz Alekszandr Morozevics is csomagolhatott a második forduló után. Négy éve a világranglistán második Levon Aronjan a harmadik körben búcsúzott, a világklasszisok közül többen „pótvizsgáztak". Két éve Batumiban is bőven születtek meglepetések, Aronjan a második, Kramnyik címvédőként a harmadik kör után csomagolhatott.

A résztvevőknek 90-90 perc gondolkodási idejük van az első 40 lépésre,

majd még 30-30 perc a játszma befejezéséig, az első lépéstől még 30-30 másodperc extraidő is rendelkezésükre áll. 1-1 esetén a rájátszás következik, két 25-25 perces rapidparti plusz 10-10 másodperc lépésenként. Újabb egálnál két 10-10 perc gondolkodási idejű partival folytatódik a csatározás, és 10-10 másodperc lépésenként. Szükség szerint villámpartik (5-5 perc és 3-3 másodperc) következnek. Ha még mindig nem dőlt el a csata, akkor „hirtelen halál" játszma dönt. Világosnak 5, sötétnek 4 perce van, a 61. lépéstől 3-3 másodperc bónusszal, utóbbinak a döntetlen is elegendő.

A fordulókat szeptember 3-tól magyar idő szerint 13 órától játsszák,

szeptember 18-án, majd a négyjátszmás döntő előtt, szeptember 22-én lesz szabadnap, szeptember 27-én avatnak győztest, rendezik meg a záróünnepséget.